Dolar 32,3325
Euro 35,1176
Altın 2.310,95
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 24°C
Az Bulutlu
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C

Kaunos Antik Kenti’nde 50. yıl

Kaunos Antik Kenti’nde 50. yıl
REKLAM ALANI
Temmuz 11, 2015 6:37 am
1.797
A+
A-

Kaunos Antik Kenti’nde 50. yıl

 

Köyceğiz’deki 3 bin yıllık tarihe sahip Kaunos Antik Kenti’nde 2015 yılı çalışmaları başladı. Geçen yıl UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınan Kaunos Antik Kenti’nde Apollon kutsal tapınağı ve Sultaniye kaplıcalarında kazı, tiyatroda ise restorasyon çalışması yapılacak. Çalışmalar ekim ayına kadar devam edecek.

– Kaunos Antik Kenti’nde 50. yıl

Kaunos’ta ilk kazıların 1966’da başladığını hatırlatan Kaunos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık, “Önümüzdeki yıl Kaunos’ta kazı çalışmalarının 50. yılı. Bu çok özel bir zaman birimi. Kaunos kazısı, özellikle Türkiye’deki arkeolojik kazı alanları dikkate alındığında uzun soluklu devam eden kazıların başında geliyor” dedi.

Sultaniye Kaplıcaları’nın Kaunos’un kutsal alanı olduğunu, kaplıcaların Antik çağda da termal olarak kullanılan ve tanrıça Leto adına tesis edilmiş bir kutsal mekan olduğunu ifade eden Işık, kaplıcaların yanı sıra Kaonus’ta bulunan Apollon kutsal alanında kazı çalışmaları, tiyatroda da restorasyon çalışmaları yapılacağını kaydetti.

Işık, Sultaniye Kaplıcaları’nda 10 yıl önce hem su altında hem de karada 5 yıllık çalışma yapıldığını, bu sene tekrar karada ve suda araştırma çalışmalarının devam edeceğini anlattı.

 

– Kaunos bir fanus ile korunmalı

Kaunos Antik Kenti’nin geçen yıl UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alındığını dile getiren Işık şöyle konuştu:

“Kaunos Antik Kenti çevresiyle birlikte ziyaretçiyi en fazla alan çeken ören yeri konumunda. Kaunos bir fanus altında korunması gereken bir yer. UNESCO buna geç uyandı. Bu bölgenin koruma altına alınması ve UNESCO tarafından dünya kültür mirası olarak kabul edilmesi çok geç kalınmış bir durumda. Geçici listeye alındı ama bu ne zaman sonuçlanır. Ucu açık. Bugün Efes bile 21 yıl sonra kabul edilmiş. Yani 21 yıl mı bekleriz, 10 yıl mı bekleriz veya 5 yıl mı bekleriz bilemiyorum ama önemli olan görülmüş olması. Önemli olan bu bölgenin hakikaten bir fanusta, kuvöz içerisinde korunması gerektiğine inanan birisiyim.”

 

-Kaunos Antik kenti

Muğla Dalyan’a yakın Köyceğiz sınırları içinde bulunan, bir diğer adı da “Kbid” olan antik kenttir. Dalyan, kanalının öbür yakasında bulunan kent, bir mitosa göre Miletos’un ikiz çocuklarından biri olan Kaunos tarafından Karya – Likya sınırında kurulmuştur. Antik Çağ’da bir liman kenti olan Kaunos günümüzde kıyıdan hayli içeride kalmıştır. Kente girişte kaya mezarları ziyaretçilerin ilgisini çeken eserlerdir. Diğer taraftan kenti tahkim eden yaklaşık 3 km. uzunluğundaki sur duvarları, Stoa, agora, çeşme, hamam, tiyatro ve tapınak kalıntıları Kaunos’un Antik Dönemde teşkilatı tam bir kent olduğunu ortaya koymaktadır. Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde hayli yaygın olarak yerleşim geçiren kent, M.S. yüzyılda terkedilmiştir. Yukarı Akropol Orta Çağ’da bir ara tahkim edilerek kullanılmışsa da, bu yerleşim fazla uzun süreli olmamıştır.

Kaunos’a genelde Dalyan’dan deniz motorları ile gidilmektedir. Motorlardan inip 1 kilometre kadar yokuş yukarı yürümek gerekir. Antik kentin etrafını surların çevrelediği görülür.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.