Dolar 32,5835
Euro 35,0278
Altın 2.460,78
BİST 9.796,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Açık
Muğla
26°C
Açık
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 26°C
Sal 24°C
REKLAM ALANI
Temmuz 3, 2017 7:30 am | Son Güncellenme: Temmuz 3, 2017 11:24 am
1.516
A+
A-

Yavru carettalar denizle buluşuyor

Ortaca ilçesine bağlı Dalyan İztuzu kumsalındaki yuvalarında 2 aylık kuluçka dönemini tamamlayan yavru caretta carettalar yumurtalarından çıkarak denize ulaşmaya başladı.

iztuzu4 -

Kuluçka dönemini tamamlayan, ancak denize ulaşmayı başaramayan yavru caretta carettalar ise Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezinde (DEKAMER) görev yapan öğrenciler tarafından denize ulaştırılıyor.

 

DEKAMER Sorumlusu Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska “Mayıs başlarında yuvalamaya başlayan caretta carettalar ilk yumurtalarından çıkmaya başladı. İlk yuvamız biraz sezonun başında havaların serin gitmesi sebebiyle 60-65 gün civarında kuluçka süresi yaşadı. Ve bu yuvalardan ilk yavrularımız da sezonun ilk yavruları olarak denize kavuştu. Ortalama olarak yuvalardan yüzde 70’i, yüzde 80’i gibi başarıyla yavru çıkışı gerçekleşiyor. 500 civarında bir yuvamız olacağını tahmin edersek de bu sezon içerisinde yaklaşık 30, 35 bin civarında yavrunun denizle buluşmasını tahmin ediyoruz” dedi.

c -

 

-Korumanın karşılığını alıyoruz

 

Kaska, “Son 3 yıldır deniz kaplumbağalarının yuvalarında ve yavru sayılarında ciddi artışlar var. 1 yıllık korumanın değil, 25-30 yıl önce başlayan koruma çalışmalarının bir ürünü. Belki de bu, kumsaldan ilk gönderdiğimiz yavruların anne olarak bu kumsala gelmeye başladıklarının bir göstergesidir. Bizim 80’li yılların sonlarında bu kumsalda başladığımız çalışmaların ürünü olarak ilk gönderdiğimiz yavruların anne olarak bu kumsala geldiğinin başladığının bir göstergesini sizlerle paylaşmaktan büyük onur duyuyorum. Çünkü bir nesli korumak için bunların tekrar anne olarak üretime ve devreye girebildiklerinin göstergesi olarak bu kumsaldaki yuva sayısının artışını bizim kadar Akdeniz’deki diğer ülkelerinde ilgisini çekiyor. Bu sayede caretta caretta kaplumbağaları Akdeniz ölçeğinde korunma statülerinde de duyarlı ancak iyiye gidiş var anlamına gelen bir koruma statüsüne kavuştu. Bu da bizim uzun süreli yapmış olduğumuz koruma çalışmalarının bir sonucudur” diye konuştu.

 

-Yavru çıkışlarına dikkat

Yavru çıkışlarının başladığı şu günlerde vatandaşların ve sahillere yakın işletmelerin daha duyarlı olmalarını isteyen Kaska, “tabi sadece bu kumsal açısından değil, Türkiye’deki  diğer kumsallar açısından da düşünecek olursak yuvalardan yavruların çıktığı ortamdaki otellerin ve restoranların ışıklarını ya kapatmalılar ya da kırmızı ışık kullanmalılar. Yada o tarafı perdeleyecek  bir yöntem kullanmaları gerekiyor ki yavrular denize gitsin. Çünkü yavrular ışığa gidiyorlar, Eğer denizdeki ayın parıltısını ve dalgaları göremezse yavrular geri taraftaki otellerin ışığına doğru gidiyor ve daha başka bir yerlerde ölüp gidiyor. Yavrular üzerindeki en büyük tehlike Akdeniz ölçeğinde budur. Özellikle tesis sahiplerinin bu dönemde daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz”

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.