Dolar 32,3828
Euro 35,0363
Altın 2.326,77
BİST 9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 27°C
Sal 24°C

ENGELLİ İNSANLAR

ENGELLİ   İNSANLAR
REKLAM ALANI
Mayıs 20, 2014 5:07 pm
1.485
A+
A-

ENGELLİ   İNSANLAR

Türkiye’de 9 milyon engelli insan var. Büyük bir rakam. Her 100 kişinin 14’ü bu durumda. Kimi fiziksel, kimi zihinsel engelli. Denizli’de her 6 ayda bir yayınlanan “Özürlünün Sesi” dergisi çıkıyor. Ortaca Belediyesi’ne gelerek dergi satışı yapan görevliden bir dergi aldım. Okuduğumda bu vatandaşların seslerini duyurmak için önemli bir çaba gösterdiklerini gördüm.
Benim uzman psikolog olan kızım Ankara’da engelliler eğitim merkezinde çalışıyor. İki yıldır bunlarla ve aileleri ile devamlı birlikte çaba sarfediyor. Özürlülerle çalışmaktan hiç şikayetçi olmadı. Aksine bunları rehabilite ederek sağlıklarına kavuşturmaktan memnuniyet duyuyor. Ben de her fırsatta kızımı kutluyor ve böylesine zor bir göreve katlandığı için gurur duyuyorum.
Bizler normal eğitim kurumlarında çalışıyoruz. Zaman zaman öğrencilerimizi şikayet ederiz. Bazı sorunlar adeta bizim moralimizi bozuyor. Birde engellileri eğitenleri düşünün. Çok farklı düşünen ve davranış şekilleri olan engellileri eğitip hayata kazandırmak kolay olmasa gerek.
Bunları eğitmek, iş güç sahibi yapmak manen insana daha büyük zevk verir diye düşünüyorum. Dergiyi okuyorum. Görmeyen, işitmeyen, hareket edemeyen, zihinsel, ruhsal dengesi bozuk 9 milyon vatandaş var Türkiye’de. Bunun 1.400.000 kadarı çocuktur. Engelli çocuklarımızdan; görmeyenler için 7, işitmeyenler için 21, ortopedik özürlüler için 1 okul açılmış. Zihinsel ve ruhsal özürlüler ise belirli okullarda özel dershanelerde eğitim görmektedir.
Engellilere acımak, onlara bakarak duygulanmak sorunları çözmüyor. İş vermek, sosyal hayata hazırlamak gerekir. İşsizliğin önemli boyutta olduğu ülkemizde sağlıklı insanlar iş bulamazken, engellilerin işinin zor olduğu bir gerçek. Devletin bunlara ayrıcalık tanıması şart. Tüm ülkelerde olduğu gibi bizde de çalışan engelliler gelir vergisini indirimli öderler. Yurt dışından getirilen özel engelli araba ve araçları vergiden muaftır. İsterlerse erken emekli olabilirler.
Tüm bunlar iyi, ancak kaç engelli iş bulabiliyor. Yasalarda yazıldığı gibi, bunlara işyerlerinde yeterli kontenjan tanınıyor mu ?
Her insanın hayatının bir döneminde başına talihsiz olaylar gelebilir. Her engelli doğuştan kusurlu değildir. Kol gezen trafik kazaları her geçen gün engelli sayısını arttırıyor.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.