Dolar 32,5272
Euro 34,7165
Altın 2.486,81
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 19°C
Az Bulutlu
Muğla
19°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 23°C

Torba yasa bilgilendirmesi

Torba yasa bilgilendirmesi
REKLAM ALANI
Ekim 29, 2014 12:26 pm
1.429
A+
A-

Torba yasa bilgilendirmesi

Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı ile Muğla SGK İl Müdürlüğü’nün işbirliğinde düzenlenen, 6552 Sayılı Torba Kanun (Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması) hakkında bilgilendirme semineri Ortaca’da yapıldı.

İlgili kurum temsilcileri, Mali Müşavirler ve Muhasebeciler ile oda temsilcilerinin katldığı toplantı Acarlar toplantı salonunda gerçekleştirildi. Kapsama giren alacaklı kurumlar olarak; Maliye Bakanlığı, Belediyeler ve Büyük Şehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İşleri bulunuyor.

Torba yasada yer alan düzenlemelerin anlatıldığı seminerin ilk bölümünde SGK İl Müdürü Necmettin Öz ve Ortaca SGK Merkezi Müdürü Özkan Arslan “Sosyal Güvenlikteki yapılandırmalar” hakkında bilgiler verdi.

Seminerde şu konuların üzerinde durularak bilgi aktarıldı: *Bir alacağın yapılanması için, kesinleşmiş olması ve 30/04/2014 tarihinden önce ödenmemiş olması gerekmektedir. Dava konusu yapılmış ise kararın verilmiş, sonuçlanmış olması gerekir. *Borçlu olunan her vergi dairesi itibariyle ayrı ayrı başvuruda bulunmak gereklidir. Başvuru esnasında dava açılmayacağı, açılmış davadan vazgeçileceği belirtilir. *Birikmiş gecikme faizlerinde verginin kendisini ödeyerek, zammı ödemeyerek, taksitlendirme yapılabiliyor. *Kanuna göre mavi kartlı vatandaşlar istekleri üzere bayanlar ve erkekler 11/09/2014 tarihi itibariyle yurtdışı borçlanması yapabiliyorlar. Erkekler için çalışmış olması gerekiyor, bayanların sadece yurtdışında bulunması yeterli oluyor. *Yer altında çalışanların emeklilik yaşı 55’den 50’ye indirildi. *Doğum borçlanmasında; önceden sigorta tescili olması gerekiyordu bu yasayla bu uygulama değişti. 2 çocukla sınırlama yapılan uygulama 3 çocuk olarak değişti. Tüp bebek hakkı da 2 den 3’e çıkarılmıştır.  *Yabancı uyruklulardan; Türkiye’ye üç aydan fazla süre için gönderilen işçiler artık sigortalı olmak zorundadır.

*Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum yada analık izni süreleri ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalı kadının, üç defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla borçlanılacak sürelerde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmaması ve çocuğunun yaşaması şartlarıyla talepte bulunulan süreleri borçlanabilir.

*Normal çalışanlar için uygulanan Asgari ücretin 6,5 katı tavan uygulaması, Sosyal Güvenlik sözleşmesi yapılmayan ülkelere götürülen Türk işçiler için 01/10/2014 tarihinden itibaren 3 katı olarak uygulanacak.

*Daha önce 6 ay süresince yatan emekliği aylığını bankadan çekmeyen kişinin aylığı gerekli kontrolleri yapmak üzere durdurulurken bu süre 12 aya çıkarılmıştır.

*Ek-9 Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortalılığı; Çalıştırıldıkları kişi yanında bir aylık çalışma süresi 10 günden fazla olanlar; (01/04/2015) Bunlar için 4/a sigortalıları için uygulanan hükümler uygulanır. Bildirimleri, örneği kurumca hazırlanan belgeyle bu kişileri çalıştıranlar tarafından, çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar yapılır.Süresinde yapılmayan bildirimler için 1 Asgari Ücret Tutarında 102. maddeye istinaden İPC uygulanır.

