Dolar 32,5762
Euro 34,9963
Altın 2.463,44
BİST 9.886,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Açık
Muğla
26°C
Açık
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 24°C
Sal 23°C

Bir kişi daha eksilmemek için ellerimizi isyana açıyoruz”

Bir kişi daha eksilmemek için ellerimizi isyana açıyoruz”
REKLAM ALANI
Haziran 23, 2015 10:32 am
2.647
A+
A-

Bir kişi daha eksilmemek için ellerimizi isyana açıyoruz”

Ortaca’da 18 yaşındaki Cansu Kaya’nın ölümüyle ilgili adliyeye sevk edilen 2 kişi tutuklandı. Ortaca Kent Konseyi tarafından Cansu Kaya için protesto yürüyüşü düzenlendi. Cumhuriyet meydanında toplanan grup basın açıklamasının ardından slogan atarak dağıldı.

IMG_0165 IMG_0200 NECATİ D. IMG_0142 IMG_0126 DSC_0179 7 6 3

 

Protestocular, sık sık “yasta değil isyandayız”, “hepimiz Cansu Kaya’yız”, “şiddete karşı diren kadın”, “kadına yönelik küfüre hayır”, “kadın, yaşam özgürlük”,  “katillere inat, bu hayat bizim”, “güvenli sokak özgür yaşam” sloganları attılar.

Basın açıklamasının ardından katılımcılar “Özgecan için, Cansu Kaya için, bir kişi daha eksilmemek için ellerimizi isyana açıyoruz” yazılı pankarta imza attılar.

 

-Özel ekip oluşturuldu

Muğla Jandarma Komutanlığınca oluşturulan özel ekibin çalışmaları sonucu gözaltına alınan ve öğle saatlerinde jandarmadaki ifade işlemleri tamamlanan Poyraz Ç. ve Necati D, Ortaca Adliyesine getirildi.

Poyraz Ç. ve Necati D. yaklaşık 10 saat süren işlemlerinin ardından “kasten öldürmek” suçlamasıyla tutuklandı.

Öte yandan, dava sonucunu bekleyen kalabalığın artması üzerine adliye binasının etrafında polis ekipleri tarafından geniş güvenlik önlemi alındı.

Yaklaşık 150 kişilik grup, adliye binasına yürümek istedi. Ortaca Belediye başkanı Hasan Karaçelik de adliye binası önüne gelerek vatandaşlara sağduyu çağrısı yaptı.

Uyarılara rağmen dağılmayan grubu polis ekipleri biber gazı kullanarak dağıttı. Bu sırada 10 kişinin polis ekiplerince gözaltına alındı. Poyraz Ç. ve Necati D. daha sonra geniş güvenlik önlemleri altında cezaevine götürüldü.

 

-Valilik açıklaması

Bazı internet haber sitelerinde ve basın yayın kuruluşlarında 19.06.2015 bugün “Cansu Kaya’nın Ölümü” ile ilgili çıkan haberlere istinaden kamuoyunun doğru bilgilenmesi adına Valiliğimizce aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

İlimiz Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi’nde 16.06.2015 günü saat 13.50 sıralarında Cansu Kaya’nın kanalda ölü bulunması olayının aydınlatılması için İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Asayiş Şube Müdürlüğü birimleri ile Ortaca İlçe Jandarma Komutanlığı birimlerinden oluşan özel ekip oluşturulmuştur.

Oluşturulan özel ekip tarafından ölüm sebebi ile ilgili bütün ihtimaller göz önünde bulundurularak geniş çaplı bir araştırma ve soruşturma yapılmıştır.

Cansu Kaya’nın kanalda ölü bulunması olayının aydınlatılması için adli ve idari takip devam etmekle birlikte soruşturma 3 Cumhuriyet Savcısı tarafından yürütülmektedir.

