Dolar 32,3352
Euro 35,0901
Altın 2.234,39
BİST 8.733,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 14°C
Yağmurlu
Muğla
14°C
Yağmurlu
Çar 14°C
Per 14°C
Cum 13°C
Cts 14°C

Ortaca Emniyetinden uyarı

Ortaca Emniyetinden uyarı
REKLAM ALANI
Temmuz 2, 2014 1:54 pm
1.304
A+
A-

Ortaca Emniyetinden uyarı

“Polis sizin yardımlarınızla suçlularla daha etkin mücadele edebilir”foto3 - Ortaca Emniyetinden uyarı

Ortaca İlçe Emniyet Müdürlüğü, Asayiş Büro Amirliği dağıttıkları afiş ve broşürlerle vatandaşları olası hırsızlık olaylarına karşı dikkatli olmaları konusunda bilgilendiriyor.

Emniyet müdürlüğü ekipleri hazırladıklarıbroşürleri vatandaşların yoğun bulunduğu Pazar yeri, cadde ve sokaklarda dağıttılar.

Hırsızlık olaylarında parmak izi ekipleri olay yerini tetkik edinceye kadar suç yerinin karıştırılmaması, muhafaza altına alınması, olay yerinde bulunabilecek parmak izlerinin bozulmamasına dikkat edilmelidir.

Mahalle sakinleri şüpheli şahısları her an “155 Polis İmdat” a bildirmelidir. Bu bildiriyi yaparken zaman kaybetmemek için  adresi tam olarak vermeye dikkat ediniz. 

Evinizdeki küçük televizyon, müzik seti ve çelik para kasası gibi eşyaların hırsızlar tarafından çarşaf veya battaniyeye sarılarak çalındığını unutmayınız. Bu şekilde eşya taşıyanları gördüğünüzde hemen polise bildiriniz.

Hırsızlar eve girdiklerinde ilk önce yatak odalarını karıştırırlar. Kıymetli eşyalarınızı evin daha değişik yerlerine saklayınız.

Tatile gittiğinizde veya evinizden uzun süreli ayrıldığınızda posta kutusunun anahtarını komşunuza bırakmayı unutmayınız. Hırsızlar öncelikle posta kutusu dolu (elektrik faturası, su faturası, vb.) olan daireleri seçerler.

Semt pazarlarının kurulduğu günlerde, pazar civarında bulunan evlerde o gün daha fazla hırsızlık olabilmektedir.

Evinize geldiğinizde camınızın kırıldığını ya da kapınızın aralık olduğunu fark ederseniz, evinize giren şahıs ya da şahıslar hala içerde olabileceğinden eve girmeyiniz. Derhal polisi arayıp, gözetlemeye devam ediniz.

Eğer siz komşularınızın evine sahip çıkarsanız onlarında sizin evinize sahip çıkacaklarını unutmayınız. Evde çok zaman geçiriyorsanız çevrenizi gözlemlemeniz semtinizin güvenliği için yararlı olacaktır.

 

Yalnız yaşayan bir bayan iseniz, kapınızda ve telefon rehberinde adınızın ilk harfiyle soyadınızı kullanınız. Böylelikle yabancı biri o adreste bir kadının mı yoksa erkeğin mi oturduğunu anlayamayacaktır.

Yeni bir eve taşındığınızda evle ilişkisi olan bazı kişilerde hâlâ evin anahtarlarının olması ihtimaline karşın mutlaka kilitleri değiştiriniz.

Hırsızlar girmek istedikleri yerleri önceden keşif yaparak tespit ederler. Bunun için kişilerin evde olup olmadığını öğrenmek için kapı ziline basarlar, evden birileri çıkarsa yanlış geldiklerini belirtirler. Hava karardıktan sonra ise lambaları yanmayan evler ve aydınlatması olmayan siteler, sokaklar öncelikleri arasındadır. Müstakil evlerin bahçe kapısına bez atmak ve ya camlara yumurta atmak suretiyle de ev sahiplerinin evde olup olmadığını tespit etmenin değişik yöntemleridir. Bu nedenle alınabilecek basit önlemler ile hırsızlıkların önüne geçilebilir.

