Dolar 32,5879
Euro 34,8428
Altın 2.493,41
BİST 9.663,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 21°C

Turizmin göbeğinde susuz yaz

Turizmin göbeğinde susuz yaz
REKLAM ALANI
Eylül 1, 2013 5:57 pm | Son Güncellenme: Eylül 1, 2013 6:07 pm
1.371
A+
A-

OKN0074 - Turizmin göbeğinde susuz yazDALAMAN BELEDİYE BAŞKANI SEDAT YILMAZ - Turizmin göbeğinde susuz yazOKN0086 - Turizmin göbeğinde susuz yaz

Turizmin göbeğinde

OKN013123 - Turizmin göbeğinde susuz yazsusuz yaz

Haber/ Foto : Ömer Kundakçı – Güngör Çoban

Köylünün su sıkıntısını Dalaman Belediyesi itfaiyesi karşılamaya çalışıyor. Yılda milyonlarca turistin giriş yaptığı, uluslararası havalimanı bulunan ve bölgenin önemli turizm merkezlerinden Muğla’nın Dalaman ilçesinde ödenek çıkmadığı için köylü su sıkıntısı yaşıyor.

Köylüler haber verdikleri zaman itfaiye araçlarıyla su getiren Dalaman belediyesi görevlileri köylülerin su tanklarını dolduruyor, bahçelerde yetiştirilen sebze ve meyvelerin sulanmasına yardımcı oluyor. İlçeye bağlı Kargınkürü köyüne yaklaşık 20 yıl önce İl Özel idaresi tarafından yaptırılan Afet Evleri mevkisindeki Konakyanı mahallesinde yaşayan 13 aile özellikle yaz aylarını su sıkıntısıyla geçiriyor. Yaz aylarında musluklarından su akmayan köylülerin temizlik, banyo ve diğer ihtiyaçları için kullanacağı su Dalaman belediyesinin itfaiye araçları tarafından getirilerek karşılanıyor. Köylüler içme suyunu ise satın aldıkları damacana sularla ve kaynak sularıyla gideriyorlar.

-6 yıldır her gün rezillik çekiyoruz

Köylülerden Fatma Kaplan; “ben 6 yıldır burada oturuyorum.6 yıldır su sorunumuz var.Önceki yıllarda akşamları su geliyor gündüz kesiliyordu. Ama bugün, bu yaz akşamları da gelmiyor artık. 8-9 günde bir akşamları su geliyor. Susuzluktan çok reziliz. Gerekli yerlere müracaat ettik. Onlar da ilgileneceklerini söylediler. Ödeneğin çıkacağını suyun geleceğini söylediler. Ağaçlarımızın halini görüyorsunuz. Evlerimize belediyenin itfaiye araçları geliyor, tanklarımızı dolduruyor. Ama ne zamana kadar belediye bizim tanklarımızı dolduracak. Ne zamana kadar biz belediyeden su isteyeceğiz. İçme suyu olarak da kullanamıyoruz belediyeden gelen suyu sadece banyomuzda, temizliğimizde kullanabiliyoruz. İçme suyunu gidiyoruz arabamızla sağdan soldan getiriyoruz. Yada damacana suyla gidermeye çalışıyoruz”

-Yüzümüzü yıkayacak su yok

Handan Bilen isimli vatandaş ise; “6 seneden beri su sıkıntımız var. Geçen sene sadece gündüz yoktu ama gece saat 10-11 gibi geliyordu. Tanklarımızı, kovalarımızı, bakırlarımızı dolduruyorduk. Şimdi oda yok. Yaşlılarımız var, yatalak yaşlılarımız var, çoluk çocuğumuz var. Su olmayınca olmuyor. Taşıma suyla nereye kadar. Çocuklarımız çok etkilendi. Çocuklarımız sabah kalkıyor “anne bu günde mi su yok. Bu günde mi duş alamayacağız” diyorlar, yüzümüzü bile yıkayamıyoruz. Eşim işten eve gelince çevre köylerden bidonlarla su getiriyoruz. Bir iki gün idare ediyoruz. Her şey kurudu gitti, kuruyanlardan vaz geçtik, evimize bir su gelse en azından çamaşır, bulaşık, yemek yapabiliriz. Buna bile razıyız. Musluklarımızdan devamlı su akacağı günleri özlemle bekliyoruz”

-Taşıma suyla değirmen çevirmeye çalışıyoruz

Su sıkıntısı yaşayan köylüleri ziyaret ederek sıkıntılarını dinleyen ve konuyla ilgili açıklama yapan Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz “ilçemizde güzel bir yerde bulunmaktayız. Ama bu güzel yerin ne yazık ki su sıkıntısı var. Ramazan Bayramında burada yaşayan sakinlerimiz susuz kalmışlar. Bunun üzerine belediyemize müracaata bulunarak su talebinde bulundular. Biz de ‘taşıma suyla değirmen çevirebilir miyiz’ diyerek belediyemiz itfaiyeleriyle burada yaşayan insanlarımızın su sıkıntısını elimizden geldiği ölçüde gidermeye çalışıyoruz. Hala da bu yardımı yapmaktayız” dedi.

-Daha öncede susuzluktan terkedilmiş

Dalaman Kargınkürü köyündeki yerleşim yerinin 1990’lı yıllarda İl Özel İdaresi tarafından Afet Evleri olarak yapıldığını anlatan Dalaman Belediye başkanı Sedat Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü. “Burası halkımız tarafından depremzedelerin oturduğu bir yer olarak bilinmektedir. Tabi ki bir süreliğine burada yerleşim olmuş. Su sıkıntısı olduğu için o yıllarda da gerçek yerleşimciler terk etmişler. Daha sonra bu binalar satılarak mevcut içinde bulunan aileler tarafından kullanılmakta. Su sıkıntısı ne yazık ki giderilmiş değil. Edindiğimiz bilgilere göre İl Özel idare Müdürlüğümüz 15 gün içinde bu su sıkıntının giderileceğini beyan etmiş bulunmakta. Biz de İl Özel İdaremizin bu 15 günlük süreyi çok iyi değerlendireceğini umuyoruz. Buradaki insanların rahatı, huzuru adına, sabah kalktıklarında diş fırçalarını sağlıklı bir şekilde kullanabilmeleri adına belediye olarak yardımlarımızı yapacağız. Belediye olarak biz üstümüze düşen görev neyse yerine getireceğiz”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.