Dolar 32,3308
Euro 35,1814
Altın 2.247,37
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 14°C
Yağmurlu
Muğla
14°C
Yağmurlu
Çar 14°C
Per 14°C
Cum 13°C
Cts 14°C

Zeytinde rekolte düştü

Zeytinde rekolte düştü
REKLAM ALANI
Ocak 20, 2014 4:13 pm
1.546
A+
A-

Zeytinde rekolte düştü

Muğla’nın Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz ilçelerinde 2013 yılı ürünü Zeytin rekoltesinde düşüş yaşandığı kaydedildi.

ÖMER KUNDAKÇI DSC 0743 - Zeytinde rekolte düştü

Zeytinde çiçeklenme dönemindeki yağışlardan dolayı hasatta düşüş yaşandı. Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz ilçelerinde yaklaşık 41 bin dönüm zeytinlikten elde edilen ortalama 16 bin 400 kilo zeytin hasadı bu yıl yüzde 10 seviyelerine kadar düştü. Geçtiğimiz dönemlerde tam kapasite çalışan zeytin yağı fabrikaları bu yıl ya çalışmadı ya da haftanın belirli günlerinde çalıştı.

-Rekolte bölgede düşük

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü yaptığı açıklamada, “zeytinin çiçeklenme döneminde çok yağmur yağması rekolteyi düşürdü. Sadece Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman’da değil tüm Ege Bölgesi’nde rekolte düşük. Zeytinde bir yıl az bir yıl çok verim olur, bu yıl az oldu. Vatandaşın stokta zeytin yağı varsa ve fazla talep olmazsa yağ fiyatlarında fazla oynama olmaz. Yağ fabrikaları yarı kapasiteyle çalışıyor” dedi.

– Yağ fabrikaları haftada 2 gün çalışıyor

Ortaca’nın Fevziye köyünde zeytinyağı fabrikası sahibi Durmuş Bozkurt ise, zeytin hasadında görülmemiş bir şekilde düşüş olduğunu dile getirdi.

Uzun zamandır fabrika işlettiğini anlatan Bozkurt şunları kaydetti: “Haftada iki gün çalışıyoruz. Yıllardan beri hiç böyle bir şey olmamıştı. Bu sene narenciye de düşüktü limon da. Mevsim normallerinin üstünde bir sıcaklık ve ya altında bir soğuk olursa mahsule yansıyor. Zeytinde de sanırım o şekilde oldu. Hemen hemen hiç yok denecek kadar az. Bin ağacı olan 5 çuval zeytin getiriyor, çok düşük. Geçen yıl zeytin yağının kilogramı 6 liradan satılıyordu, bu yıl 7 liradan sıkma ücreti alıyoruz” diye konuştu.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.