Dolar 32,3277
Euro 35,1006
Altın 2.305,35
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 24°C
Az Bulutlu
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C

Uğur Mumcu’nun ölümünün 21. Yılı

Uğur Mumcu’nun ölümünün 21. Yılı
REKLAM ALANI
Ocak 29, 2014 7:33 am
1.363
A+
A-

OKN 0194 - Uğur Mumcu'nun ölümünün 21. Yılı Uğur Mumcu’nun ölümünün 21. Yılı

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 21. yılında Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Ortaca Şubesi tarafından düzenlenen törenle anıldı.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende konuşan ADD Ortaca Şubesi Başkanı Günür Karaağaç, 21 yıl geçmesine rağmen Uğur Mumcu’nun ölümünün hala faili meçhul cinayetler arasında yer aldığını söyledi. Türkiye’nin dünyada en çok tutuklu gazetecisi olan ülke olduğunu kaydeden Karaağaç, “Bu durum ülkemizdeki insan hakları için çok kaygı vericidir. Umuyorum ki hukuktaki bu çıkmaz yoldan geri dönülür” dedi.

ADD Ortaca Şube Başkanı Günur Karaağaç, Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte karşı devrim hareketinin başladığını söyledi.

Cumhuriyetle gelen yenileşme çabaları hala halifelik yönetimini savunan grupların rahatsız olmalarına ve 1926’da çok partili sürece girme çabalarının ertelenmesine neden olduğunu ifade eden Karaağaç şunları söyledi. “Çünkü, Şeyh Sait ayaklanması İttihat ve Terakki partisinin kapatılmasıyla sonuçlandı. 1930 da çok partili süreç için yeni bir çıkış daha denendi ve Serbest Cumhuriyet Partisi kuruldu. Fakat burada da ikinci bir gerici kalkışma yaşandı. Genç Kubilay Menemen’de Derviş Mehmet ve adamlarınca öldürüldü. Bu gerici kalkışma ikinci demokrasi hareketini sonlandırdı.  Kurtuluş Savaşının en zorlu günlerinde bile gerici kalkışmalar ülke insanımızın acılar çekmesine neden olmuştur ve işgalci güçlere cesaret vermişti. Tüm bu olumsuzluklardan kurtulmak ve çağdaş dünyayı yakalamak için Atatürk, hayatın her alanında devrimler gerçekleştirdi. İşte bu devrimlerin ilk ve en önemli savunucusu genç öğretmen Kubilay olurken daha sonraki süreçlerde 1971 ve 1980 askeri darbeleri bazı ilericilerin haksız yargılanmalarına ve idamlarına neden oldu.  1980 ler ve daha sonraları ülkemizin yetiştirdiği aydın bilim adamları, gazeteciler, sanatçılar bunlardan; Bedrettin Cömert, Ümit Kaftancıoğlu, Abdi İpekçi, Turan Dursun, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Çetin Emeç, Gaffar Okkan, Eşref Bitlis’in ardından yılmaz gazeteci Uğur Mumcu bir kış günü 24 Ocak 1993 günü öldürüldü. Bu eli kanlı katiller kim? Soruna devlet bugüne değin kesin ve kalıcı hiçbir yanıt veremedi. Maraş,  Çorum, Sivas son günlerde Gezi Parkı olaylarında öldürülenler içinde aynı ağızla yanıt verilemedi. Yıllardır süren davalar neticesinde Hrant Dink davasında da bir türlü sona gelinmiyor. Çünkü, hatırşinas katillerimizi koruyor ve hatta ödüllendiriyoruz. Devrim yolunda öldürülen bu aydınlarımız adına, Uğur Mumcu’yu bugün burada anıyoruz. Barışın egemen olduğu, insanca ve hakça bir düzenin özlemini her günkünden daha çok arıyoruz”.

-En çok tutuklu gazeteci olan ülkeyiz

AKP hükümetinin kuvvetler ayrılığını ortadan kaldırma çabaları içinde olduğunu kaydeden Karaağaç “Hala dünyada en çok gazeteci tutuklusu olan bir ülkeyiz. Bu yetmiyormuş gibi AKP hükümeti, kuvvetler ayrılığını bugünlerde ortadan kaldırma çabaları içinde. Bu durum insan haklarının ve hukukun hiçe sayıldığı anlamına gelir.Umuyor ve bekliyoruz ki; hukuktaki bu çıkmaz yoldan geri dönülür. Yoksa bu memlekette daha çok Uğur Mumcular acı çeker ve öldürülür. Özgürlükler askıya alınır, barış ve kardeşlik ortamı bozulur. Bu vesileyle; Uğur Mumcu ve tüm devrim şehitlerini saygıyla anıyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından ADD ve siyasi parti üyeleri Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk anıtına çelenk sundu.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.