Dolar 32,5388
Euro 34,8796
Altın 2.488,64
BİST 9.585,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 19°C
Az Bulutlu
Muğla
19°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 22°C
REKLAM ALANI
Ağustos 17, 2017 8:43 pm | Son Güncellenme: Ağustos 18, 2017 7:11 am
2.279
A+
A-

Akköprü Barajının son projesi hayata geçiyor

Türkiye’nin 6. Ege bölgesinin en büyük barajı ve HES’i olan Dalaman Akköprü Barajı ve HES’in son projesi olan sulama suyu projesi DSİ tarafından hayata geçiyor.

Projenin hayata geçirilmesine çiftçiler olumlu yaklaşırken, bazı vatandaşlarda arıkların kapatılmasıyla doğanın ileriki yıllarda zarar göreceği endişesini taşıyor.

Projenin hem çiftçiyi, hemde doğayı etkilemeyecek şekilde planlanması gerektiğini savunan Ramazan Taşcı, ”projenin tam detayını bilmiyoruz ancak suyun borularla yer altına alınacağını eski sulama kanallarının kapatılacağını duyuyuyoruz. Kanalların tamamen kapatılması sistemi önümüzdeki yıllarda doğaya zarar verir. Bu kanalların etrafinda yaşayan canlılar, bitki örtüsü var. Bunların gözardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Proje son aşamaya gelmeden önce yetkili kurumlar aracılığı ile bilgi verilmesini çiftçinin de doğanında düşünülmesini istiyorum” dedi.

İsimsiz 1 25 -

-Çiftçinin su sorunu olmaz, fiyatlarda mağdur edilmesin

Dalaman Ziraat Odası Başkanı Teyfik Tayfun Tuncay, gazetemize yaptığı açıklamada projenin çiftçiler açısından son derece önemli olduğunu, biran önce tamamlanması gerektiğini söyledi.

Projenin tamamlanmasıyla artık çiftçilerin kuyu suyu kullanamayacaklarını ifade eden başkan Teyfik Tayfun Tuncay, ”bunun yanı sıra en önemlisi artık susuzluk sorunu yaşanmayacak. Yeni sistemle su gelmedi sıkıntısı olmayacak” dedi.

Su fiyatları konusunda çiftçinin mağdur edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Teyfik Tayfun Tuncay, ”proje tamamlandığında çiftçi kullandığı suyun ücretini ödeyecek. Ancak bu ödenecek ücretin ne kadar olacağını DSİ değil de Sulama birliklerinin belirlemesi daha uygun olur. Yüksek rakamlarla çiftçimizin zarar etmesini   istemiyoruz” diye konuştu.

-Dalaman Akköprü Barajı ve HES

60476895 -

DALAMAN AKKÖPRÜ BARAJI – STAUDAMM DALAMAN AKKÖPRÜ

Gövde yüksekliği 207 metre olan Dalama

 

n-Akköprü Barajı ve HES yılda 343 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretiyor. Baraj aynı zamanda Dalaman ve Ortaca ovaları, yöredeki yerleşim yerleri ile Dalaman Havalimanı’nı su taşkınlarından koruma amaçlı yapıldı. Baraj Dalaman ve Ortaca ovalarındaki 14 bin 200 hektar tarım alanını sulayacak. Baraj gölü tamamen dolduğunda 420 milyon metreküp su alıyor.

Akköprü barajının hizmete girmesinin ardından Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman’da tarım arazilerinin sulama projesi için çalışmalar da devam ediyor.

Melahat Kanbur – Gürcan Kundakçı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.