Dolar 32,3330
Euro 35,1684
Altın 2.241,35
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 14°C
Yağmurlu
Muğla
14°C
Yağmurlu
Çar 14°C
Per 14°C
Cum 13°C
Cts 14°C

Sokak Çocuk Doğurmaz!

Sokak Çocuk Doğurmaz!
REKLAM ALANI
Ekim 3, 2015 1:11 pm | Son Güncellenme: Ekim 3, 2015 1:17 pm
1.737
A+
A-

Sokak Çocuk Doğurmaz!

 

Sokaklar; günün tamamını içerisinde geçirmediğimiz için bir nebze de olsa güvenli sandığımız ancak her türlü tehlikeye açık bir ortamdır.

 

Bu tehlikelerden korunabilmek için bizim sığınacak sıcak ve güvenli evlerimiz varken sokak çocukları buralarda yaşamaya mahkumdur. Bu çocukların evleri; tenha sokaklar, çatıları; yıldızlarla süslenmiş gökyüzüdür. Kimi ailesinde zararlı alışkanlık ve şiddet olduğu için, kimi ise kötü de olsa kimsesi olmadığı için fiziksel ve ruhsal tüm tehlikelere açık sokaklarda kalıyorlar. Sokak çocuğu kavramı, “ne zaman oluştu?” “Sebepleri nelerdir” diye derinlemesine incelenmesi gereken bit konudur. Günümüzde sokak çocuğu sayısının ne olduğu da yine bir araştırma konusu olup sayısını sizlerin öğrenmesi gerektiğini düşünmekteyim. Şehir yaşantımızda het yerde denk gelebileceğimiz bu kardeşlerimizi; toplumun düşünceli bireyleri olarak onları tanımalı, tanıtmalı ve topluma tekrar kazandırmalıyız. Sokak çocukları; Sevgisizlik, eğitimsizlik, terk edilme duygusu ve güvensizlik duygularından dolayı, gelecekten kaygılı ve ileriye dönük düşüncelerinde karamsardırlar. Bu sebeple; boş bir alanda yırtıcı bir kuşa yem olmayı bekleyen bir civciv gibi her türlü kötülüğe bizden daha çok yakınlardır. Dolayısıyla içinde bulundukları ortamda; şiddet, cinsel istismar, başkalarınca suç işlemeye zorlanma, yaralanma riski, kaçırılma ve öldürülmeyle karşı karşıyadırlar. Bu çocuklar bizim geleceğimizdir. Kimi için yeşil ışık gibi bakılıp geçilen, kimi insan için de kırmızı ışık gibi görüldüğünde durulup üzerine düşünülen bir konu olsa da yeterli ilgiyi gösteremiyoruz. Neden ileride; tinerci, yankesici, terör örgütü üyesi veya potansiyel suçlu olmalarına göz yumulurken üst düzey bir yönetici, değerli bir anne veya baba olmaları sağlanmaz. Biz; sıcak & rahat yataklarında binbir naz ile çocuklarımızı yatmaya/yatırmaya çalışırken, onlar bir kaldırım taşında zahmetsiz/zorunlu bir uykuya dalıyorlar. Biz; bir birinden lezzetli envai çeşit yemeklerden tatması için çocuğumuzu ikna etmeye çalıştığımız vakitlerde, onlar kendilerine verilmesini ne zamandan beri beklediği bir parça simit veya kuru ekmek parçasını iştahla yiyiyor. Kimse; “Kaldırımlar anne kucağından daha mı sıcak ki oralarda uyumaya çalışıyorlar?” diye sormuyor. Bizi nimetlerle donattığı dünyada hergün rızıklandıran Allah’ın, bizlere emaneti olan bu bireylere sahip çıkmamız hem dini hem de çağdaş ve refah bir ülke standardını yakalamak için milli bir vazifemizdir. Sahip çıkma sadece, temiz elbiselerle ve temiz tabaklar içinde yemek yeme değildir. Onlara asıl ihtiyaçları olan şeyi; güvenli ortamlarda sevgi ve merhamet altında yaşama olanağını vermeliyiz. Bugünden itibaren gördüğümüz sokak çocuklarına sahip çıkma konusunda daha duyarlı olalım. Bugün gördüğümüz bir çocuk, kazanılmadan kaybedilmiş bir geleceğin herhangi bir yerinde değil ailesiyle birlikte rahatlık içerisinde yaşayan bir çocuk gibi hak ettiği yerde yaşasın.

MUhammed DOĞAN

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  1. Mehmet Sarkışla dedi ki:

    Kalemine yüreğine sağlık. Gerçekten mükemmel bir yazı olmuş..

  2. Feridun Aksoy dedi ki:

    Şimdiki hükümet sağolsun, artık eskisi gibi çok değiller ama bu yine de hiç yoklar anlamına gelmiyor. Yazıya eklenecek bişey göremiyorum. Çok güzel yorumlanmış. Bu konu da duyarlı olmamız şart.

  3. Sertaç Çakır dedi ki:

    Bu devirde böylesine duyarlı birilerini görmek göz yaşartıyor. Yazıyı çok beğendim izninizle kendi sitemde de paylaşıyorum. Gerçi izin olsa da olmasa da paylaşılması gereken bir yazı olmuş.

  4. Zehra Çelebi dedi ki:

    Çok yürekten tebrik ediyorum. Şahane bir yazı olmuş.

  5. Vehbi Babur dedi ki:

    Muhammed kardeşim facebook’ta takip ediyorum seni. Yazını burda görmek gururlandırdı beni. Nasıl biri olduğunu zaten biliyoruz ama tanımayanlar için yufka yürekliliğini ve herkesi çepeçevre saran sevgi dolu duygularını göstermiş olmuşsun. Yazıların devamını bekliyoruz..

  6. Dalamanlı dedi ki:

    Dalaman’da mı yaşıyor bu yazar? Güzel bir yazı, kış geldi yine. Sokakta kalanlara duyarlı olalım lütfen..

  7. İhsan e. dedi ki:

    Sadece kışın değil, yaz kış fark etmiyor valla. Yazık.. Allah tüm sokakta kalan insanlara yardım etsin.

  8. Dalamanlı Efe dedi ki:

    Kış yine geliyor. Var mı yeni bir yazı. Gerçi yazılar yetmiyor ne yazıkki keşke yazılanları görüp bir girişimde bulunsa yetkililer. Kalemden çıkanlar duygularımıza tercüman olsa da yaralarımıza merhem olmuyor :/