Dolar 32,3520
Euro 35,1292
Altın 2.301,73
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 24°C
Az Bulutlu
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C

“İztuzu Sahili Yönetim Planı Projesi” çalıştayı

“İztuzu Sahili Yönetim Planı Projesi” çalıştayı
REKLAM ALANI
Mayıs 1, 2017 8:29 am | Son Güncellenme: Nisan 29, 2017 8:32 am
1.466
A+
A-

“İztuzu Sahili Yönetim Planı Projesi” çalıştayı

Dünyaca ünlü İztuzu Plajı için, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) tarafından hazırlanan “İztuzu Sahili Yönetim Planı Projesi”nde sona gelindi.

MSKÜ İktisadi İşletmesi yetkilileri tarafından Dalyan Caria Royal Hotel’deMuğla Valiliği, MSKÜ, Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ortaca ve Dalaman Kaymakamlığı, Ortaca Belediyesi, Köyceğiz Belediyesi ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.Yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında da slayt eşliğinde bir sunum gerçekleştirdi.

-MSKÜ, Bodrum Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli, yaptığı açıklamada, İztuzu Plajı için “İztuzu Sahili Yönetim Planı Projesi” adı altında bir proje hazırlandığını söyledi.

Projenin, bölgenin tarihi, kültürel, ekonomik, ekolojik ve sosyal bütün alanları araştırmayı kapsadığına işaret eden Kuleli, “Bu proje sonunda ortaya çıkacak olan verilere göre İztuzu Sahili’ni hem en iyi şekilde koruyup, geliştirecek, hem de en iyi şekilde hizmet verip ekonomik katkı sağlayacak olan altyapının hazırlanması hedeflenmektedir. Proje sonuçlarının uygulanmasında bölgede faaliyet gösteren sektör temsilcilerinin, aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla birlikte kararlar üretilecektir. Neticede İztuzu sahilinin hem korunması, hem de insan kullanımlarının minimize edilmesi ve ekonomik gelir elde edilmesi hedeflenmektedir.” dedi.

Kuleli, proje kapsamında 15 ayrı disiplin ekibinin saha çalışmaları yaptığını ifade ederek, “Bölgedeki endemik türler, hem deniz tarafındaki, hem kara tarafındaki bitki örtüsü, aynı zamanda deniz ortamındaki canlılar, kaplumbağalar, bunun içerisinde bütün biyolojik faktörler dahil olmak üzere koruma planları hazırlanacak” diye konuştu.

-Dalyan ve İztuzu’nu sonsuza dek koruyacaklarını ve kollayacaklarını ifade eden Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, projenin Dalyan, İztuzu başta olmak üzere bölgeye önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Korumanın kollanarak yapılması gerektiğine işaret eden Karaçelik, şunları söyledi. “Korumanın iki boyutu var. Bilimsel boyutu, sosyolojik boyutu. Bilimsel boyutunu burada çalışma yapan hocalarımız ortaya koyacaktır. Sosyolojik boyutunda ise yöre halkının çıkarlarına neler yapılabilir bunu da araştırmak gerekiyor. Bu çalışmaların bu yönde de ışık tutacağına inanıyorum”

Dalyan merkezde bulunan binanın caretta caretta hastanesi yapılması için girişimlerde bulunduklarını anlatan Karaçelik, “Jandarma Genel Komutanlığı ile yazışmalar tamamlandı, olumlu yanıt geldi. Bilimsel yönden bir eksikliği yoksa, konunun ilgilileri ile yapılacak olan istişarelerleİztuzu’ndaki caretta caretta hastanesinin Dalyan’a taşınmasını planlıyoruz” dedi.

-Muğla Vali Yardımcısı Kamil Köten, Dalyan İztuzu plajının Türkiye’nin en önemli Özel Çevre Koruma bölgelerinden birisi olduğunu söyledi.

Köten, “Bir yerin iyi korunabilmesi için, sürdürülebilir koruma olabilmesi için, o bölgeyi korurken o bölgede yaşayan insanların da o korumadan dolayı kazanımlarının artması gerekir. Kazan kazan politikasıyla ancak sürdürülebilir koruma olabilir. Eğer taraflardan birisi korunurken diğer taraf kaybediyorsa bunun sürdürülebilir olma şansı yoktur. Bu konuda Dalyan havzası çok şanslı. Çünkü başta sivil toplum kuruluşlarımız olmak üzere bütün kamu kurumlarımız bu bilinci oluşturmuş durumdalar. Bu konuda özellikle sivil toplum kuruluşlarımıza özellikle teşekkür ediyorum, artık burası bu bilinçte. Bundan sonra bu bilinci akademik olarak ve yerel yöneticilerin de içinde olduğu bir süreçte daha iyi sonuçlara götürmek için sadece korumayla kalmayıp, bölgedeki doğal yapıyı daha geliştirmek, daha ileri noktaya götürmek, dolayısıyla kazanımı daha da artırmak üzere iyi sonuçlar elde edebileceğimize inanıyorum”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.