Dolar 32,5174
Euro 34,9344
Altın 2.435,08
BİST 9.794,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 23°C
Açık
Muğla
23°C
Açık
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Kleopatra’nın güzellik iksiri Sığla sofraların vazgeçilmezi

Kleopatra’nın güzellik iksiri Sığla sofraların vazgeçilmezi
REKLAM ALANI
Mart 19, 2013 8:12 am | Son Güncellenme: Mart 19, 2013 8:15 am
2.295
A+
A-

OKN0015 - Kleopatra’nın güzellik iksiri Sığla sofraların vazgeçilmezi1 9 - Kleopatra’nın güzellik iksiri Sığla sofraların vazgeçilmezisığla 1 - Kleopatra’nın güzellik iksiri Sığla sofraların vazgeçilmeziKleopatra’nın güzellik iksiri Sığla sofraların vazgeçilmezi

Geçmişte Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın “aşk iksiri” ve parfüm olarak kullandığı sığla, günümüzde de yaprakları ile sofralarda yerini alıyor.

Köyceğiz, Toparlar, Kavakarası, Dalaman, Dalyan, Ortaca, Marmaris ve Fethiye ilçeleri civarında endemik olarak bulunan yörede (günlük) olarak bilinen Sığla ağacının bahar aylarının ilk günlerinde yeni filizleyen yaprakları yörede sofraların vazgeçilmezi olarak yerini alıyor. Sığla yaprakları semt pazarlarında kilosu 1 liradan alıcı buluyor.

Sığla ağacının baharda filizlenen taze, küçük yapraklarından haşlandıktan sonra kavurmak suretiyle yemek yapılıyor. Türkiye’de doğal olarak bulunan ve koruma altındaki endemik bir ağaç türü Anadolu sığla ağacının Orman özelliği ise Köyceğiz ilçesinde bulunuyor.

Sığla yapraklarından yemek yapan Birsen Kökçen, sığla yaprakları tazeyken yılda bir iki sefer yemek yaptıklarını söyledi. Sığla yemeğinin tarifini de veren Kökçen “önce su ile haşlıyoruz, sonra suyunu sıkıyoruz, yağ ile kavuruyoruz. İçine bulgur, acı biber atıyoruz. Piştikten sonra sarmısaklı yoğurdu üzerine kırmızıbiberle sos yapıp yiyoruz” dedi.

*Sığla (Günlük) yağı

Geçmişte Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın “aşk iksiri” ve parfüm olarak kullandığı sığla yağı, Hipokrat döneminden beri ilaç olarak da kullanılmıştır. Sığla yağı iyi bir antiseptiktir. Eczacılıkta, parfümeride ve (buhur) tütsü olarak kullanılıyor. Ağacın kabuğunun yaralanmasıyla, özünden elde edilen bir çeşit balsam olan “Sığla yağı” özellikle parfüm sanayinde kullanılan önemli bir hammaddedir. Ağacın önemi, elde edilen bu yağdan kaynaklanmaktadır. Parazitlere karşı etkilidir. Ciltte yumuşatıcı, rahatlatıcı, iltihap giderici ve yara iyi edici etkileri bulunmaktadır. Halk tarafından özellikle mide rahatsızlıklarında ve yaraların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda temizleyici ve ter kokularını giderici olarak da kullanılır. Bunun yanı sıra sığla yağıyla yapılan sabunlar cilt yumuşatıcı etkiye ve güzel kokuya sahiptir.

Ömer Kundakçı

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.