Dolar 32,3660
Euro 34,9560
Altın 2.325,42
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C
Sal 23°C

Dalaman’da “Hadi zeytin budamaya!” kampanyası

Dalaman’da “Hadi zeytin budamaya!” kampanyası
REKLAM ALANI
Mart 16, 2015 11:46 am
1.389
A+
A-

Dalaman’da “Hadi zeytin budamaya!” kampanyası

 

 

Dalaman İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürlüğü tarafından üreticilere budama alışkanlığını kazandırmak amacıyla 2012 yılında başlatılan “Hadi zeytin budamaya!” kampanyası devam ediyor.

 

Üreticilerin gübreleme, hastalık ve zararlılar ile mücadele yaptıklarını ancak budama konusunda uygulama yapmak istemediklerine tespit ettiklerini söyleyen Dalaman İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Akdeniz, zeytin ağaçlarındaki verimi ve kaliteyi arttırmak için yapılması gereken ilk işlemin bir tanesinin budama olduğuna dikkat çekti. Akdeniz, geçen süre içerisinde hala budama yapılmadığını da sözlerine ekledi.

 

Üreticilere budama alışkanlığı kazandırmak için çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Akdeniz, “İlçemizde 2015  yılının yok yılı olması nedeni ile çalışmalarımıza zeytin bahçelerinde yeni dikilmiş fidanlarda şekil budaması ve ağaçlarda ise mahsul, gençleştirme budaması şeklinde birebir budama yapıyoruz. Çöğmen, Kızılkaya, Sabunlu, Kayadibi, Şerefler  ve Kargınkürü mahallelerinde okul ve cami bahçelerindeki zeytin ağaçlarını bilgi amaçlı üreticilerimizle birlikte  budadık. Bu kapsamda mahalle muhtarları, Dalaman Ziraat Odası Başkanlığı, ile ortaklaşa çalışmamıza devam ediyoruz. Hep beraber üreticilerimizle buluşup  budama konusunda talebi olanların bahçelerinde beraber ağaçlarda örnek budama yapıyoruz. Üreticilerimizin de bahçelerinde uygulama yapmalarını, kendi  bahçelerinin birer  budama uzmanı olmalarını istiyoruz. Zeytin budama konusunda  üreticilerimizi Müdürlüğümüze bekliyoruz”  dedi.

 

Ağaçlar nasıl budanıyor?

Budamada önemli olan her yaşta yaprak/kök ve yaprak/odun dengesini optimum düzeyde tutmaktır. Bu amaçla zeytinde çeşitli  budamalar yapılabilmektedir:

 

Şekil budaması: Fidan dikildikten sonraki ilk 2 yılda hiçbir budama yapılmaz. Ancak topraktan itibaren 40-50 cm’ deki sürgün uçları alınarak fidanların büyümesi sağlanır. 3. yıldan itibaren 60-100 cm yüksekte 3-4 dal bırakılarak şekillendirilir. Daha alttaki uç alınan dallar çıkarılır ve zeytinin tabii eğilimine uygun bir şekil verilir.

 

Mahsul budaması: Mahsul budamasında amaç, taç içerisindeki ışıklanmayı artırarak ağacın verimli periyodunu maksimum düzeyde tutmaktır.  Güneş gövdeyi ve ana dalları yakmayacak şekilde uygun seyreltme ile budama yapılmalı, dallar arasında denge kurulmalı, ince dallar aşırı bir şekilde seyreltilmemelidir.

 

Gençleştirme budaması: Gençleştirme budaması ile ağacın kendini yenilemesi mümkün. Budama ana dallarda kademeli olarak yapılır. Önce ana dallardan birisi gövde ile bağlantısının birkaç cm üzerinden budanır. Bu bölgeden kuvvetli sürgünler çıkar. Sonra diğer ana dallarda budamalar yapılarak dallar yenilenir. Ayrıca ağacın tabladan tamamen kesilmesi ile sert bir gençleştirme (kabaklama) budaması, çeşit değiştirme, dondan zarar gören ağaçların yenilenmesi ve büyük hacimli ağaçların tacını küçültmek amacıyla budamalar yapılmaktadır. Budamalardan sonra kesilen yerlere uygulaması ve ekonomik olduğu için beyaz silikonlu boya sürülmelidir.

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.