Dolar 32,3411
Euro 35,0201
Altın 2.321,80
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 24°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C

Süs bitkileri atık çamurla coştu

Süs bitkileri atık çamurla coştu
REKLAM ALANI
Haziran 4, 2013 7:55 am | Son Güncellenme: Haziran 4, 2013 7:59 am
2.345
A+
A-

OKN0056 - Süs bitkileri atık çamurla coştuMSK Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Önder Yıldırım - Süs bitkileri atık çamurla coştuSüs bitkileri atık çamurla coştu

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksekokulu Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü bünyesinde Peyzaj ve Süs Bitkileri ile Süs Bitkileri Yetiştiriciliği programları çerçevesinde projelendirilen arıtma çamurunun tarımsal alanda kullanımı başarılı sonuç verdi.

Bu kapsamda yapılan çalışmalarda gerekli analizler yapıldıktan sonra Gül, Limonium, Starliçe, Şebboy ve Tagates türü kesme çiçek yetiştiriciliğinde atık su arıtma tesisinden alınan arıtma çamurları kullanıldı. Arıtma çamurlarının dış mekan süs bitkileri olan ağaçlar, ağaççıklar, çalılar, mevsimlik ve yer örtücü bitki türleri, süs bitkileri yetiştiriciliği ile peyzaj proje ve bakım işinde de kullanılabileceği bildirildi.

Popüler sektör “Süs Bitkileri”

MSK Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksekokulu Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Dr. Hülya Akat yaptığı açıklamada “süs bitkileri sektörü çok yeni, popüler olmuş konulardan bir tanesi. Bahçe bitkileri tarımı içerisinde çok düşük bir paya sahip olsa da yüksek katma değeri olması yüksek istihdam sağlayan bir sektör olması bunu popüler hale getirmiş olduğunu ifade etmekte. Süs bitkileri sektörü açısından değerlendirmelere baktığımızda ise Türkiye’de yaklaşık olarak 2012 verileri itibariyle 10 bin hektarlık bir alanda süs bitkileri yetiştiriciliği yapılmakta ve 76 milyon dolarlık bir ihracat kapasitesine sahip, 55 farklı ülkeye de ihracat yapılmaktadır. İhracatın en önemli kısmını kapsayan bölümde kesme çiçek yetiştiriciliğidir. Bizde okulumuzda süs bitkileri yetiştiriciliği anlamında kesme çiçek türünde Gül, Limonium, Şebboy, Starliçe gibi değişik türleri yetiştirmekteyiz” dedi.

Tarımda “atık çamur” uygulaması

Akat atık çamurun tarımsal alanda kullanımı konusunda proje çalışmaların olduğunu ifade ederek şunları söyledi. “Bu kapsamda da bölümümüz tarafından yürütülen iki önemli projemiz var. Bir tanesi bitme aşamasında olan tuz stresi koşullarında Limonium yetiştiriciliği diğeri ise kesme gül yetiştiriciliğinde atık çamur uygulamalarının bitki gelişimi, verim ve kalite üzerinde etkileri neler olduğunu saptamak amaçlanmıştır. Biliyorsunuz Muğla ilinde 2012 yılı itibariyle 18 adet, en büyüğü merkezde olmak üzere 18 adet atık su arıtma tesisi bulunmakta ve bu atık su arıtma tesisleri tam kapasiteyle çalıştıklarında yoğun miktarlarda arıtma çamurunu meydana getirmektedir. Bizim bu bölgemizde çok fazla sanayileşme olmadığı için evsel nitelikli arıtma çamurları elde edilmekte. Bunlarında yoğun miktarlarda ortaya çıkması çevre kirliliğine sebep olmakta. Muğla ilinde bu çevre kirliliğinin yok edilmesi yada minimize edilmesi, asgariye indirilmesi önemli konuların başında gelmekte. Çünkü çevre koruma bilinci her geçen gün popülerlik kazanan konular arasında yer almakta. Bizde denememizde bu konuya önem vererek yine atık su arıtma çamurlarının toksik element kapsamı, patojenik mikro organizmalar ve organik bileşiklerinin giderilerek atık su arıtma tesisinden temin edildikten sonra sahada tarımsal amaçlı kullanımlarını denemiş bulunuyoruz. Atık su arıtma tesisinden elde etmiş olduğumuz atık su arıtma çamuru öncelikle oradaki işlemlere tabi tutulduktan sonra geldiğinde numuneler alınarak Ege Üniversitesine örneğimizi gönderdik ve atık su arıtma çamurunun bazı fiziksel biyolojik ve toksik element kapsamı belirlendi. Evsel ve kentsel atık sularının arıtma çamurlarının toprakta kullanımına dair Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan bir yönetmelik var. Bu yönetmelikte sınır değerlerin çok altında olduğunu tespit ettik”

