Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 18°C
Az Bulutlu
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 24°C
Sal 23°C
Çar 21°C

İztuzunda yapılaşmaya geçit yok…

İztuzunda yapılaşmaya geçit yok…
REKLAM ALANI
Ocak 8, 2014 7:35 pm
1.546
A+
A-

IMGP2338 - İztuzunda yapılaşmaya geçit yok...

İztuzunda yapılaşmaya geçit yok…

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) temsilcileri Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz ve Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay’ı ziyaret etti.

Platform üyeleri DEKAMER tarafından İztuzu kumsalına yapılmak istenen Caretta hastanesine neden karşı çıktıklarının ayrıntılarını içeren  dosyayı Kaymakam Yılmaz ve başkan Erbay’a sundular.

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu’ndan yapılan basın açıklamasında Ortaca kaymakamı Yılmaz “Şiddet içermeyen ve kişilik haklarını rencide etmeyen her türlü itiraza saygı duyarız. Benim bulunmuş olduğum mevkiinin, bu projede olumlu veya olumsuz bir görüşü ve yaptırımı olamaz ama yetkililerin yapılan bu itirazları göz önüne alacağını umuyorum” dediği öğrenildi.

Platform üyeleri önümüzdeki  günler de, Ortaca Belediye Başkanlığına, Muğla Valiliği’ne ve Pamukkale Üniversitesi’ne de birer ziyaret gerçekleştirecek.

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu tarafından Ortaca kaymakamı Hüseyin Yılmaz’a sunulan dosya içeriğinde ise şu görüşlere yer verildi.

Sayın Hüseyin Yılmaz,

Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi (DEKAMER), dünyaca ünlü İztuzu kumsalında, deniz kaplumbağası hastanesi adıyla yeni bir bina yapmak istemektedir. Dalyan halkı ve sivil toplum kuruluşları DEKAMER’in bu projesinin İztuzu kumsalında yapılmasına ve daha da önemlisi İztuzu kumsalının imara açılmasına kesinlikle karşıdır.

Proje konusunda Dalyan halkına, sivil toplum kuruluşlarına proje ile ilgili görüşü sorulmamış, konu hakkında yeterli bilgi verilmemiştir. Halk projeyi, DEKAMER’in Müdürü Prof.Dr. Yakup Kaska’nın 5 Ekim 2013 tarihinde  projeye yasal itiraz süresinin bitimine 2 gün kala verdiği bir sunum sebebiyle öğrenmişlerdir. İztuzu Kumsalını Kurtarama Platformu da (İKUP), bu toplantının hemen ardından vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının Dalyan’da biraraya gelerek birlikte hareket etme kararı vermesiyle oluşturulmuştur.

İKUP olarak amacımız, İztuzu kumsalında yerleşik DEKAMER’in talep ettiği ve ilgili kamu kurumlarının tahsis ettiği arazi için yapılan imar planları ile izinleri iptal ettirmek ve İztuzu kumsalının imara açılmasını engellemektir. Bu amaca yönelik olarak, 04/11/2013 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, Yürütmeyi Durdurma istemli davamızı açtık. Çekincelerimiz şunlardır:

-Projenin uygulanması, İztuzu kumsalının imara açılmasıdır. Koruma alanının imara açılması kanuna aykırıdır.

-Proje, konumu sebebiyle mevzuatımıza ve ilgili uluslararası çevre koruma sözleşmelerine aykırıdır.  İztuzu kumsalı ve yakın çevresi, İribaş ve Yeşil denizkaplumbağaları, Su samuru, Göcek karasemenderi gibi nesli tehlike altında ve endemik türlerin yaşadığı, zengin bir ekosisteme sahip Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi içindedir. İztuzu kumsalının hemen arkasında, proje alanının da kıyısında olduğu Tuz Gölü ve çevresi, antik tuz tablalarının bulunduğu tarihi sit alanıdır.

-Proje tam koruma altına alınmış bir doğa alanına zarar verecektir.  Koruma alanında ağaç kesimi, inşaat faaliyeleri, orman yolunun kapatılarak 22 dönümlük bir alanın tel örgüyle çevrilmesi, daha fazla otobüsler dolusu insanın kumsalın bu kısmına gelmesi, ekosistemi tahrip edecektir.

-Doğallığı ile yurtdışında turizm ve çevre ödülü kazanmış İztuzu kumsalının doğallığı bozulacaktır. Şu an denizden karaya doğru baktığımızda sadece kumsal, ağaçlar ve ardındaki dağları görüyorken projeyle devasa çelik bir kaplumbağa görmeye başlayacağız.

 

DEKAMER’in projesinin sebeplerini anlıyor ve destekliyoruz.  Ne var ki, bu proje İztuzu kumsalında uygulanırsa, kanun ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış olan bir alanda kanuna aykırı olarak – sebebi ne kadar bilimsel amaçlı olursa olsun –  7,5 mt yüksekliğinde bir bina inşa etmiş olacağız, ki hepimizin karşı çıktığı budur.

Yukarıda sıraladığımız sebeplerle, projenin iptalini ve İztuzu’nun imara açılmamasını istiyoruz. Platform olarak her fırsatta dile getirdiğimiz önerimiz, projenin, mevcut doğal hayatı tehdit etmeyecek, kanunlara uygun, sit alanının dışında, ve ayrıca turizme daha fazla istihdam yaratabilecek bir yer olması sebepleriyle Dalyan’a yapılmasıdır. Bunun gerçekleşmesi için her türlü yardıma hazırız.

Saygılarımızla arz ederiz.

IZTUZU KUMSALINI KURTARMA PLATFORMU

Akdeniz Kıyı Vakfı, Dalyan Kent Konseyi Kadınlar Meclisi, Dalyan Su Sporları Derneği,  Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Derneği, Dalyan’da yaşayan vatandaşlar, Doğayı Hayvanları Koruma Derneği, Gökbel Muhtarlığı, Kaptan June Deniz Kaplumbağaları Koruma Vakfı, TEMA

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.