Dolar 32,5997
Euro 34,8182
Altın 2.496,46
BİST 9.465,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 23°C
Sal 21°C

Ortaca ve Dalaman’da “Köklü buluşma”

Ortaca ve Dalaman’da “Köklü buluşma”
REKLAM ALANI
Nisan 18, 2017 2:48 pm
3.526
A+
A-

Ortaca ve Dalaman’da “Köklü buluşma”

 

100 yıl önce atalarının tarım işçisi olarak çalışmaya getirildiği Afrikalıların torunları, şimdi eğitim için Türkiye’ye geliyor.

1 (16) 1 (29)

Muğla’nın Dalaman ve Ortaca ilçelerinde yaşayan Afrika kökenli Türkler ile Muğla’ya okumaya gelen Afrika kökenli öğrenciler tanıştı.

Bölgede bir gün geçiren Afrika kökenli öğrenciler ve bölgede yaşayan Afro Türkler, yerel idarecileri ziyaret etti, Ortaca ve Dalaman’da etkinliklere katıldı. Bölgede yaşayan Afrika kökenli insanlar hakkında bilgi aldı.

Dalyan H.F. Tınaztepe Turizm Otelcilik Meslek Lisesi Halk Oyunları ekibinin de katıldığı etkinlikler Ortaca Karamel cafede devam etti.

 

-Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer “çok şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz. Türkiyemize Afrika’dan, Orta Asya’dan, Balkanlardan gelenlerle hepimiz bir arada hep birlikte yaşıyoruz. Bu da ülkemizin büyüklüğünü gösteriyor. Yüz yıl önce Afrika’dan buraya gelmiş, Afro Türk olan vatandaşlarımız ile şimdi Türkiye’ye Afrika’dan okumaya gelmiş olan öğrenciler var. Burada tanışıyorlar kültür paylaşımları yapıyorlar. Onları burada mutlu bir şekilde yaşadıklarını görüyoruz. Bu da bizleri mutlu ediyor” dedi.

 

-Kendisinin de soy ağacının içerisinde Afrika kökeni olduğunu ifade eden Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz “yüz yıl önce buraya gelen Afrika kökenlilerle burada yaşayan vatandaşlar entegre olmuşuz ve birlikte yaşıyoruz. Yıllar sonra okumak için gelen yine Afrika kökenli öğrencileri burada ağırlayarak tanışmaya vesile olmak bizleri de mutlu ediyor. Buna kısaca 100 yıllık kültür buluşması diyebiliriz. Kim olduğumuz önemli değil, önce insan olmak önemli. Bunu burada görüyoruz” diye konuştu.

 

-Anadolu Afrikalılar Dayanışma Derneği Başkanı Ali Karakuş, “Anadolu ve Afrika arasındaki sosyal, kültürel dostlukların geliştirilmesi için Anadolu Afrikalılar Dayanışma Derneğini kurduk. Bölgemizde veya Türkiye genelindeyaşayan Afrika kökenli Türklerin sıkıntılarını, dertlerini, problemlerini sosyal ve kültürel konumlarını araştırıp ve dostluk bağlarını kurmayı hedefliyoruz”

 

-Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Elemanı RasheedahMullings, kendisinin de Afrika kökenli Amerikalı olduğunu dile getirdi.

“kültürel paylaşım için buraya geldik, bir de buradaki kültürü daha iyi tanımak için. Ortak bir paylaşım Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde Mali, Gana, Tanzanya, Kamerun, Gine, Fas ve Mısır’ın aralarında olduğu bir çok Afrika ülkesinden öğrenciler var. Ben Amerikalıyım. Afrika kökenli Afro Amerikalıyım.

Muğla’ya ilk geldiğimde bana Dalaman ya da Ortaca’dan mı geldin diye sordular. Bu sorular beni buralarda Afrika kökenli insanların yaşadığını gösterdi. Buradan yola çıkarak Afro Türklerle tanıştık. Bunu görmek çok ilginç bir şey. Hepimiz Dünyaya dağıldık ama aynı zamanda ortak noktalarımız var. Tarihsel olarak, kültürel olarak böyle bir ortak kültürümüz var. Demek ki biz her yerdeyiz ve Türkiye’nin bir parçasıyız”

 

-Afrikalı Öğrenciler Kültür Topluluğu üyesi LukmanZiblim “Muğla’da okuyan Afrikalıları bir araya getiripMuğla’da yapılan kültür faaliyetlerinde kendi kültürümüzü tanıtma amacıyla topluluğu kurduklarını söyledi.

Afrika kökenli Türk nüfusu olduğunu öğrendiklerinde sosyal ve kültürel faaliyetlerini geliştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Ziblim, “Burada çok Afrika kökenli Türkler olduğunu öğrendik. İnşallah daha ileride bir şekilde daha çok faaliyetlerde bulunarak kültür dayanışmayı sağlayacağız.Biz de Afrika kökenliler, tarihler tarihler önce dünyaya yayıldığını farkına vardık ve bu şekilde köklerini yeniden keşfetmeye çalışıyoruz. Türkiye’de de çok Afrika kökenli Türkleri bir şekilde keşfedip işbirliği kurmayı hedefliyoruz. Ülkemize döndüğümüz zaman yine irtibatımızı kesmeyeceğiz. Hem Türkiye’nin bir temsilcisi olacak bizim ülkemizde, hem de gelişme faaliyetlerini bu şekilde sürdürmeye çalışacağız. Burada elde ettiğimiz tecrübeleri bir şekilde aktarmaya, inşallah işbirliğimizi devam ettirmeye çalışacağız. Çünkü burada yeni şeyler var. Ülkemize aktaracağımız birçok şey var. Onu bir şekilde sağlamayı hedefliyoruz”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.