Bu önlemler;

Evlerin birinci ve ikinci katlarındaki balkon kapısı ve pencerelerinin sağlam demir parmaklıklı olmasına dikkat ediniz.

Kapılarda çift kilit bulundurulmasına ve geceleri kapı arkalarına emniyet zincirinin takılı olmasına dikkat ediniz.

Evinizi kısa süreli terk edecek olsanız bile kapıyı kilitlemeye üşenmeyiniz.

Geceleri evden ayrılırken bir lambayı yanık bırakınız ve kapı önünde erkek ayakkabısı bulundurunuz.

Apartman giriş kapıları dışarıdan aydınlatılmalıdır.

Sokak lambalarının yanık vaziyette olması sağlanmalıdır.

Site içerisinde oturuyorsanız, sizin ve sitenizin güvenliği için kamera sistemi taktırınız.

Apartman sakinleri, yönetici ve özellikle kapıcının apartmana giren çıkan yabancılara karşı duyarlı olmaları gerekir.

İşyerlerinin kapılarına kilit takılması ve camlarının kepenk ve demir parmaklık ile muhafaza altına alınmasına dikkat edilmelidir.

İşyeri sahipleri işe alacakları şahıslar hakkında bilgi toplamalı ve kişiyi mahalli polis birimine bildirmelidir.

İşyeri sahipleri, hırsızlık olayı meydana geldiğinde en yakın karakola bilgi vererek olay yerinin incelenmesi için görevlilerin gelmesini beklemelidir.

Bahçenizde ağaç yetiştiriyorsanız, bunları kapı ve pencerenizin dışarıdan görünmelerine mani olmayacak şekilde budamaya özen gösterin. Böylelikle hırsızların kimseye görünmeden çalışma şansları azalacaktır.

Toplu yerleşim yerlerinden uzak meskenler hırsızların tercihidir. Bu tür evlerin kapıları güçlü menteşe ve sürgülerle donatılmalıdır. Bunlar kapınızın bir manivela, levyeyle zorlanarak açılabilmesini engelleyecektir. Ayrıca;  çelik kapı kullanmanız veya kapı çerçevelerinin çelik destekli olmasında fayda vardır.

Apartman sakinlerinin birbirlerini uyarmak, yardım istemek ya da apartman güvenliği hususunda dâhili telefon sistemi aracılığı ile konuşabilmelidir.

Eğer binanızda kendi evinizle apartman giriş kapısı arasında bir diafon sistemi ve otomatik kapı açma düğmesi mevcut ise (Mevcut değil ise taktırın) zilinizi çalıp makul olmayan bir sebeple içeri girmek isteyen yabancılara kapıyı açmayınız.

Eğer gelen kişi polis, gaz veya elektrik şirketinden geldiğini iddia ediyorsa kimliğini kontrol etmekle kalmayıp polis merkezi veya şirketlerin merkezine telefon ederek kimlikleri teyit ettirin. Sakın size verdiği numaraları arayarak teyit etmeye çalışmayın, bu bir komplo olabilir. Kendi ajandanızdaki numaraları kullanın, ayrıca siz telefon ederken yabancının dışarda beklemesine ve kapınızın kapalı olmasına dikkat ediniz. 

UNUTMAYIN; POLİS SİZİN YARDIMLARINIZ İLE SUÇLULARLA DAHA ETKİN MÜCADELE EDEBİLİR. SİZİN ENBÜYÜK YARDIMINIZ GÖRDÜĞÜNÜZ OLAYLARI POLİSE DOĞRU ŞEKİLDE AKTARMAKTIR. 

ANLAYIŞINIZ VE İŞBİRLİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Ali Rıza AKKIR

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.