Dolar 32,3271
Euro 35,0710
Altın 2.294,30
BİST 8.991,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 24°C
Az Bulutlu
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 24°C
Paz 26°C
Pts 26°C

Özlem ve Sevgi’nin yolculuğu başladı

Özlem ve Sevgi’nin yolculuğu başladı
REKLAM ALANI
Ekim 10, 2015 8:44 am
1.487
A+
A-

Özlem ve Sevgi’nin yolculuğu başladı

 

1005 1003

 

 

Ortaca Dalyan’daki Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi’nde (DEKAMER) tedavileri tamamlanan 5 caretta caretta İztuzu kumsalından doğal ortamlarına bırakıldı.

 

Çeşitli nedenlerle yaralanmış olarak merkeze getirilen ve burada tedavileri yapılan 2 Caretta carettaya da göç yolları, hangi dönemde nerelere gidiyorlar ve nasıl besleniyorlar ve yaşam döngüleri hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla uydu izleme cihazı takıldı.

 

Uydu izleme cihazı takılan “Özlem” ve “Sevgi” isimli dişi caretta carettalar ile yuvalarından çıkmayı başaran ancak denize ulaşamayan 50 yavru caretta carettalar da Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi rektörü Mansur Harmandar, Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Köyceğiz kaymakamı Gürkan Demirkale, Ortaca Belediye başkanı Hasan Karaçelik, Dalaman Belediye başkanı Muhammet Şaşmaz, caretta carettaların korunması ve bölgenin tanıtılması için önemli çalışmalar gerçekleştiren Deniz Kaplumbağaları Koruma Vakfı başkanı Kaptan June Haimoff ve diğer katılımcılar tarafından Dalyan İztuzu plajında doğal ortamına bırakıldı.

 

Uydu izleme cihazları caretta carettaların üzerine özel malzemelerle merkezde görevli ekipler tarafından yapıştırıldı. DEKAMER’in kurulduğu 2008 yılından bu yana 19 caretta caretta’ya uydu izleme cihazı takılarak doğal ortamlarına bırakıldı. Uydu izleme cihazlarının pil ömrüne göre 1 yıl süreyle aktif olarak çalışabileceği bildirildi. Caretta carettaların denize ulaşmasını vatandaşlar ilgiyle izledi.

 

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, “DEKAMER 7 yıl önce bakanlığımızın, üniversitelerimizin, yerel belediyemizin iş birliği ile kurulmuş, bugün sesini Dünya’ya duyuran bir merkez. Yaralı bir kaplumbağa ile karşılaştığımız zaman ne yapacağımızı bilmiyorduk. Öyle bir merkezimizde yoktu. İşte bu merkez şuan Türkiye’nin önemli bir ihtiyacını karşılıyor. Çünkü bir annenin ya da anne boyutundaki bir kaplumbağanın yaşayabilme şansı bin yavrudan ancak bir tanesi, dolayısı ile bin tane yavruyu 25 yıl boyunca bakabildiğimiz zaman bir tane anne üretebiliyoruz. İşte biz bu bilinçle bir tane yaralı kaplumbağayı kurtarabilir miyiz acaba diye çalışmalara başladık. Ve gördüğünüz üzere yıllık 25-30 civarı yaralı kaplumbağa merkezimize geliyor. Ve bunların 10 civarında iyileşenini her yıl denize gönderiyoruz. Biz kumsalda yuvaları korurken yavrularında denize en fazla gitmesini amaçlıyoruz. Bu sene 433 yuvamız ve bu yuvalardan da yaklaşık 25 bin civarında yavruyu denize gönderdik”

 

Muğla Valisi Amir Çiçek, “Denizde yaşarken yaralanan, hastalanan caretta carettalar bu merkezde tedavi ediliyor. Tedavileri bittikten sonra sonra denize salıyoruz. Dünya mirası olan bunların yaşaması için ne gerekiyorsa yapılmakta, işte gördüğünüz gibi yaralı ve sakat kalan bu kaplumbağaları bile kendi kaderlerine terk etmiyoruz. Ve bunları tedavi ettirdikten sonra tekrar yaşamlarını sürdürmek için gerekli çalışmalar yapılıyor. Bu bölgede hiçbir kaplumbağamızın herhangi bir yaşamına engel olacak hiçbir çalışma yapılmamakta ve yaptırmamaya da kararlıyız. Buna bütün herkes inanmıştır”

 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, “Bildiğiniz gibi İztuzu ve Dalyan ağzı kumsalı yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda ve Caretta caretta deniz kaplumbağalarının özellikle yumurtladıkları ve yavrularının oluştuğu ve denize bırakıldığı bir alan olarak ülkemizde önemli bir yere sahiptir. DEKAMER, Pamukkale Üniversitesinden Prof. Dr. Yakup Kaska hocamız sorumluluğunda deniz kaplumbağalarının korunması, kurtarılması ve tedavi edildiği bir merkezimiz. Bizde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olarak, bu kumsalın korunmasında ve kaplumbağaların tedavisinde onlarla birlikte ortak çalışıyoruz. Muğla’mız, Ortaca’mız ve yöremiz bu kaplumbağalar için son derece hassasiyet göstermektedir. Bu hassasiyetin sonucunda da deniz kaplumbağalarının artık neslinin tükenmesi diye bir tehlike ortadan kalkmıştır. Biz bu başarılı sonucun gelecek yıllarda da artarak devam edeceği inancı içerisindeyiz. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olarak bu tür güzel çalışmalara her zaman için destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Hepimiz için, ülkemiz için, Muğla’mız için bu güzel çalışmaların hayırlı sonuçlara vesile olmasını diliyorum”

Kaptan June Haimoff, caretta carettalar ve bölgenin korunmasına yönelik 31 yıl önce başlatılan mücadelenin gerek kurumlar gerekse bölge halkı tarafından sahiplenilerek önemli çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.