Dolar 32,3271
Euro 35,0620
Altın 2.297,63
BİST 9.008,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 21°C
Az Bulutlu
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Per 24°C
Cum 26°C
Cts 24°C
Paz 26°C

ÜNİVERSİTELER ÇEVRELERİNE YARARLI OLUYORMU ?

ÜNİVERSİTELER ÇEVRELERİNE YARARLI OLUYORMU ?
REKLAM ALANI
Mayıs 17, 2014 2:20 pm
1.309
A+
A-

ÜNİVERSİTELER ÇEVRELERİNE YARARLI OLUYORMU ?

Üniversite sayısı günden güne artıyor , Vakıfların kurdukları ile birlikte sayı 200 ‘ü buldu. Her ilde en az bir devlet üniversitesi var. Daha önce de belirtmiştim , üniversite açmak ilkokul açmaya benzemez . Bana öğle geliyor ki bu açılışlar YÖK tarafından iyi irdelenmiyor. Alt yapı oluşmadan açılışlara izin veriliyor. Ana amaç para kazanmaya dayanıyor.

Konumuz aslında bu değil, üniversitelerin bulundukları çevre ile ilişkileri nasıl?. 2547 Sayılı üniversiteler yasası çok açık ve üniversitelere eğitimin dışında bir çok yükümlülükler getirmiş.” Her üniversite bulunduğu bölgenin yerüstü ve yer altı kaynaklarını araştırmak , sanayi ve tarım kollarında halkla iş birliği kurmak , yeni teknolojiyi yaymak “ görevleri ile yükümlü tutulmuş….

BUNLAR YAPILIYORMU ?.

40 yılı aşkın süredir , üniversitelerin içindeyim. 1980 yılında 2547 sayılı YÖK yasası çıktı . Bu yasa üniversitelere verilen görevleri değiştirmedi. . 1750 sayılı eski yasada da üniversite halk ilişkileri belirlenmişti. O zamanlar üniversite sayısı çok azdı. Çok iyi hatırlıyorum , ben ziraat fakültesi hocası idim ve bizler hocalarımızın desteği ile çiftçilerle , üreticilerle yan yana çalışırdık. Araştırma sonuçlarını köylülerin tarlalarında dener , onlara rehberlik ederdik.

Şimdi bunlar yapılıyormu ?. Hocalar köylere giderek , bilgi ve bulgularını onlara aktarıyormu?. Kaç üniversite bunu yapıyor .

YÜKSEK LİSANS , DOKTORA ÇALIŞMALARI İLGİLİ KURUMLARA ULAŞIYORMU ?.
Üniversitelerde pek çok yüksek lisans ve doktora çalışması yapılır , projeler yürütülür. Bunların sonuçları eğer tozlu raflar arasında ve arşivlerde kalıyorsa , yazık oluyor emeğe , zamana ve paraya. Oysa bunlardan sahaya uygulanabileceklerin hemen ilgili yerlere ulaşması gerekir. Bunu yapan kaç üniversite var ? yapabilenleri kutlarım. Sanayi dalında yapılanlar sanayicilere ulaşıp , onlara rehber olabiliyormu ?. Keza tarım ve hayvancılıkta ziraat ve veteriner fakültelerinde yapılan yüzlerce projeden ve lisans üstü çalışmadan kim faydalanıyor , vatandaş bunlardan haberdarmı ?. Eyer değilse üniversitelerin görevlerini yaptığını söylemek mümkünmü . Örnekleri her meslek dalında çoğaltabiliiz…

PEKİ BUNLARI KİM DENETLİYECEK ?.

Bu iş birliğini denetleyen bir kurum yok. İnisiyatif üniversitelere kalmış. Bir de çevrenin üniversiteleri zorlaması gerekir. Bize yol gösterin , çalışmalarınızı bizlere tanıtın , yeni teknolojiyi bizler de öğrenelim isteği olmadıkça , yani kısacası bir zorlama olmadıkça üniversite çevre ilişkilerini harekete geçirmek zor görünüyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.