Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 18°C
Az Bulutlu
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 24°C
Sal 23°C
Çar 21°C

İztuzu “özel” davetle verildi

İztuzu “özel” davetle verildi
REKLAM ALANI
Haziran 27, 2014 10:24 am
1.608
A+
A-

İztuzu “özel” davetle verildi

Ortaca ilçesindeki dünyaca ünlü İztuzu halk plajının Boğazağzı mevkisindeki alanın işletmesinin ihalesiz olarak TUÇEV aracılığı ile Ortaca’da bir şirkete 8 yıllığına kiraya verilmesi ve Dağdibi mevkisinin de başka bir firmaya verilecek olmasına tepkiler artarak büyüyor.

Plajın özel firmaya verilmesinin ardından artan tepkilerden sonra açıklama yapan firma yetkilisi Ramazan Oruç, plajın “özel davetle” ihaleye verildiğini söyledi.

-İmza kampanyası başlatıldı

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) imza kampanyası başlattı. Kampanyaya bölgede yaşayan yerli ve yabancıların yanı sıra CHP Muğla Milletvekilleri Ömer Süha Aldan, Nurettin Demir, aralarında TEMA vakfının da bulunduğu sivil toplum kuruluşları da katılarak destek verdiler. Dalyan Mahallesi Cumhuriyet meydanında başlatılan imza kampanyasında, verilen kararı protesto eden vatandaşlar ellerinde “İztuzu halkındır”, “İztuzu özelleştirilemez”, “İztuzu belediyenindir öyle kalacak” yazılı döviz taşıdı. Konuşmaların ardından İKUP’un açıklaması bölgede yaşayan yabancılar için İngilizce okundu. Eyleme katılan yerlilerin yanı sıra çok sayıda yabancı turistte imza vererek eyleme destek oldu. Kampanya çerçevesinde toplanan imzaların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere Muğla Valiliği ve ilgili OKN 0407 - İztuzu “özel” davetle verildiORTACA BELEDİYE BAŞKANI HASAN KARAÇELİK - İztuzu “özel” davetle verildiOKN 0204 - İztuzu “özel” davetle verildikurumlara gönderileceği öğrenildi.

-Kamuoyu tepkisi olur

Ortaca Belediye başkanı Hasan Karaçelik, İztuzu Plajının Dağdibi ve Boğazağzı mevkisinin bir şahsa verildiğinin telefonla tebliğ edildiğini söyledi. Belediye başkanı Hasan Karaçelik, Ortaca belediyesi toplantı salonunda yaptığı açıklamada verilen bu kararı tanımadıklarını ve tanımayacaklarını, yeniden gözden geçirilmesinin Ortaca ve Dalyan halkının menfaatine olacağı konusunda ilgililere uyarıları yaptıklarını ifade etti.

Karaçelik, “Bu plaj 15 yıldır Dalyan belediyesince çalıştırılmaktaydı. 6370 sayılı büyükşehir yasasıyla birlikte Dalyan belediyesinin belediye niteliğinin kaybolmasıyla Ortaca Belediyesi bu plajların çalıştırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne yılbaşından önce resmi müracatını yapmıştır. Buna rağmen plajın özel bir şahsa verildiği bize telefonla tebliğ edilmiştir. Kararın gerekçesi olarak da daha fazla para verdiklerini söylediler. Biz kamu malının sadece para kazanmak amacıyla çalıştırılmasının doğru olmadığını, parayı kazanacaksa da kamunun kazanması gerektiğini söyledik. Çünkü kamunun kazandığı para yine kamuya dönecektir. Sahillerin kişilere kazanç amaçlı kullandırılmaması gerektiğini söyledik. Eğer bu kararda ısrar edilirse çok ciddi bir kamuoyu tepkisiyle karşılaşacaklarını kendilerine ilettik. Konunun tekrar görüşüleceğini bize ilettiler” dedi.

-Tüm dünyaya rezil oluruz

Sahillerin kişilere çıkar amaçlı kullandırılmaması gerektiğine işaret eden Karaçelik “plaj belediyenin elinden alınırsa tüm malzemelerimizi alacağız. Plajı alan kişi burada nasıl bir yapılaşma yapacak. Oranın foseptiği kara ve deniz yoluyla hergün belediyte araçlarıyla belediyenin arıtma tesisine götürülüyor. Bunlar çok maliyetli işler, orada yaklaşık 40 personel çalışıyor. Plajın özel bir şirkete kazanç getirecek diye verilmesi oranın yok olması anlamına geliyor. Verilen karardan dönülmezse tüm dünyaya rezil oluruz” diye konuştu.

