Dolar 32,3766
Euro 35,0173
Altın 2.325,42
BİST 9.092,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C
Sal 24°C

ORTAK AKIL, ORTAK DİL, ORTAK HAREKET

ORTAK AKIL, ORTAK DİL, ORTAK HAREKET
REKLAM ALANI
Şubat 26, 2013 3:44 pm | Son Güncellenme: Şubat 26, 2013 3:47 pm
1.460
A+
A-

OKN00148 - ORTAK AKIL, ORTAK DİL, ORTAK HAREKETOKN0023 - ORTAK AKIL, ORTAK DİL, ORTAK HAREKETOKN00441 - ORTAK AKIL, ORTAK DİL, ORTAK HAREKETOKN0051 - ORTAK AKIL, ORTAK DİL, ORTAK HAREKETSTK’LAR MUĞLA İÇİN BİRLİK OLDU

ORTAK AKIL, ORTAK DİL, ORTAK HAREKET

Muğla’nın il oluşunun 100. Yılı dolayısıyla Ak Parti Muğla milletvekilleri Ali Boğa ve Yüksel Özden tarafından başlatılan 100. Yıla 100 proje çalışması kapsamında 3. Çalıştay STK larla yapıldı. Ekonomik tabanlı üretim yapmak üzere kurulan 60 civarında sivil toplum kuruluşu başkanının katıldığı toplantıya Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı, Güney Ege Kalkınma ajansı temsilcileri ile il müdürleri katıldı.

Muğla Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği’nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantı yoğun ilgi gördü. 

Açılış konuşması yapan Birlik Başkanı Şükrü Ayyıldız, böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan çok mutlu olduğunu ifade ederek toplantının Muğla için çok verimli geçeceğine inandığını söyledi.

Daha sonra söz alan Ak Parti Muğla milletvekili Ali Boğa toplantının amacına ulaşması için gerekli konukları anlattıktan sonra ; ‘Muğla’nın 100. Yılı’nı ivme kabul ederek Muğla’nın yaşam seviyesini yükseltmek istiyoruz. Bunu siyasi mülahazalarla değil, Muğlalılık bilinciyle yapmak istiyoruz. Şimdiye kadar Muğla’ya hep rol biçiliyordu, şimdi Muğlalılar yönetimi ele alacak ve nasıl bir gelecek istediğini belirleyecek.  Hepimiz bir teknenin içindeyiz. Kaptanıyla, tayfasıyla, yolcusuyla hepimizi ilgilendiren meseleler var. Buna duyarsız kalamayız. Komşu illerimizle kendimizi kıyaslayalım. En yakın Denizli’den netimiz eksik. Tam tersine fazlamız var. Denizli’nin sadece adında deniz var ama en güzel deniz Muğla’nın. Ama neden şehircilikte, vizyonda görüntüde, sanayide Denizli’den gerideyiz. ‘ dedi.

‘’Bizim proje sorunumuz yok. Projeler destek sorunumuz var. Biz projelere Ankara’dan destekten çok Muğlalıdan destek bekliyoruz.

Kaldı ki şu Ankara’dan misafirlerimiz de burada. Muğla’daki çalışmaları yakından görsünler ve destek olsunlar diye Başbakanlık Yatırım Ajansı, Bakan danışmanlarımız da aramızdalar.

Bu bizim 3. çalıştayımız. Aşama aşama ilerliyoruz. Burada herkes projesini anlatacak. Ama her projede 100 proje arasında yer alacak değildir. Zaten elimizde 100lerce proje var. Yasal prosedürlere uygun, mali kaynaklarını iyi programlamış projeler öncelikli projelerdir. Yakın, orta ve uzun vadeli projeleri ayrı kategorilendireceğiz.‘’ diyen Ali Boğa; ‘Ama bugünün özeti şu olmalı: Muğla’daki projelerin gerçekleşmesi için Ankara’dan çok Muğlalıların desteğine ihtiyaç vardır. O yüzden sloganımız Yüzde Yüz Muğla’dır. ‘ diyerek sözlerini tamamladı.