Yapılan çalışmalar neticesinde sanık 1998 doğumlu çocuk M. P. Ç. ve sanık 1990 doğumlu N. D. 20.06.2015 tarihinde gece mahkeme kararıyla tutuklanarak cezaevine gönderilmişlerdir.

Maktul Cansu Kaya’nın gerçek ölüm sebebi kesin adli tıp raporunun sonuçlanmasının ardından belli olacaktır.

Ayrıca, Ortaca Cumhuriyet Başsavcılığınca, Cansu Kaya’nın ölümü ile ilgili soruşturma genişletileceğinden, soruşturmanın gizli olarak yürütülmesine, şüphelinin, şüpheli müdafiinin ve şikâyetçilerin dosyadan örnek almaları hususunun CMK’nın 153/2a-1 ve 153/2 maddeleri uyarınca kısıtlanması kararı da alınmıştır.

Konu ile ilgili adli soruşturma titizlikle devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

-Ortaca Cansu için ayakta

 

Ortaca Kent Konseyi Genel Sekreteri Nilgün Şahin, “korkunç erkek şiddeti sınır tanımadan hayatlarımızı karartmaya devam ediyor. Her yaştan, renkten ve dilden kadını elimizden alan erkek egemen zihniyet 2015 yılının başından beri 144 kız kardeşimizi katletti. Cansu’yu katledenlerin bizleri de katletmek istediğinin farkındayız.  Erkek egemen sistem tüm kadınları susturmak istemekte, itaat etmelerini beklemekte, tacizi, tecavüzü namusla açıklamaktadır. Kadın katillerine iyi hal indirimi veren zihniyet, tecavüzcüsünü öldüren kadınları en ağır cezalarla cezalandırmaktadır. Özgürlük ve eşitlik talebimiz kadınların katledilmediği, kadın haklarının anayasal güvenceye alındığı, tahrik ve iyi hal indirimlerinin artık olmadığı kadın katillerine uygulanmadığı bir gelecek kurana kadar sürecektir. Tüm kadınları bizlerle birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz” dedi.

Ortaca Kent Konseyi temsilcisi Psikolog Gül Hınçal ise, “Kadına yönelik şiddete ve cinayetlerine kökten çözüm için Sivil Kitle Örgütleri, ilgili birimler, bilim çevreleri harekete geçmeli. Bilimsel ve laik eğitime geri dönülmeli.  Küçük yaşta evlilikler sonlandırılmalı ve cezai yaptırımlar arttırılmalı. Kadın düşmanı katiller Cansuları elimizden aldı.  Cansular, Özgecanlar. Bu kaçıncı kadın ölümü?  Bu ülkede yani Türkiye de her gün ortalama üç kadın öldürülüyor ve bir kadına tecavüz ediliyor.  Geri kalmış ve ilkel toplumlarda tecavüz sayısının çok olduğunu biliyoruz. O ülkelerin arasına girmek istemiyoruz Ama ne yazık ki son yıllarda ülkemizde kadın cinayetlerinde yüzde bin 400 artış olmuştur. Yasaların vatandaşına verdiği haklar kadınlar tarafından sonuna kadar kullanılmalıdır. Kadınlar toplumsal yaşamda her zaman var olmalı, Kadınlar sosyal hayatta her zaman var olmalı. Kadınlar iş hayatında her zaman var olmalı. Cansu’yu öldürenler en ağır biçimde cezalandırılsın. Ancak ve özellikle onları besleyen çevreler yargılansın.  Cansu’lara saldıran kafaları kim besliyor ve alkışlıyorsa onlara karşı mücadele etmeli.  Onlara karşı en ağır toplumsal cezayı vermeliyiz. İki gün Cansu‘nun ailesinin acılarına ağlayıp, sonra unutmak yok. Uyumak, durmak ve dinlenmek yok.  Sonuç alıncaya kadar mücadele etmeliyiz.  Bu mücadele sadece kadınların değil insanlığın namus borcudur”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.