Dolar 32,5592
Euro 34,9064
Altın 2.433,78
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 23°C
Cum 25°C
Cts 26°C

                  EĞİTİLMEYEN SURİYELİ MÜLTECİ ÇOCUKLAR

                  EĞİTİLMEYEN SURİYELİ MÜLTECİ ÇOCUKLAR
REKLAM ALANI
Kasım 11, 2017 8:03 am
1.604
A+
A-

  EĞİTİLMEYEN SURİYELİ MÜLTECİ ÇOCUKLAR

New York Üniversitesinin en genç profesörlerinden , Davranış bilimi ve İstatistik dersleri veren Selçuk Şirin hocanın Suriyeli mülteci çocuklar ile ilgili çok ilginç görüşleri ve izlenimleri var. Hocamız Kars’lı bir öğretmen çocuğu. Yokluklar içinde liseyi bitiriyor ve ODTÜ’den mezun olarak Amerika’ya gidiyor , burada Profesör oluyor. Aynen Nobel Ödülü alan Kars’lı Aziz Sancar hoca gibi çalışkan bir kişi …..  Çalıştığı New York Üniversitesi ile Türkiye’de Bahçeşehir Üniversitesi birlikte Şanlıurfa’da bir pilot çalışma yürütüyorlar. Adı “Umut Projesi”. Suriyeli çocuklarla ilgili , onların durumlarını ve eğitimlerini konu alan bir proje ..”300 bin Suriyeli çocuğa bilgisayar oyunuyla eğitim veren bir proje “..

Selçuk Şirin hocanın bu konuda ki görüş ve düşüncelerini anlatalım: Çocuklar büyük bir travma yaşıyor. Gece uyuyamıyorlar , altlarını ıslatıyorlar. Şunu da ekliyor Selçuk hoca : Suriye savaşını diğer savaşlardan ayıran bir gerçek var . En çok ölümün ve en çok yaralanmanın olduğu bir savaş. Öyle olunca , ailede birini kaybetme korkusu içinde yaşam savaşı veriyor çocuklar  .. Deprasyon oranı % 50 , yani normal bir insanın yaşadığının 10  katı…. Proje 2 milyon çocuğun eğitimine göre ayarlanmış. Şimdilik 300 bin çocukla işe başladık diyor hoca.. ..Bu çocuklar 9-12 yaş arasında. Savaş başlayalı beş yılı geçti., Türkiye’ye gelenler Suriye’de iken belki bir iki yıl okula gitmişler. Ama çoğusu ne Suriye’de ne de burada okul görmemiş. Eline kalem almamış 300 bin çocuk mevcut…. Günde 2 saat hocanın gösterdiği oyunu oynuyorlar , dört hafta süren bu oyunda çocuklar Türkçelerini ilerletiyor. 200 ‘den fazla kelime öğrenip bir ay sonra 1800 satır kodlamayı beceriyor ve en önemlisi “ Yönetsel Becerilerini”,  yani zeka denilen şeyin hayatta ki performansına yansımasını kavrıyorlar.

Çok üzücü bir tablo var . Bu çocukların yarıdan fazlası ilk okul çağında ama okula gitmiyor . Orta okul çağında olanların % 70’i okula gitmiyor. Lise çağındakilerin ise % 90 ‘ı okullu değil.. Gelecekten umutları hiç yok. Ne olacak bunlar?… Hoca diyor ki ” Afrika’da Boko Haram ile Taliban” böyle çıktı. Biz çocuklara kendi dillerinde eğitim veremiyoruz. Bunların Türkiye’ye bir bedeli olabilir. Suç örgütlerinin , fuhuş çetelerinin , terör organizasyonlarının ellerine geçebilirler. Yatırım yapılmayan her çocuk yaşadığı topluma bedel ödetiyor. Bu çocuklara , kendi çocuklarımızdan daha fazla yatırım yapmamız gerekir diyor Selçuk hoca ..Bizim çocukların başlarını sokacak evleri ve yarınlarının iyi olacağına dair inançları var. Ama onların yok.. Selçuk hoca şunu da ilave ediyor: Bu çocukların günahı yok. Ben Türkiye’ye gidiyorum demedi ki bunlar …..Annesini  – babasını , yöneticisini , uluslararası güçleri suçluyabiliriz.

En çok mülteci Türkiye’de barınıyor. Almanya’da 1 milyona yakın mülteci aldı. Almanya diyor ki ben , “ Yetişkinlerle ilgilenmiyorum. Çocukları  , gençleri istediğim alanda eğiteceğim. Türkiyenin’de aynı mantıkla bu çocukları entegre etmesi lazım..

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.