 

Atık çamurun önce analizi yapılması gerekir

Atık çamurun direk tüketilen gıda yerine süs bitkilerinde kullanımının daha doğru olacağını dile getiren Dr. Hülya Akat “ancak her üretici bu atık su arıtma çamurlarını kullanımını kendi bildiğini, üretici bazında pratik hemen arıtma tesisinden alarak kullanımı söz konusu olmamakta. Önce bu atık su arıtma çamurlarının kesinlikle analizlerinin yapılması gerekmekte ve uygun toksik element kapsamının sınır değerlerinin altındaysa tarımsal amaçlı kullanımı uygun hale gelmektedir. Yine atık su arıtma çamurlarının birçok bertaraf edilme yöntemi var ama en pratik en kolay en ucuz ve en ekonomik olan sürdürülebilirliği ve geri dönüştürme modeli en yüksek olan tarımsal amaçlı kullanımlarıdır. Tarımsal amaçlı kullanımda da biliyorsunuz birçok tarım şekli ve kolu vardır. Biz bu konularda insan tarafından direk tüketilen gıda maddelerinin üretiminde kullanılmaları yerine, ağır metal içeriği ve patojenik mikro organizmalar insan sağlığını tehdit eder boyuta gelir ve salgın hastalıkları da tarımsal alana yayabileceği için bunu tercih etmeyip süs bitkileri yetiştiriciliğinde kullanımına yöneldik, çünkü bu ürünler insan tarafından direk tüketilen bir materyal değil. Bu anlamda da çalışmamızın artı bir katkısı olacaktır. Sadece bu türde değil birçok türde de denedik. Olabilirliği yüksek, bitki gelişimi ve verimini olumlu yönde etkileyen bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda baktığınızda atık su arıtma çamurlarının tarımsal amaçlı kullanımlarında süs bitkilerinde tercih edilmeleri psikolojik kullanılabilirliği ve hoşgörüsü daha yüksek bir alan olarak karşımıza çıkmakta” diye konuştu.

Sektöre ara eleman

MSK Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksekokulu’nda 5 bölüm ve 10 program bulunduğunu kaydeden Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Önder Yıldırım, 27 öğretim elemanı ve 18 idari personel ile hizmet verdiğini Peyzaj ve Süs Bitkileri ile Süs Bitkileri Yetiştiriciliği bölümünde ise öğrenci sayısının 76 olduğunu söyledi.

Yıldırım “bu bölümümüzde peyzaj alanlarının oluşturulması, bakımı, onarımı ve bu alanlarda yetişecek süs bitkilerinin yetiştirilmesi, kurulması ve pazarlanması konularında çalışan ara eleman yetiştirilmektedir” bu ve diğer bölümlerimiz olmak üzere tüm öğrencilerimizi MSK Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksekokulu’na bekliyoruz” dedi.

Dr. Hülya Akat, proje kapsamında Yrd. Doç. Dr. Hakan Altunlu, Dr. Özlem Akat ve Uzm. Gülbin Çetinkale Demirkan ve Prof. Dr. İbrahim Yokaş’ın görev aldığını söyledi.

 

Ömer Kundakçı

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.