Dolar 32,5853
Euro 34,8176
Altın 2.412,65
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 26°C
Cts 26°C

Almanya vatandaşını mağdur etti

Almanya vatandaşını mağdur etti
REKLAM ALANI
Temmuz 27, 2013 5:50 am | Son Güncellenme: Şubat 12, 2023 8:34 pm
1.356
A+
A-

OKN0017 - Almanya vatandaşını mağdur ettiOKN0022 - Almanya vatandaşını mağdur ettiAlmanya vatandaşını mağdur etti

Sokak hayvanlarının haklarını aramakta panter kesilen Türkan Dağdelen kendi hakkını kaybetti.

Ailesiyle birlikte 30 yıl önce Almanya’ya göç eden ve 20 yıl önce de elde ettiği Alman vatandaşlık hakkı elinden alınan Türkan Dağdelen ilgililerden çözüm bekliyor.

Muğla’nın Ortaca ilçesinde yaklaşık 10 yıldır sokak hayvanlarının haklarını savunan ve başkanı olduğu sokak hayvanları bakım ve rehabilitasyon merkezinde 800 sokak hayvanının bakımını yapan Ortaca Hayvan Dostları Derneği (HAYDOS) başkanı ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Muğla Temsilcisi Türkan Dağdelen 20 yıl önce elde ettiği haklarının bir kalemde silindiğini söyledi.

Dağdelen, 1993’te yasal yollarla elde ettiği Alman vatandaşlığı hakkının, 2000 yılından önce Türk vatandaşı olduğu için elinden alındığını iddia etti.

Verilen bir haktan dolayı 2000 yılından önce de tekrar Türk vatandaşı olduğunu kaydeden Dağdelen, “Biz işçi bir aileyiz. Babam 1970’li yıllarda işçi olarak Almanya’ya gitti. 1976’da da bizi götürdü. Orada okuduk büyüdük ve çalıştık. Bir süre sonra geri döndük. Kısacası Almanya’da tipik bir işçi ailesi hayatı yaşadık. Şimdi Alman Hükümeti diyor ki, ‘Sen Türk vatandaşlığına geçmişsin. Biz sana bunu veremeyiz.’  Oysa ki ben bunu verilen bir hak sonucu aldım. Toplam 30 yıllık bir Avrupa geçmişim vardı. 30 yıllık Avrupa geçmişimi bir kalemde sildiler. Orada ödemiş olduğum vergiler, aldığım ehliyet kısacası bütün hayatım yok sayılıyor. Vatandaşlığım elimden alındığı için her konuda mağdurum. Şuradan Rodos’a bile gitmek istesem vize almam lazım. Alman Konsolosluğu’na bu şikayetimi bildirdiğimde bana verilen cevap, “senin haklarını alan, seni mağdur eden biz değiliz, Türkiye hükümeti. Türkiye sana hemen vatandaşlık vermemeliydi. Sana bu vatandaşlığı verirken bunu artı ve eksilerini bildirmeliydi. Bu yüzden hakkını bizden değil Türk hükümetinden arayacaksın diyorlar. Almanya’da vatandaşlık hakkını 1993’te çıkarılan bir hakla birlikte aldım. 1990’da başladığım vatandaşlık hakkının işlemleri 3 yıl sürdü ve 93’te vatandaşlık hakkını elde ettim. Bu 3 yılda bazı kurslara tabi tutulduk eğitimimize bakıldı ve yasal yolardan hak ederek vatandaşlığı aldım.” diye konuştu.

-Hakkımı geri istiyorum-

Dağdelen, sıradan bir vatandaş olduğunu, Alman hükümetine herhangi zarar getirecek bir tutumunun olmadığını, yapılana bir anlam veremediğini söyledi.

Vatandaşlığının elinden alındığı için her konuda mağdur olduğunu belirten Dağdelen, İngiltere’de aldığı ehliyetinin, Alman hükümetinin vermiş olduğu vatandaşlık belgesinin anlamlarını yitirdiğini ifade etti.

Vatandaşlık hakkını yasalara göre aldığını, kimseden gizli saklı bir şey olmadığını dile getiren Dağdelen şöyle konuştu: “Dış İşleri Bakanlığımızın ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bana bu konuda yardımcı olmasını istiyorum.  Ben hiçbir şey yapmadım. Ben terörist, hırsız değilim sıradan bir vatandaşım. 20 yıllık verilen hak bir gecede silinir mi. Bu hakkın silinmesi için çok önemli nedenler olması gerektiğini düşünüyorum. Konsolosluk, Almanya’ya gitmemi, bir avukat tutarak uzun yıllar mücadele etmem gerektiğini söylüyor. Mücadeleyi kazanacak olursam vatandaşlık hakkım ilk önce 1 yıl, sonra 2 yıl verilecek ve uzatılacak. Eski hakkım gibi 10 yıl verilmeyecek. Ben bu vatandaşlığı çalmadım, hak ederek aldım ve geri istiyorum”.

Ömer Kundakçı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.