Dolar 32,3235
Euro 35,0702
Altın 2.307,96
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 24°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C

Akdeniz meyve sineği ile doğal mücadele

Akdeniz meyve sineği ile doğal mücadele
REKLAM ALANI
Temmuz 16, 2015 10:24 am
2.574
A+
A-

Akdeniz meyve sineği ile doğal mücadele

 

Ortaca’da Zeytin ve Narenciyede Akdeniz meyve sineği mücadelesinde kitle halinde tuzaklama sistemi ve Başarısı hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 

 

Ortaca Ziraat Odası ile Ortaca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün organizasyonuyla gerçekleşen bilgilendirme toplantısı Ortaca Kent Konseyi Toplantı Salonunda yapıldı. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Başpınar, Akdeniz Meyve Sineğine karşı hiçbir zehir içermeyen tuzaklama sistemi hakkında bilgi verdi. Toplantıda “Zeytin ve Narenciyede Meyve Sinekleriyle Mücadelede Tuzak Kullanımı ve Başarısı” konulu sunum gerçekleştirildi.

 

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, “ilçemizin narenciye çiftçisini Akdeniz meyve sineğine karşı bilgilendirmek amacıyla Ortaca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte Adnan Menderes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Başpınar’ın katılımıyla bilgilendirme toplantısı düzenledik. Akdeniz meyve sineği narenciyede 15-20 Ağustos tarihlerinden itibaren etkili olmakta bizde bu tarihten önce yaptığımız bu toplantı ile çiftçimizin bilgilenmesine destek olduk” dedi.

 

-Dekar başına 20 lira destek

Prof. Dr. Hüseyin Başpınar, meyve sineğinin zarar oranının normal yıllarda yüzde 15-30, salgın yıllarda ise yüzde 100’e kadar ulaşabildiğini söyledi.

Ürün kayıplarının da zarar oranı ile bağlantılı olarak değiştiğini kaydeden Başpınar, “Ülkemizde zeytin yetiştirilen tüm alanlarda bulunur. Meyve Sinekleri de aynı şekilde İlkbaharda ergin hale gelince çiftleşen dişiler yumurtalarını yumurta bırakma borusu ile meyvenin kabuğu altına bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar meyvenin etli kısmı ile beslenerek gelişir. İşte asıl zararı meyve içerisindeki larvalar yapar. Bu nedenle mücadelede hedef erginlerdir. Yumurta bırakmadan engellenmelidir. Yumurtayı kabuk altına bıraktıkları için yumurta bırakıldıktan sonra mücadelesi yoktur” dedi.

Tuzaklama yönteminin zeytin sineği ve akdeniz meyve sineği ile mücadelede en basit ve ekonomik yöntem olduğuna değinen Başpınar, “Basit bir hesapla, her ağacın 50 kg zeytin verdiğini ve her yıl zeytin sineği ortalama yüzde 30 zarar yaptığını düşünürsek toplamda dekar başına ortalama 450 lira zarar ortaya çıkıyor. Dekar başına tuzak toplam maliyeti 52 lira, bunun 20 lira Devlet desteği var üreticinin cebinden çıkan dekarda 32 liradır“ şeklinde konuştu.

 

-Zeytin ve Narenciye sinekleriyle mücadele

1-Kültürel önlemler: Yere dökülmüş bulaşık meyvelerin hasattan sonra toplanıp imha edilmesi. Hasattan sonra-İlkbahardan önce toprak işlemesi.

  1. Kimyasal mücadele (Mücadele zamanı önemli): Ruhsatlı bir pestisiti kullanma (Kısmi dal zehirli yem ilaçlaması)
  2. Biyoteknik mücadele (Tuzaklar): Bu teknikler içinde en kolay ve etkili mücadele tuzak tekniğidir. Meyve sineği içinde cezbedici madde olan şişeye girer ve çıkamaz. Avantajları; Çok etkili, Ekonomik, Uygulaması çok kolay, Sürekli danışmanlık yardımının olmasıdır.

Turunçgillerde tuzaklama; 1 dekar alana 12 adet tuzak asılarak 120 gün boyunca korunma sağlanmaktadır. Zeytin ağaçlarında tuzaklama; her zeytin ağacına 1 adet tuzak asılarak120 gün boyunca korunma sağlanmaktadır.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.