Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 18°C
Az Bulutlu
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 23°C
Çar 21°C

ORMESKOOP ilk ürününü sattı

ORMESKOOP ilk ürününü sattı
REKLAM ALANI
Nisan 1, 2015 3:40 pm
1.447
A+
A-

ORMESKOOP ilk ürününü sattı

 

Ortaca’da kurulan Ortaca Yaş Meyve Sebze Kooperatifi (ORMESKOOP) ile çiftçinin ürünü aracı olmadan tüketiciye ulaşacak. Geçtiğimiz yıl üreticileri tek çatı altında toplamak üzere kurulan kooperatif üyelerinin ilk ürününü iç pazarda satılmak üzere sevkiyatını yaptı.

 

-Üretici ile tüketici arasındaki aracıyı kaldırıyoruz

Ortaca Ziraat Odası Başkanı ve kooperatif üyesi Salim Çöllü yaptığı açıklamada, uzun zamandır kurmak için mücadele verdikleri kooperatifin geçen yıl kurulduğunu ve bu yıl ilk ürün sevkiyatına başladıklarını bildirdi.

Kooperatifin şu anda 60 kuruşa üyelerinden aldığı ürünleri, sattıktan sonra ürünlerin üzerinden gelen farkı yine üreticimize döneceğini vurgulayan Çöllü, “ORMESKOOP ile hem üreticimiz hem de tüketicimiz karlı olacak. Tüketici ucuz hem kaliteli ürünlerle buluşacak. Artık üretici ile tüketici arasındaki aracıyı kaldırıyoruz. Bu sezon portakal alımıyla başladık. Önümüzdeki sezon nar, limon, domateste kooperatifimiz sayesinde üreticilerimizin parası kaybolmadan tüketiciye ulaşacak” dedi.

Çöllü, kooperatif üyelerinin iyi tarım uygulamalarına başladığını, ürünlerin sertifikalı olacağını, hijyenik ortamda sağlıklı bir şekilde yetişecek olan ürünlerin tüketiciye de sağlıklı bir şekilde ulaşmış olacağını ifade etti.

 

-Her yıl 4 milyon lira kayıp var

Bölgede tarımla uğraşanların her yıl ürünlerinin satımından büyük zararlar gördüğünü belirten Çöllü, şunları kaydetti: “Bölgedeki üreticinin her yıl 4 milyon liranın üzerinde kaybı var. Kooperatifle birlikte bu sorun en aza indirgenecek. Kötü niyetli tüccarlar tarafından parası ödenmeyen çiftçiler çok mağdur oluyor. Eğer bu kayıpları yok denecek kadar aza indirebilirsek, üreticimizin ve esnafımızın yüzü gülecektir. Böylece ortadan kaybolan bu para bölgemize dönecek, üreticimiz kendi kalkınacak. İleriki aşamalarda kooperatif aracılığıyla üreticimize gübre, ilaç ve mazot desteği de yapmayı planlıyoruz. Bir noktada da üreticimizi banka kredilerinden kurtarmayı hedefliyoruz.”

 

-Hedef dış pazar

ORMESKOOP Başkanı Süleyman Tosun ise kooperatif üyelerinin ürünlerini bu sezon almaya başladıklarını ve alınan malların iç pazara gönderileceğini dile getirdi.

Hedeflerinin ürünleri iç piyasadaki tüketiciye daha kaliteli ve uygun fiyata ulaştırmak olduğunu anlatan Tosun, “İlk ürün olarak Valencia portakalın satımını yapacağız. Önümüzdeki yıllarda dış pazara da açılacağız. Üreticilerimizin ürünlerini en iyi şekilde değerlendiriyoruz” diye konuştu.

 

-Kooperatif markası güven veriyor

ORMESKOOP başkan yardımcısı ve Satış Temsilcisi Ahmet İren, kooperatifin elde edeceği ürünleri iç ve dış pazarda pazarlayabilme güçlerinin olduğunu söyledi.

Kooperatifin kuruluşunun yeni olmasına rağmen iç ve dış piyasada tanındığını ifade eden Ahmet İren, “kooperatif aracılığı ile satacağımız ürünlere yoğun talepler var. Kooperatifimizin markası altında satışlarımız da tüketiciye güven veriyor. Ancak üye sayımızın az olmasından dolayı istenilen miktardaki ürünleri karşılayamıyoruz. Ortak sayımız artarsa bu talepleri rahatlıkla karşılayabiliriz. Bu durum üreticimizin menfaatine olacaktır. Şu aşamada yetiştirilen domatese talep var pazarlama çalışmalarımız devam ediyor, bizim için önemli bir gelişme” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.