Dolar 32,3697
Euro 34,9616
Altın 2.325,62
BİST 9.075,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 27°C
Sal 23°C

Dalaman, Ortaca ve Seydikemer alevlere teslim

Dalaman, Ortaca ve Seydikemer alevlere teslim
REKLAM ALANI
Ağustos 19, 2013 10:14 am | Son Güncellenme: Ağustos 19, 2013 10:18 am
1.379
A+
A-

MLG33 - Dalaman, Ortaca ve Seydikemer alevlere teslimMLG32 - Dalaman, Ortaca ve Seydikemer alevlere teslimOKN0151 - Dalaman, Ortaca ve Seydikemer alevlere teslimOKN0147 - Dalaman, Ortaca ve Seydikemer alevlere teslimUÇAKOKN0026 - Dalaman, Ortaca ve Seydikemer alevlere teslimMLG30 - Dalaman, Ortaca ve Seydikemer alevlere teslim

Dalaman, Ortaca ve Seydikemer alevlere teslim

Ekiplerin yoğun çalışmasına rağmen üç ilçede tarım arazisi ve çam ağaçlarının bulunduğu yaklaşık 370 hektar alan zarar gördü.

Dalaman ve Ortaca ilçelerinde 6 ayrı noktada birden çıkan orman yangınında 300 hektarlık ormanlık alan zarar gördü. Aynı saatlerde Seydikemer ilçesinde çıkan orman yangınında da Ören köyü sakinleri zor anlar yaşadı. Şiddetli rüzgarında etkisiyle kontrol altına alınamayan alevlerin yerleşim alanları, mezarlıklar ve benzin istasyonuna ulşamasını, şerit oluşturan arazözler önledi. Alevlerle mücadele eden vatandaşlardan 5’i dumandan etkilenerek hastanede tedavi altına alındı. Dalaman’ın Bülüşlü mevkisinde bulunan çok sayıda sokak köpeği alevler barınağa yaklaşınca salıverildi. Vatandaşlar, ev hayvanlarını alevlerin arasından güçlükle çıkardı.Çeşitli açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere Dalaman ve Fethiye’ye gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’da yanan alanları gazetecilerle birlikte helikopterle havadan inceledi. 

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Dalaman’ın Akkaya mevkisinde başlayan ve şiddetli rüzgarında etkisiyle yayılan yangına ekiplerin gece boyunca müdahale ettiğini anlatarak,  “Yangında yaklaşık 300 hektarlık alan zarar gördü. Rüzgarında etkisiyle kısa sürede büyüyen yangına havadan 5 amfibir uçak 9 helikopter ve yerden çevre illerden gelen  çok sayıda yangın söndürme işçisiyle müdahale ediliyor” dedi.

Yangına müdahale çalışmalarını bizzat yöneten Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi ise Dalaman Akkaya mevkisinde gece başlayan orman yangınının rüzgarında etkisiyle birden yayıldığını anlatarak, “Yangına kısa süre içinde müdahale ettik. Ekiplerimizn alevlerin yerleşim alanlarına ulaşmaması için yoğun bir çaba harcadılar. Yangınla mücadele havadan ve karadan yoğun bir şekilde devam ediyor. Yangına havadan 5 amfibik uçak, 9 helikıpter, 500 orman işçisi ve çok sayıda arazöz ile müdahale ediliyor. Ekiplerimiz her türlü tedbiri aldı. Yerleşim alanları için korkulacak bir şey, bir tehlike gözükmüyor.” diye konuştu.

Rüzgar engelledi

Gece yarısı saat 01.00 sıralarında Fethiye, Dalaman ve Ortaca’nın 6 değişik noktasında aynı anda başlayan yangınlara müdahaleyi yönlendirmek için Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi bölgeye geldi. İlk alevlerin başladığı Dalaman Akkaya mevkiindeki söndürme çalışmalarına şiddetli rüzgar yüzünden müdahalenin güçleştiğini anlatan Çiftçi, “Yangına kısa süre içinde müdahale ettik. Ekiplerimiz, öncelikle alevlerin yerleşim alanlarına ulaşmaması için yoğun bir çaba harcadı. Gece alevlerin yerleşim alanlarına ulaşmaması, can kaybı olmaması için daha dikkatli davrandık. Sabah havadan 5 amfibik uçak, 9 helikopter, bin civarında orman işçisi ve çok sayıda arozözle müdahale ettik” diye konuştu.

Barınağa yaklaştı

Dalaman’ın Akkaya mevkisinde başlayan ve şiddetli rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen yangına ekipler gece boyunca müdahale etti. Gece hava araçlarıyla müdahale edilemediği için alevler kısa sürede Ortaca ilçesinin Yerbelen mahallesine ulaştı. Vatandaşlar, alevlerin evlerine ulaşmaması için gece boyunca elevlerle mücadele etti. 5 kişi dumandan etkilenerek hastanede tedavi altına alındı. Dalaman’ın Bülüşlü mevkisinde yüzlerce sokak köpeğini alevlerin bakım ve rehabilitasyon merkezine ulaşma ihtimali nedeniyle salıverdiklerini anlatan Ortaca Hayvan Dostları Derneği Başkanı Türkan Dağdelen, üzüntüsünü dile getirdi. Dağdelen, “Barınaktaki 550 civarındaki sokak köpeğini salıvermek zorunda kaldım” dedi.

-Söndürülen yerler tekrar alev aldı

Diğer taraftan Seydikemer ilçesine bağlı Ören köyü Çaygözü mevkisinde çıkan orman yangınında ise yaklaşık 70 hektarlık alan zarar gördü. Öğle saatlerinde başlayan yangın ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınarak soğutma çalışmaları yapıldı. Ancak akşam saatlerinde yeniden başlayan alevler kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Bölgeye Fethiye Orman işletme Müdürlüğü yangın söndürme ekiplerinin yanı sıra çevre ilçelerden de ekipler yönlendirildi. Yerleşim yerlerinin içerisine kadar yaklaşan alevler korku dolu anlar yaşattı.

-Jandarma evleri boşalttı

Ören köyünde yangının rüzgarla birlikte yayılması yerleşim yerlerini tehdit etti. Ekipler yangınla mücadele ederken Jandarma ekipleri de tehlike altında olan 9 evin güvenlik nedeniyle boşaltılmasını istedi. Evlerinden ayrılan aileler yanlarına küçük ve büyükbaş hayvanlarını da alarak daha güvenli yerde beklediler. Çıkan yangın köylülerinde yardımıyla sabah saatlerinde kontrol altına alınabildi. Çıkan yangınlarda herhangibir can kaybı yaşanmadı.

Ömer Kundakçı/Güngör Çoban

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.