-Meclis gündemine taşıyacağız

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ise “Plajlar sahiller özellikle İztuzu halkındır. Sosyal belediyecilik anlayışı gereği olarak da orada en iyi hizmeti verecek olan da belediyelerdir. Bu noktada parlamentoda sesimizi duyuracağız. Biz gereken çabayı göstereceğiz. Bir hukukçu olarak hukuki süreci dikkatle takip edeceğim. Elimden geldiğince her türlü katkıyı yapacağım. Halkın gücü karşısında kimse duramaz. Önemli olan kararlılıktır. Önemli olan Dalyanlıların, Dalyan’ı sevenlerin kararlılığıdır.Bu açıdan hepimiz siyaset mefhumu da gözetmeden bu konudaki kararlılıklarımızı ortaya koymalıyız” diye konuştu.

-Korunan alanlar ticari meta olarak görülmemelidir

Kampanyaya destek veren Hollandalı Anne Bergsma: “Bu kararı protesto etmek için imza kampanyasına katıldım. İztuzu plajının özelleştirilmesine ve herhangi bir şekilde İztuzu Plajı’nda yapılaşmaya karşıyım” ifadelerini kullandı.

-İztuzu plajının ve Dalyan turizminin geleceği hakkında endişeliyiz

Diğer taraftan İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) “İztuzu plajının ve Dalyan turizminin geleceği hakkında endişeliyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı yanlıştan bir an önce dönmelidir” diyerek imza kampanyası başlattı.

İKUP Sözcüsü Binnaz Ceylan, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi.

“İztuzu plajının ve Dalyan turizminin geleceği hakkında endişeliyiz. Dalyan İztuzu kumsalındaki Dalyanağzı (Boğazağzı)  Günübirlik Alan ve Tesisleri ile İztuzu Plajı Günübirlik Alan ve Tesislerinin kamuoyu bilgilendirilmeden,  ihale yapılmadan kiralanması ile Dalyan halkı adına bu plajları işleten Dalyan Belediyesinin devamı olan ve bundan sonra da Dalyan ve Ortaca halkı adına işletmek üzere talepte bulunan Ortaca Belediyesinin talepleri yok sayılmıştır.

Gazetelerde çıkan haberlere göre plajların her birini birer şirkete 8 yıllığına,  ihale yapmadan kiralamanız; bu yörede yaşayan, plajları kullanan ve koruyan bizlerin Ortaca Belediyesi aracılığıyla bildirdiğimiz isteğimize ve hukuka aykırıdır. Yine gazetelere yansıyan haberlere göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türkiye Çevre Koruma Vakfını kurarak, yetki ve sorumluluğundaki alanları bu vakfa devretmiştir.

-Yangından mal kaçırır gibi

Muğla ilinde valinin başkanlığındaki Muğla’ya Hizmet Vakfı ile Türkiye Çevre Koruma Vakfı MUÇEV Turizm LTD. ŞTİ. 11.04.2014 günü kurmuştur. Bu şirket Fethiye Ölüdeniz Kumsalı için ihale açıp şartname yayınlayıp duyuru yaparken, İztuzu plajları için tamamen yangından mal kaçırır gibi hareket etmiştir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı yanlıştan bir an önce dönmelidir. Bu plajlar yıllardır Dalyan Belediyesince korunarak halka hizmet edilmiş, kiralar Çevre ve Şehircilik Bakanlığına zamanında ödenmiş, çevre ve doğa kirletilmemiş, plajlardan kazanılanlar kamu hizmeti için kullanılmıştır. Tüm bunlar için de Belediyemizin yaptığı yanlış her hangibir işlem olmamıştır. Buna rağmen plajlar sümen altından kiraya verilmektedir. Kiralama işlemlerine karşı yasal yollara başvuracağız, kamuoyu oluşturacağız, halka rağmen hareket edilmesinin önüne geçeceğiz.

-Yaşam savunucularını, doğa ve çevre koruyucularını destek olmaya çağırıyoruz

İztuzu plajı bir bütündür ve plajın her iki tarafı da, plajı ve plajla birlikte koruma altında olan canlıları, kültürel varlıkları bugüne kadar koruyan ve gözeten halkın temsilcisi Belediyemiz tarafından işletilmesi engellenmemelidir. Dalyan turizmini, turizmde çalışanları zarara uğratacak şekilde, toplumsal istikrarı ve huzuru bozarak İztuzu Plajının her iki yakasının kiralanması işlemlerinin iptalini talep ediyoruz. Korunan alanlar ticari meta olarak görülmemelidir, rant amaçlı peşkeş çekilmemelidir. Bugün burada imza kampanyası başlatıyor, tüm yaşam savunucularını, doğa ve çevre koruyucularını bizlere destek olmaya çağırıyoruz” dedi.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.