Dolar 32,3289
Euro 35,0655
Altın 2.299,69
BİST 9.044,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 24°C
Az Bulutlu
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 25°C
Paz 26°C
Pts 26°C
REKLAM ALANI
Aralık 13, 2017 6:50 am | Son Güncellenme: Aralık 13, 2017 7:04 am
1.520
A+
A-

Çiftçi ürünün pahalı gösterilmesinden rahatsız


Dalaman’da çiftçiler ulusal televizyonlarda ürünlerin pahalı gösterilmesinden rahatsızlık duyduklarını ifade ettiler.

OMR 0014 -

Her ekonomi haberlerinde sadece Pazar yerlerinde yapılan röportajlarda özellikle, narenciye ve domates başta olmak üzere ürünlerin fiyatlarının çok yüksek gösterilmesinin tüketiciyle üreticiyi karşı karşıya getirdiklerini öne sürdüler.

OMR 0015 -

-Maliyetler yüzde yüz arttı

Pamukçulukla çiftçiliğe başladıklarını pamuk üretiminin bitmesiyle narenciyeye yöneldiklerini söyleyen Üretici Mehmet Orhan, “narenciyede fiyatlar normal. Bahçede 50-60 kuruş arasında veriyoruz bunun da 30-40 kuruşu maliyeti. Bizlere kiloda 20 kuruş para kalıyor. Maliyetler çok fazla gübre, 120-130 lira, geçen sene 10 liraya aldığım ilaç 20 liraya çıktı. Maliyetler yüzde yüz arttı. Ancak bizler milli servet olan narenciye ağaçlarımızın heder olmaması için zor şartlarda çiftçiliğe devam ediyoruz. Marketlerde gösterilen fiyatlarla üretici kazanıyormuş gibi gösterip üreticiyle tüketiciyi karşı karşıya getirmeyin” ifadelerini kullandı.

OMR 0010 -

Dalaman Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi Tevfik Tayfun Tuncay, üreticinin korunmasını istedi.

-1 kilo Portakal 1 lira, 1 paket sigara 14 lira

Ulusal medyada sık sık narenciye, domates ve diğer ürünlerin çok pahalı olduğu yönünde haberler çıktığını ifade eden Tevfik Tayfun Tuncay, “Pazarda domates 3 lira, portakal 3 lira, limon 4 lira halk alamıyor türü haberler sürekli yer alıyor. Biz bu haberlerden dolayı çok üzgünüz. Bunun çiftçiden çıkış fiyatları 1 lirayı geçmiyor. Bunun da yarısından fazlası masraflara gidiyor. Ama bakıyorsunuz bir paket sigara 14 lira. Marka bir ayakkabı 300 lira. Kimse bunun hesabını haberini yapmıyor, daha çok bunlarla ilgilenilmeli” dedi.

-Güçlü tarım, güçlü ülke

Ürünlerle ilgili, çiftçilerle ilgili bu tarz haberler çiftçilerimize yaralıyor diyen Tevfik Tayfun Tuncay, “çiftçi zor şartlar altında çalışıyor. Yağmur çamur demeden ürün yetiştiriyorlar. Mazot, ilaç, gübre gibi girdi maliyetleri çok yüksek. Bunun yanı sıra zaten çiftçilerimiz çok yüksek kazanç sağlayamıyorlar. Banka kredileriyle hayatlarını devam ettiriyorlar. Güçlü bir ülke olmak istiyorsak biz çiftçilerimize sahip çıkalım, arkasında olalım ki onlar güçlü olursa biz güçlü oluruz. Bu yüzden çiftçiye dört elle sarılıp desteklemeliyiz, teşvikleri sunmalıyız. Ulusal medyadan rica ediyoruz bu tür haberler yapmasınlar. Farkında olmadan çiftçilerimize zarar veriyorlar, bununla birlikte ülkemize zarar veriyorlar. Ben özetle şunu söylemek istiyorum. Çiftçilerimize destek olalım, güçlü tarım güçlü ülke olalım” dedi.

Güngör Çoban-Melahat Kanbur

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.