Dolar 32,5336
Euro 34,8856
Altın 2.488,39
BİST 9.562,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 19°C
Az Bulutlu
Muğla
19°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Limon’da Erken Hasat Uyarısı

Limon’da Erken Hasat Uyarısı
REKLAM ALANI
Ağustos 20, 2014 8:40 am
1.430
A+
A-

Limon’da Erken Hasat Uyarısı

Bölgenin önemli gelir kaynaklarından narenciye çeşitlerinde pazarlamanın başladığı şu günlerde yetkililer üreticileri ve tüccarları erken hasat konusunda uyarılarda bulundular.
Dalaman İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Akdeniz yaptığı açıklamada; bölgede limon üreticisinin erken hasattan dolayı zarar görmemesi için üretici ve ihracatçının erken hasattan kaçınması gerektiğini söyledi.
Akdeniz açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “Bir narenciye meyvesinin pazarda paraya dönüşmesi için hasat – sınıflama – paketleme – depolama ve pazara nakliyesi gibi aşamalardan geçmesi gerekmektedir. Söz konusu her kademe bilgi ve beceriyi gerektirir. Birbirini izleyen bu kademelerin birinde yapılacak hata sonraki kademelerde telafi edilmez. Üreticilerde büyük maddi kayıplara neden olur. Bu nedenle üreticilerin ve işletme sahiplerinin gerekli bilgiyle donatılmaları ve çalışmalarında gerekli dikkat ve titizliği göstermeleri gerekmektedir.”
-Bölgenin geçim kaynağı
“İlçe ve komşu ilçelerimizde narenciye üretimi üreticimizin  ana geçim kaynağı  ve tarım ekonomisinin temel taşlarındandır. Yeterli miktarda ve kapasitede sınıflama, paketleme, depolama tesisleri bulunan bölgemizde, hasat zamanı depoda dayanıklılığı etkileyen en önemli bir faktör olduğundan dolayı narenciye meyveleri yetiştirildikleri bölgeye ve çeşidin özelliklerine göre ulaştırma şekli ve şartlarına dayanacak ve pazar isteklerini karşılayacak bir olgunlukta olacak şekilde hasat edilmesi için yetiştiricilerin hasat zamanının tespitinde ve hasatta gereken dikkat ve titizlik gösterilmelidir.”
-Üretici de tüccar da duyarlılık göstermeli
“Değerli üretici ve ihracatçılarımız, açıklaması yapılan konularda gerekli duyarlılık gösterilmediği taktirde, bu durum  binbir güçlükle yetiştirdiğimiz ürünlerimizin iç pazarda gerçek değerinin altında satılmasına ve ithalatçı firmalar tarafından beğenilmemesine neden olmaktadır. Bu da  ilimizde çiftçilerin ağırlıklı olarak ana gelir kaynağı olan büyük bir ihracat potansiyeline sahip olan narenciyede ihraç şansımızın her geçen gün azalması demektir. Bu yüzden hepimizin bu hayati konuya gereken önemi vermenizi çok önemle rica ediyor ve hatırlatıyorum.”
-Dikkat edilecek hususlar
Hasat zamanının tespitinde usare miktarına ve meyve rengine bakılarak hasat zamanının gelip gelmediğine karar verilmelidir.
Usare bakımından hasat zamanı gelen, Limonda usare miktarı ağırlık olarak meyvenin %25 inden az olmamalıdır.
Renk bakımından ise, Limon  çeşidin tipik renginde olmalıdır. Ancak toplama zamanı ve yetiştirici bölgesi dikkate alınarak en az usare miktarının bulunması şartı ile hafif yeşil renkte olanların hasadı yapılmalıdır.
Narenciye meyvelerinde kabuk yağından doğan lekelenmeler ve kararmalar büyük ekonomik zararlara neden olmaktadır. Kabuk yağı lekeleri genelde toplamada dikkatsiz ve kaba muameleden ileri gelmektedir.
Bu nedenle kabuk yağı kararmalarının yok edilmesi için ;
Yere düşmüş meyvenin hiçbir zaman alınmaması ve paketlenecek meyve ile birlikte paketleme evlerine gönderilmemesi,
Meyvelerin ağaç üzerinde tamamen kuruduktan sonra hasat edilmesi,
Sabahın erken saatlerinde ki çiğli, sisli, yağmurlu ortamda ve sulama sırasında hasat yapılmaması,
Sanayi tipi meyve toplamasına alışkın ekiplere kesinlikle sofralık meyve toplaması yaptırılmaması,
Toplama yapan vasıflı işçilerin tırnakları kesilmiş olmalı,
Ağacın önce yerden alınabilecek yükseklikteki meyveleri kesilmeli,
Meyve kesilirken zaman harcamamak için makasla meyve sapının herhangi bir yerinden kesilmeli sonra makasla düğmenin ( kaliks ) hemen üzerinden düzeltilmeli,
Kesilen meyve özel toplama kapına ( bez torba, içi kaplanmış sepet veya lastik sepet ) özenle konulmalı atılmamalı,
Toplanan meyveler taşıma kaplarına itinayla boşaltılmalı,
Taşıma kapları üst üstte konduğunda başka bir kaba değmeyecek seviyeye kadar doldurulmalı,
Taşıma araçları uzun yola gidecekse mutlaka üstleri örtülmeli,
Meyveler paketleme evlerinde mumlama yapılmayacaksa dezenfekte edilmiş maddeler katılmış sularla yıkanıp kurutulduktan sonra boylarına göre tasnif edilerek sandıklara yerleştirilmelidir.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.