Dolar 32,3652
Euro 34,9704
Altın 2.323,66
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C
Sal 23°C
REKLAM ALANI
Eylül 20, 2017 7:56 am
1.829
A+
A-

Akyaka’nın “Çapkını” Dalyan turunda…

10 -

 

Dünyaca ünlü Dalyan kanalı ve Köyceğiz gölünde çalışan tur teknelerinin güneş enerjili ve elektrikli tekneye dönüştürülmesi için çalışmalar sürdürülüyor.

Akyaka Kadınazmağı’nda kullanılmak üzere üretilen “%100 Solar&Elektrikli EKOBOT” güneş enerjili tekne “Yalı Çapkını 1”  Dalyan kanalında suya indirilerek deneme turu yapıldı.

6 -

Güneş enerjili ve elektrikli teknelerin yaygınlaştırılmasını isteyen tekneciler, dönüşümün devlet destekli olması durumunda geçilmesinin daha rahat olacağını söylediler.

Özel bir firma tarafından yapılan ve deneme turu atan teknenin önden görünümü Akyaka’ya özgü olarak Yalıçapkını kuşu figürü yer aldı. Dalyan için yapılacak olan teknelere de caretta caretta figürleri yapılacağı bildirildi.

Yeni üretilen güneş enerjili teknelerde gürültü ve sintine kirliliğinin olmaması turlara katılan tatilcilerden tam not alıyor.

-“Yalı Çapkını 1” Akyaka’ya özel

Emek Marin tarafından yapılan güneş enerjili teknenin proje sorumlusu Özleyiş Çakır, “Bu proje Akyaka projesi olmakla beraber oranın koşullarına uygun olarak üretilmiştir. Tekne 8.5 metre, ana gövdesi polyester. Su giderlerinin kayganlığı çok önemli. Teknenin ana temeli güneş panellerinden elektrik alıp akülere depo etmek ve akü depolarından sonra da elektrik motorlarını hareket ettirerek teknenin seyrini sağlamak.  Burada kullandığımız ürünler dünya çağında kabul edilmiş, Türkiye’de de üretimleri şu an yapılmaya başlanmış paneller. Bu panellerin ömürleri 25 yıl. Pillerimiz lidyum pil. Türkiye’de yeni gündemde. Son 4 yıldan beri bir İmekar  şirketiyle ortak projemiz. Antalya serbest bölgede üretiyoruz. Aküler lidyum pil. Motor sonsuz dönebilen manyetik motorlar uzun ömürlü. Bu projede 3 bin 500 şarj ömrüne dayanıklı piller var. Akyaka’da Azmak kurulunun almış olduğu kararla 5 yıl içerisinde bütün tekneler elektrikli tekneye dönüştürülecek.  Onun için 25 tekne gibi az bir rakam var. Burada oluşmamızın nedeni insanlara kendimizi anlatmamız, ulaşmamız daha kolay olacak. Onun için önce ilk oraya ait olan tekneyi yaptık. Ayrıca Yalı Çapkını kuşunun simgesi de Akyaka’da büyük bir sevgi toplayacağına inanıyoruz. Onun için Akyaka’ya ayrılan o gövde de farklılık yaratacak” dedi.

-Dalyan için Katamaran

Dalyan kanalında ve Köyceğiz gölünde çalışan teknelerinde kısa sürede dönüşüme geçeceğini anlatan Özleyiş Çakır, “Bizim yapmış oluğumuz projelerin en büyük özelliği elektrikli olması, engellilerin yerleri, kendine özel pervane koruması, altının cam olması, görsel anlamda katkıları çok önemli olmakla beraber bu bulunduğumuz bölgelerdeki korunan canlıları da öne çıkarmak istiyoruz. Dalyan’da korunan canlı, kaplumbağa olduğu için yani caretta caretta olduğu için yapacağımız diğer ürünün de görüntüsü caretta görünümlü katamaran olacak. Katamaran olmasının sebebi sürtünme katsayısının ancak 12 metrede böyle azaltabiliriz. Yani enerji tasarrufu için bize bu gövde gerekli. Dalyan kanalı hepimizin bildiği gibi son 5 yıldan beri herkesin, hocalarımızın, çevre korumanın bahsettiği gibi artık lagunda ve sazlarda artık çok büyük sıkıntılar var. Bunun ana sebeplerinden bir tanesi tekne kirliliği. Teknenin oluşturduğu tahribatlar. Yani aşağıdaki oluşan su denimleri çok önemli. Pervane büyüdükçe aşağıdaki canlıların yok olması daha hızlı. Bizim teknemizdeki 10 kalavalık motorun pervane çapı 35 santimetredir. 35 santimetrenin de gücünün şu anda yüzde 60’ını kullanıyoruz. Daha düşük bir güçle diğer buradaki piyade gövdelerin verimlerini yakaladık. Onun için bu gövdedeki denim su debilerinin azalması, aşağıdaki canlıların korunması, sazların yok olmaması, sintine kirliliğinin hiç olmaması Dalyan Kanalı için de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yanımızdan geçen teknelerle ilgili gürültü farklılıkları duyuluyor. Direksiyon sistemimiz hidrolik. Önde baş pervane dediğimiz bir sistem var. Kendini rüzgarda ektsra döndürme şansı var. Hava koşullarından etkilenmeden manevra şeklimiz çok rahat. Bütün navigasyon sistemleri ledli tasarruflu lambalar. Bütün onların oluşması su altı görüntüsü bu teknenin başlı başına özellikleri” diye konuştu.

-Dönüşümde destek şart

Dalyan kanalı ve Köyceğiz gölünde çalışan 400’e yakın teknenin bulunduğunu, bunların dönüşüm için desteğin şart olduğunu dile getiren Çakır, “Dönüşümde ilk olarak maddiyat konusu ortaya çıkıyor. Bu maddiyattan kurtulmak için öncelikle insanların elindeki mevcut teknelerin değerlendirilmesi ve bunu katkı payı gibi kullanması gerekiyor. Ayrıca devlet desteği, Avrupa Birliği destekleri olabileceğinin mümkün olduğunu düşünüyorum. Bu projenin Avrupa Birliği destekli yürütülememesi için hiç bir sebep yok.”

-Çevre için dönüşüme destek şart

Güneş enerjili teknenin deneme turuna katılan Reşat Uygun, “Gezerken herhangi bir gürültünün olmaması ve sadece çevredeki canlıların kuşların sesini duyuluyor olması iyi bir şey. Kesinlikle desteklenmeli. Bu sadece teknenin sessizliği anlamında değil doğa korumacılık açısından da çok kıymetli. Çünkü bütün hareket eden araçlar ve gereçler fosil yakıtlar kaynaklı ve petrole dayalı tüketimlerle hareket ediyor. Oysa bu tekne hiçbir sera gazı, hiçbir emisyon üretmeden yüzde 100 doğaya katkılı, yüzde 100 doğa sever bir tekne. Bunu yapan Özleyiş arkadaşımızı takdir ediyoruz. Teşekkür ediyoruz. Böyle başarılı projelerin Muğla’dan çıkması, yerelden çıkmasının da ayrıca desteklenmesi gerekir” dedi.

Dalyan Tekne Kooperatifi 2. Başkanı Hüseyin Kılınç, “Dalyan Kanalını korumak için mevcut teknelerin güneş enerjili, elektrikli teknelerin dönüştürülmesi gerekiyor. Bizim bu tekneleri o dönüşüme çevirmemiz için yüklü bir para gerekiyor. Bu devlet destekli olursa daha güzel olur” diye konuştu.

Melahat Kanbur-Gürcan Kundakçı

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.