FİKİR VE PROJE ARASINDAKİ FARKI GÖRMEMİZ LAZIM

Daha sonra konuşan Ak Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden şunları söyledi:  ‘’Daha çok ekonomik değer üretmek üzere kurulmuş STK larımız burada. Artık vizyonumuz 2023 değil arkadaşlar. O zaten artık resmi programlarımıza girdi. Sonraki hedefimiz 2071. Anadolu topraklarının kapısının açıldığı zamanı idrak edeceğiz. Ondan sonra Muğla bağlamında baktığımızda 2093 de bu topraklara gelişimizin 1000. Yılını idrak edeceğiz. Bu bağlamda toplumun geleceğe güvenle bakabilmesi için geçmişle bağımızı diri tutmak zorundayız. Geçmişle bağı olmayan gelecekle de irtibat kuramaz. Asılolan Muğla’nın birlikte hareket etmesi ve kendi kaynaklarını harekete geçirmesidir. Müteşebbisler birlikte hareket etmediği müddetçe gerçek ve verimli üretim yapmamız mümkün değildir. Genellikle sunulan teklifler fikir ağırlıklıdır. Bunların projeye dönüşmesi gerekmektedir. Yoksa bu fikirlerin daha iyileri bakanlıklarımız da var.‘’

PROJE YAĞDI

Daha sonra tek tek söz alan STK temsilcileri hazırladıkları projeleri özetlediler. Tüm sivil toplum kuruluşları birbirinden önemli projeleri görücüye çıkardılar.

100 projenin konuşuluyor bile olması ve hele bunun partiler üstü olarak Muğlalılık bilinciyle yapılmasının büyük heyecan verici olduğunu söyleyen STK temsilcileri , bu projelerin daha kalıcı olması için Muğla’nın Stratejik planının,master planının yapılması gerektiğini vurguladılar.

Çalışmanın sekteye uğramaması için herkesin olağanüstü gayret göstermesini gerektiğini özellikle vurgulayan konuşmacılar projelerin özellikle kıyısal ve kırsal arasındaki farkı da gidermeye yönelik olması gerektiğini vurguladılar.

 

İNEK BANKASI

En ücradaki köyün kalkınmasına yönelik bile projelerin geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Muğla Milletvekili Ali Boğa, Süt Üreticileri Birliği’ne  İnek Bankası kurmalarını önerdi. Her ailenin 2-3 tane inek bakması yerine bu ineklerin ortak bir çiftlikte bir araya getirilmesini ve verimliliğin artırılmasını istedi.

 

ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK

Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Ziya Ercan, Muğla İçin 100 Proje konusunda ücretsiz emlak danışmanlığı vereceklerini de söyledi.

 

MEDYAYA TEŞEKKÜR

Baştan beri 100. Yıl projelerine destek olan medya mensuplarına da ayrıca teşekkür eden Ali Boğa , topluma yön veren köşe yazarlarının ne kadar önemli olduğunu ifade etti. Düşünen beyinleri bir araya toplamak istediklerini ifade eden Boğa,  projelerin takipçisi olmak gerektiğini söyledi.

 

Toplantıya Muğla, Bodrum, Marmaris, Milas, Fethiye Ticaret odaları, Muğla Ticaret Borsası, Fethiye, Marmaris ve Bodrum Deniz Ticaret Odaları, Müsiad, Muğla Mermerciler Derneği, Muğla Genç İşadamları Derneği, Muğla Esnaf ve Sanatkarları Birlik ve Oda başkanları, Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği, Alabalık Yetiştiricileri Birliği, Arı Üreticileri Birliği, Süt Üreticileri Birlikleri, Bosiad, Fetiad, Milas Giad, Marmaris Giad, Bogiad, Ziraat Odası, Güney Ege Otelcileri Birliği, Fethiye Otelciler Derneği, Bodrum Otelciler Birliği, Tursab Bölge Yönetim Kurulları başkanları, Muğla 2000 Derneği, Emlak Müşavirleri Odası ve diğer ekonomik ağırlıklı sivil toplum kuruluşlarının başkanları katıldı.

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.