*Çalıştırıldıkları kişi yanında bir aylık çalışma süresi 10 günden az olanlar; Çalıştıranlarca çalışılan gün sayısına göre SPEK’in %2’si oranında İşkazası ve Meslek Hastalığı primi ödenir. Çalıştıran ve Çalışanın imzalarıyla birlikte en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar yapılır. Adlarına prim ödenen kişiler isterlerse %32,5 oranında çalışmayı takip eden ayın sonuna kadar Uzun vade primi ödeyebilirler. Bu sürede ödenmeyen primin ödenme hakkı düşer. Bu kapsamdakileri çalıştıranlar bu kanuna göre işveren sayılmazlar. Sigortalıların işkazasından yararlanabilmesi için olaydan en az 10 gün önce tescil edilmiş olması ve sigortalılığın sona ermemiş olması gerekiyor. İşkazası durumunda; 5510/21. maddeye göre kusur oranı araştırılmaz.

*GSS Yapılandırması; Her ne şekilde olursa olsun 01/01/2012 tarihinden sonra sosyal güvencesi olmayanların veya kısa bir süre boşluk olanların, bu dönemlerde sağlık hizmetinden faydalanmamış olsa dahi zorunlu olarak GSS kapsamına alınmışlardır.  Bu nedenle 01/01/2012 tarihinden sonra Kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına GELİR TESTİ için müracaat etmemişlerse en geç 6 ay içinde Müracaat etmeleri gerekmektedir. Elde edilecek Gelir Testi Sonucu; kişinin ilk tescil tarihinden itibaren uygulanacaktır.

*Kurum Alacaklarının Yapılandırması; 30 Nisan 2014 ve öncesi döneme ait borçlardan 11/09/2014 tarihinden önce tahakkuk eden;Sigorta primi, Emeklilik Keseneği ve Kurum Karşılığıİşsizlik sigortası PrimiSGDPİsteğe BağlıPrimiTopluluk sigortası PrimiDamga, Özel İşlem vergileri ve Eğitime Katkı PayıEksik İşçilik MiktarıGSS primi,30 Nisan 2014 ve öncesi dönemde işlenmiş fiillerden dolayı uygulanan İPC’lerden (31/12/2014’e kadar tebliğ edilen) bu maddede belirtilen süre ve şekilde ödemesi halinde asıllarının %50’sinden vaz geçilir.

Ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden bu maddenin yayımlandığı 11/09/2014 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu maddede belirtilen süre ve şekilde ödenmesi hâlinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi ferî alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilir.01/10/2014-31/12/2014  Tarihleri arasında başvurmak ve 02/02/2015 tarihine kadar ilk taksiti veya

peşinatı ödemek şartıyla yararlanır.GSS borçları için; 01/10/2014-30/04/2015  Tarihleri arasında başvurmak ve 01/06/2015 tarihine kadar ilk taksiti veya peşinatı ödemek şartıyla yararlanır. 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi olup ta ilgili kanunları gereği sigortalılıkları durdurulanlardan 01/10/2014-31/12/2014 Tarihleri arasında başvurmak ve 02/02/2015 tarihine kadar tamamını ödemek şartıyla yararlanır.

*Yapılandırmanın Bozulma Nedenleri: Bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu madde hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir. Bu hüküm alacakları tahsil daireleri açısından taksitlendirilen alacaklar için ayrı ayrı uygulanır.taksit ödeme süresince tahakkuk eden sigorta primlerini çok zor durum olmaksızın bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde, belirtilen madde hükümlerine göre yapılandırılan borçlarına ilişkin kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybederler Taksit tutarının %10’unu aşmamak şartıyla 5 Türk lirasına (bu tutar dâhil) kadar yapılmış eksik ödemeler için bu madde hükümleri ihlal edilmiş sayılmazBu madde hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların, bu maddelerde belirtilen şartların yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şarttır.Bu maddeye göre ödenecek alacaklarla ilgili olarak tatbik edilen hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılır ve buna isabet eden teminatlar iade edilir.

İkinci bölümde ise Muğla Vergi Dairesi yetkilileri tarafından bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına dair kanunda yapılan değişiklikler anlatıldı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.