Dalaman’da ilk kez kurulan muz serasında hasat başladı
Dalaman’da alternatif ürün olarak seralarda yetiştirilen Grand Nain ve Alata Azmanı cinsi muz hasadı başladı.
Dalaman Gürköy mahallesindeki 30 dönüm kapalı alana geçtiğimiz yıl dikilen muz ağaçlarından bu yıl ilk hasat yapılmaya başlandı.
Dalaman’da üretilen muz Antalya ve Mersin bölgesine göre yakın olması sebebiyle özellikle, Muğla, Denizli, İzmir, Aydın gibi ege bölgesinden talep görüyor.
Ağaçlardan özenle kesilen muzlar traktörlerle taşınarak üzerindeki çiçekler temizleniyor. Özel havuzlarda yıkanan ürün, paketlenerek satışa sunulmak üzere bölgedeki hal ve pazarlara götürülüyor.
Muz üreticisi Ziraat Mühendisi İsmet Türk, Dalaman’da ilk defa muz serası kurulduğunu söyledi.
Çalışmalara geçen yıl başladıklarını ifade eden İsmet Türk, “Eylül ayında dikimleri gerçekleştirdik. Şu an üzerinden bir sene geçti. Birinci senede hasadımıza başladık. Burası 30 dekar, aşağı yukarı 180 ton gibi rekolte bekliyoruz. İlk sene olmasına rağmen dekar başına ortalama 5-6 ton bir verimimiz var şu anda. Tabi ikinci yıl bu biraz daha artacaktır” dedi.
-“İÇ PAZARA SATIYORUZ, HEDEFİMİZ İHRACATA YÖNELİK”
İsmet Türk, “Satışlarımız özellikle Ege bölgesine yoğunlaştı. Şu an da iç pazara gönderiyoruz. Öncelikle bu bölgede tüketiyoruz. Muğla ve ilçeleri, Aydın, Denizli, İzmir bölgesine de gidiyor. İlerleyen dönemlerde ihracata da yönelmek istiyoruz. Serada bir de sarartma tesisimiz var. İşliyoruz, kasalara doldurduktan sonra soğuk hava deposunda sarartma işlemimizi gerçekleştiriyoruz. İsteyen müşterilerimizin isteğine göre sarı da sipariş gönderebiliyoruz. Yeşil de isterlerse yeşil satışlarımızı da yapıyoruz” diye konuştu.
-“İKLİM KOŞULLARI MUZ ÜRETİMİNE UYGUN”
İsmet Türk, “Dalaman bölgesi genellikle narenciye, nar ve serada da domates üretimi yoğundu. Burada dikim işlemleri yapılmadan önce tabi ki buranın bir toprak analizi yapıldı. Üretime uygun olup olmadığını araştırdık, Akdeniz iklimi olduğu için sıcaklığımız yeterli. Dalaman iklim olarak muz yetiştirmeye gayet elverişli. Üretimimize de uygun olduğunu görünce çalışmalara başladık. Toprak yapısı güzel, yani yapılabileceğini görmüş olduk, bir yerde göstermiş olduk. Biz böyle bir çeşitlilik olsun diye bu bölgeye üretim çeşitliliği katmış olduk. Bu şekilde inşallah üretimde Dalaman’da çeşitli üretimlerin artmasına vesile oluruz. Burada ilk olduğu için çiftçilerin de ilgisini çekiyor. Görmek isteyenler merak ettiği için gelenler var. Biz de yapsak olur mu diye bir düşünceleri var. Herkesin bu yönde ilgisi olmaya başladı” ifadelerini kullandı.
Dalaman Ziraat Odası Başkanı Tevfik Tayfun Tuncay ise, “Bölgemiz iklim şartları muz için örtü altı yetiştiriciliğine çok uygun. Ekonomik değeri yüksek bir ürün. Çiftçilerimize bizler de ürün çeşitliliği açısından önerilerde bulunuyoruz. Bölgemizde ilk olması hasebiyle de üreticilerimizin dikkatini çekiyor. Umarım önümüzdeki yıllarda Dalaman muz üretiminde de ön plana çıkar” dedi.
-Sebze ve Meyve toptancısı Sezgin Akay da, “Şu an Türkiye’nin en güzel yerinden ilk defa böyle güzel bir muz çıkmış. Muz almak için Aydın’dan Antalya’ya gidiyorduk. Dalaman daha avantajlı geldiği için burayı tercih ettik. Fiyatlar Antalya ile aynı, ancak yol masrafımızdan kar ediyoruz. Bizim için daha avantajlı bölge yani burası. Muzları da güzel, kaliteli” diye konuştu.
Haber ve Fotoğraflar: GÜRCAN KUNDAKÇI – ÖZGÜRER DENİZ KUNDAKÇI