Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Dalaman’da Temsili Yörük Göçü

Dalaman’da Temsili Yörük Göçü
REKLAM ALANI
Mayıs 18, 2016 3:08 pm
1.758
A+
A-

Dalaman’da Temsili Yörük Göçü

OMR_0007 OMR_0002 OMR_0001

 

 

Muğla’nın Dalaman ilçesinde 2. Tarım Festivali kapsamında düzenlenen Yörük Göçü ve Yörük Şenliği’nde develerin üzerinde yörük göçü canlandırıldı, yöresel kıyafetler ve halk oyunları sergilendi.

 

Şenlik nedeniyle Türkiye’nin birçok ilinden gelen Türkmen ve Kötekli yörükleri Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Develer, keçiler ve koyunların da yer aldığı kortej Atatürk Caddesinden geçerek, festival alanına ulaştı.  Temsili yörük göçü kortej geçişinde renkli görüntüler oluştu.

Omuzuna yörük poşusu alan Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz, deve üzerinde vatandaşları selamladı. Develer üzerinde, geleneksel kıyafetleriyle yörükler, temsili yörük göçünü canlandırdı.

Davul zurna eşliğinde gerçekleşen temsili göç, büyük coşkuya sahne oldu. Göç güzergahını dolduran vatandaşlar, alkışlarla festivale destek verdi.

Fethiye Esenköy’den gelen 62 yaşındaki Fatma Köse, küçükken, ninelerinden, annelerinden öğrendikleri kilden tabak, testi ve bardakyapma geleneğini halen sürdürdüklerini söyledi.

Dalaman Yörük Obaları Derneği Başkanı Kadriye Efe, “amaçlarının birlik ve beraberliği pekiştirmek olduğunu ifade etti.

Efe, “Şimdi Yörük Türkmen Birliği’miz de kuruldu. Bakanlıktan onaylandı. Artık tüzel kişi olduk. Sesimizi her yerde her şekilde duyuracağız. Birlik ve beraberlik olma zamanımız. Vatan diyoruz. Bayrak diyoruz. Birliktelik diyoruz. Varız diyoruz. Kadın erkek ayrımı yapmıyoruz. Omuz omuza, Hep birlikte. Birçok etkinlikler yaparak gençlerimize geçmişimizi, geleneklerimizi  öğretiyoruz. Her zaman her şekilde. Kucaklaşıyoruz,  akrabalarımızı tanıyoruz. Mesela  ‘Adana – Antep’de akrabamız yok’ diyoruz ama Türkiye’nin her yerinde, hatta dışarıda bile Türkmen yörük kardeşlerimiz var”

Dalaman Belediye başkanı Muhammet Şaşmaz ise, Dalaman Tarım Festivalinin yanında, Yörük Göçü’nün doğal göçün de başlatıldığını söyledi

Türkiye’nin tüm illerinden Türkmen yörükleri, Kötekli Yörüklerinin Dalaman’da bir araya geldiğini ifade eden Şaşmaz, “Devesiyle, keçisiyle, oğlağıyla, bıdığıyla hepsi bir Dalaman’dalar. Bundan son derece mutluluk duyuyoruz. 5-6 gün sürecek, 5-6 günden sonra da yayla göçümüz başlayacak. Doğal yayla göçü Çameli Pırnaz yaylasına doğal olarak göçmüş olacağız”

“Turizmin iç turizme dönmesini, aynı zamanda ilçemizin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını görüyoruz. Turizme de, tarımına da katkı sağlayacağını gördüğümüz bu etkinlikleri süre içerisinde sağlıklı bir şekilde yaparak ilçemize ve ekonomimize katkı sağlayacağını düşünüyoruz”

Festival alanında kurulan yörük çadırlarında, deri tulumda yayık ayranı dövülürken, toprak testi ve bardaklar yapıldı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.