Dolar 32,6237
Euro 34,7525
Altın 2.502,71
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Pazarda kilosu, serada kasası 1 lira

Pazarda kilosu, serada kasası 1 lira
REKLAM ALANI
Haziran 4, 2014 1:09 pm
1.464
A+
A-

Pazarda kilosu, serada kasası 1 lira

Nisan başında hasadına başlanılan ve kilogramı 2 liradan alıcı bulan domates, kasası 1 liraya kadar düştü.
Ortaca Yaş Sebze ve Meyve Hali’ne ürünlerini getiren çiftçiler, domateslerini kasası 1 liradan salçalık domates alan firmalara veriyor. İhracatın yavaşlamasıyla domates fiyatlarının kasası bir liraya kadar düşmesi üreticileri isyan ettirdi.
Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, yaptığı açıklamada, ihracatın durmasıyla domates fiyatlarının düştüğünü söyledi.
ihracattaki bazı problemler nedeniyle ürünlerin satışının daha düşük gideceğini tahmin ettiklerini anlatan Çöllü şunları kaydetti:
“Havaların serin gitmesinden dolayı domatesler geç olgunlaştı ve ürün az oldu. Bundan dolayı Nisan ayında domatesin kilosu 2 lira 20 kuruş gibi satıldı. Şu anda domatesin kasası 1 lira ile 1,5 lira arasında satılıyor. Bunlar da salçalığa gidiyor. Domatesin kilosu ise 20 kuruşlarda seyrediyor. Bu sorunun giderilmesi için üreticinin planlı üretim yapması ve ürününü erken çıkarması gerekiyor. Ürününü pahalıyken satması gerekiyor. Ortaca Ziraat Odası olarak da ürünlerimizin satışı için kooperatif kurma çalışması içerisindeyiz.”
Çöllü, kurmayı planladıkları kooperatife üreticilerin üye olarak, sahip çıkmalarını istedi.
– Bir kasa domates bir bardak çay ediyorbaskan copy - Pazarda kilosu, serada kasası 1 lira
Domates üreticisi Hüseyin Akşit ise, ihracata gitmeyen domateslerinin kasasını 1 liraya sattığını belirtti.
Domates fiyatlarının bu yıl geçen yıla göre erken düştüğünü ifade eden Akşit, “Sabahtan bu yana 50 kasa domates döktüm. Çiftçinin işi çok zor. Bir kasa domates satıyoruz, bunun parasıyla bir yere oturup bir bardak çay içebiliyoruz. Hanımla birlikte sabahtan beri 60 kasa domates topladım. 60 kasa 60 lira yapıyor. Domatesi Aralık’ta diktim kazandığım para ise 5-6 bin lira” dedi.
– Pazar yok
Üretici Azem Ülker de, çiftçinin ürününü satmakta sıkıntı yaşadığını dile getirdi.
6 yıldır seracılık yaptığını anlatan Ülker, “Ben yeni çiftçi sayılırım. Ancak yıllardır bu işi yapanlar da aynı şeyi söylüyor. Pazarımız yok. Ürettiğimiz ürünleri satamıyoruz. Bir kasa domatesle eve bir ekmek götürebiliyoruz. Perişan olduk” diye konuştu.

Ali Rıza Akkır

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.