Dolar 32,3694
Euro 34,9629
Altın 2.325,75
BİST 9.071,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C
Sal 24°C

Göcek tünelinde protesto

Göcek tünelinde protesto
REKLAM ALANI
Şubat 2, 2016 2:24 pm | Son Güncellenme: Şubat 2, 2016 3:22 pm
1.444
A+
A-

Göcek tünelinde protesto

10 1 (8) 1 (9)

 

Muğla-Antalya karayolunu birbirine bağlayan Dalaman-Göcek mevkisine sürücüleri rahatlatmak adına yap-işlet-devret modeliyle yapılan tünel ücretlerine vatandaşlardan tepki geldi.

Göcek tünelinin “ücretlimi-ücretsiz mi” tartışmaları devam ederken tünelin geçiş ücretlerine 1 Ocak itibariyle zamlı tarife uygulanmaya başlandı. Göcek tünelinden geçiş fiyatları: 1.Sınıf 4,50 lira, 2.Sınıf 6 lira, 3.Sınıf 9,00 lira, Büyük araçlar 13,00 lira, Motorlar 2,00 lira olarak belirlendi.

Toplam uzunluğu 960 metre olan tünele geliş ve gidişlerde ayrı ayrı ücret ödeyen vatandaşlar isyan etti.

Göcek tünelini kullanmak zorunda kalan vatandaşlar verilen vaatlerin yerine getirilmesi için Göcek tüneli gişelerinin önünde 1 saatlik eylem yaptı.

Eylemcilere CHP Muğla Milletvekilleri Prof. Dr. Nurettin Demir ve Av. Akın Üstündağ da destek verdi.

Muğla Milletvekilleri yaptıkları konuşmalarda konuyu TBMM gündemine taşıyacaklarını, sorunun çözülmesi için takipçi olacaklarını söylediler.

Ellerinde, ‘Siz de geçmeyin’, ‘ben yukarıdan geçiyorum’, ‘Hani ücretsiz olacaktı’, ‘Haksız kazanca son’, ‘2 ucu gişeli tünel’, Turizm eski Bakanı Erkan Mumcu’nun 2004 yılında söylediği ‘Çayın taşıyla çayın kuşunu vuracağız’ yazılı pankart ve dövizlerle gişelerden geçen yaklaşık 500 kişilik grup işletme binası önünde açıklama yaptı.

Diğer taraftan Karayolları tarafından aynı yerde yapılan ve ücretsiz geçiş yapılacağı söylenen ikinci Göcek tüneli ise tamamlanmış olmasına rağmen hizmete açılamadı.

Tünelin geçiş ücretlerini protesto eden grup adına konuşan Fatih Özpolat, “Türkiye’de toplam 172 adet tünel var ve bunların 171 tanesi ücretsizdir. Yani ülkemizin tek ücretli tüneli Göcek tünelidir ve bu tünelin ücretlerine de geçtiğimiz günlerde %30 ila %35 aralığında değişen oranlarda zam yapılmıştır. Yapılan son zamlar neticesinde binek araçlar 4,50 lira, orta sınıf araçlar 9,00 lira ve büyük araçlar ise 13,00 lira alınmaktadır. 960 metrelik bu tünelde alınan bu fahiş ücretler tek yön geçiş ücreti olarak tahsil edilmektedir.  Önemle altını çizmek isterim ki, her iki yönden geçişler sırasında, yani hem geliş hem de gidiş yönlerinde bu ücretler alınmaktadır. İstanbul Boğaziçi köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinde dahi tek yönlü olarak ücret alınmakta iken, bu deli dumrul tünelinde, hem gelenden hem de geçenden ücret alınmaktadır” dedi.

Geçiş ücretini yüksek bularak tüneli kullanmak istemeyen ve eski yol olarak adlandırılan dağ yolunu kullanan sürücüleri ise daha büyük bir tehlike beklediğinin altını çizen Özpolat, “Göcek tünelinin ikizi olarak adlandırabilen diğer tüp tünel ise, karayolları genel müdürlüğü tarafından yaptırılmış, yaklaşık 45 gün önce tamamlanmış olmasına rağmen, bilinmeyen sebeplerle henüz hizmete açılamamıştır. Sonuç olarak tünele yapılan son zamların ivedilikle iptal edilmesini, zam yapmak bir kenara, ülkemizdeki diğer 171 tünelde olduğu gibi tamamen ücretsiz olmasını, tünelin biran önce tadile edilerek, modern ve güvenli bir hale kavuşturulmasını, tamamlanmış olmasına rağmen hizmete giremeyen diğer tünelin de bir an önce hizmete girmesini, dağ yolunun bakımlı ve güvenilir bir hale getirilmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, “Özellikle Başbakan Davutoğlu buranın ücretsiz olacağını seçim öncesi vaat etmiştir. Bu kandırmanın bu aldatmacanın ortadan kaldırılması gerekiyor. Yapılacak iş çok basit. Eğer burada bir sözleşme söz konusu ise, özel teşebbüsün bir girişimi söz konusuysa burayı devletleştirsinler. Halkın ücretsiz geçmesine fırsat versinler. Hükümet bu konuda vermiş olduğu sözü yerine getirene kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yöre milletvekilleriyle birlikte takip etmeye devam edeceğiz”

CHP Muğla Milletvekili Av. Akın Üstündağ, “Göcek Tüneli ülkenin tek paralı tüneli ve her zaman büyük sorun olmuş. Yurttaşlarımız büyük bir duyarlılıkla burada toplandı ve protesto ediyoruz. Özellikle son yapılan zammın zaten problemli olan bu tünelin üstüne bir tuz-biber ektiğini görüyoruz. Bu tünelin pahalı olması bir tarafa, gerçekten standartlara uygun olmayan, yeniden yapılması hatta gerekebilecek, içerisinde yürüme bandı, emniyet bandı dahi olmayan, karayolları standardına uygun olmayan bu tünelin artık yeniden yapılarak, yeniden uygun hale getirilerek karayolları sistemimize alınarak ücretsiz olmasını istiyoruz”

 

Göcek tünelinin paralı olmasını ve son yapılan zamları protesto için gelen Dalaman Havalimanı taksi kooperatifi başkanı Nazmi Yılmaz ise, Dalaman’dan Göcek’e yolcu alan bir taksici esnafının 9 lira geçiş ücreti ödediğini, bu durumunda kendilerini mağdur ettiğini söyledi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.