Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Açık
Muğla
26°C
Açık
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 24°C
Sal 23°C

Üreticilere “Zirai don” uyarısı

Üreticilere “Zirai don” uyarısı
REKLAM ALANI
Aralık 13, 2013 9:20 am | Son Güncellenme: Aralık 13, 2013 9:21 am
1.597
A+
A-

Üreticilere “Zirai don” uyarısı

Haber – Ömer KUNDAKÇI

ZİRAİ DON UYARISI - Üreticilere “Zirai don” uyarısı

Hava sıcaklığının geceleri eksilere düştüğü Ortaca’da su birikintileri ve bazı ağaçlar buz tuttu. Hava sıcaklığının geceleri zaman zaman eksi 3-5 dereceye kadar düştüğü Ortaca ve bölgesinde seracılık yapan üreticiler zirai don tehlikesine karşı uyarıldı.

Geceleri seralarda nöbet tutan üreticiler seraları istenilen sıcaklıkta tutabilmek için sobaları yakıyor. Sera üstlerinde donmaya karşı damlama sistemlerini çalıştırıyorlar.

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, Ortaca’da yaklaşık 2 bin dekar alanda örtü altı yetiştiriciliği yapıldığını ifade ederek, üreticileri özellikle seralarda etkili olan don tehlikesine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardıklarını söyledi.

Çöllü, Bölgede örtü altı yetiştiricilikte en geniş alanı domates bitkisinin kapsadığına işaret ederek, şunları söyledi: ‘Ortalama günlük dış sıcaklığın 12-22 derece olması durumunda seraların ısıtılmasına gerek yok. Dış sıcaklığın 12 dereceden aşağı düşmesi durumunda genellikle geceleri seraların ısıtılması gerekir. Bu açıdan üreticilerimizi dolaşarak gerek don tehlikesi, gerekse bakım konusunda uyarılarda bulunuyoruz.’

– DON TEHLİKESİNE KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER 

Ortaca Ziraat Odasında görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Ayşe Öneri Soltekin, hava sıcaklıklarının düşmesinden dolayı domatesi dondan korumak için üreticinin sık sık uyarıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:

‘Domates, sıcaklığı ve ışığı seven bir bitkidir. Seralarda gündüz sıcaklığı bulutlu havalarda 20-22 derece, Güneşli havalarda 27-30 derece olarak ayarlanmalıdır. Kışın gece sıcaklığı için optimal sıcaklık 15-16 derecedir. Bitkilerin sağlığı için seralarda sıcaklığın 10 derecenin altına düşmemesi gerekmektedir. Modern seralardaki ısıtma sistemi ile seralarda sıcaklık 12 derecenin altına düşmemektedir. Bu ise uygun sıcaklıktır. Eski tip, yani kömür sabasıyla ısıtma sisteminde ise çiftçilerimiz sıcaklığın 3 ile 5 dereceye düşmesiyle birlikte sobalarını yakarak ortam sıcaklığını yükseltiyorlar. Böylelikle ‘zirai don’ olayına karşı önlem alınıyor.’

Soltekin, üreticilere don tehlikesi bulunduğu günlerde sera içerisinde ısıtma yapmak, sera çatısına yağmurlama yapmak, seralarda özellikle damlama sulama kullanılması, sulamaların öğleden sonra yapılması, havalandırmaların erken kapatılması, serada çift kapı kullanılması, ilaçlama ve yapraktan gübrelemenin sabah saatlerinde yapılması gibi önerilerde bulunduklarını belirtti.

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.