Dolar 32,5241
Euro 34,8483
Altın 2.429,49
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 25°C
Az Bulutlu
Muğla
25°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 23°C
Cum 26°C
Cts 26°C
REKLAM ALANI
Ağustos 22, 2017 12:27 pm
2.651
A+
A-

Sanatçısından, sporcusuna “Afro Türkler”

Afro Türkler Derneği Başkanı Ali Karakuş, bilinen sayıları yaklaşık 5 bini bulan Afrika Kökenli Türkler – Afro Türkler’i anlattı.

 

Ali Karakuş, “Afrika kıtasından göç eden yaşlı kuşak kendilerini Arap olarak nitelerken, genç kuşak ise kendilerini “Afrika kökenli” diye tanıtmayı tercih ediyorlar” dedi.

Osmanlı zamanında Afrika’dan Anadolu’ya köle ticareti veya başka yollarla gelen insanlarının çocukları ve torunlarıdır. Afrika kökenli Türkler veya Afro-Türkler olarak da bilinmektedirler. Akdeniz ve Ege bölgelerine yerleşerek buralarda tarımla ilgilenmişlerdir ve köyler oluşturmuşlardır. Göçler Osmanlıdan sonra Türkiye Cumhuriyetinde de devam etmiştir.20882041 288129471667486 5298835446359524098 n -

 

Afrika kıtasından göç eden yaşlı kuşak kendilerini Arap olarak nitelerken, genç kuşak ise kendilerini “Afrika kökenli” diye tanıtmayı tercih ediyorlar.

Osmanlı döneminde ise Nijer, Libya, Kenya, Sudan ve Suudi Arabistan’dan Afrika kökenliler, genellikle Zanzibar üzerinden köle ticareti veya başka yollarla Dalaman, Çukurova, Menderes, Manavgat ve Gediz ovasına getirildi – veya geldiler. 1923 Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucunda Girit’ten gelmiş ve Ege bölgesinde, çoğunlukla da İzmir ilimize yerleşmiştir. Yunanistan’dan gelen Afrika kökenliler ataları Yunanca konuştuklarını daha sonralarında ise Türkçeyi öğrendiklerini söylemektedirler.

ALİ KARAKUŞ -

Kimi kaynaklar Afrika kökenli yoksul mahallelerin 19. Yüzyılda İzmir’in Dolapkuyu, Tamaşalık, Sabırtaşı ve Ballıkuyu gibi semtlerden ikame ettikleri bilinmektedir. Afrikalılara özgü bayramları ise ‘Dana Bayramı’ adıyla bilinen geleneksel bahar bayramıdır. 1880 ile 1920’lerin sonuna kadar kutlanan geleneksel bir bayramdır. Eski zamanlarda üç hafta süren kutlamalar günümüzde ise sadece iki gün sürmektedir. Eskiden kurban kesilirken şimdilerde ise kesilmemektedir.

AHMET ALİ ÇELİKTEN -

Afro-Türk Sanatçılar
Esmeray (Doğum 25 Şubat 1949 Emirgan, İstanbul – Ölüm 25 Mart 2002 İstanbul) Türk Sanatçısı ve Oyuncusu
Tuğçe Düder (2005 Best Model Birincisi) Oyuncu
Kuzgun Acar (Heykeltıraş)
Mansur Ark (Müzisyen)
Safiye Ayla Targan (Doğum 14 Temmuz 1907 Osmanlı İmparatorluğu, İstanbul – Ölüm 14 Ocak 1998 Türkiye, İstanbul) Türk kadınKlasik Türk müziği sanatçısı.
Yasemin Esmergül (Aktris)
Ahmet Kostarika (Aktör)
Dursune Şirin (Aktris)
İbrahim Şirin (Klasik Osmanlı Müzisyeni)
Cenk Sökmen (Müzisyen)
Melis Sökmen (Aktris, Müzisyen)
Sait Sökmen (Bale Sanatçısı, Koreograf)
Sibel Sürel (Balerin)
Ali Tınaz (Aktör, Televizyon Sunucusu)
Tuncay Vural (Kareograf)
Tracey Emin (Doğum 3 Temmuz 1963 – ) Balerin
Defne Joy Foster (Doğum 2 Eylül 1975 İncirlik, Adana – Ölüm 2 Şubat 2011 İstanbul) Görüntü yönetmeni, Oyuncu, Sunucu, Eski DJ
Afro-Türk Sporcular
Fercani Bey (Futbolcu)
Ömer Besim Koşalay (Atlet, Gazeteci)
Vahap Özaltay (Doğum 1907,Beyrut – Ölüm 10 Haziran 1965, İzmir) Futbolcu, Alet, Teknik Direktör
Hadi Türkmen (Türkiye Futbol Federasyonu Eski Başkan Yardımcısı)
Sadri Usuoğlu (Futbol Menejeri)
Mustafa Yıldız, “Arap Mustafa” olarak bilinen , 1972 ve 1981 Kırkpınar şampiyonu
Afro-Türk Edebiyatçı
Mustafa Olpak(Doğum Ağustos 1953, Ayvalık – ) Yazar ve Aktivist
Afro-Türk Siyasetçi
Zenci Musa, Teşkilat-ı Mahsusa üyesi
Meral Hüseyin Ece– Meral Hussein-Ece, Baroness Hussein-Ece (Doğum 10 Ağustos 1953-)
Afro-Türk Asker
Ahmet Ali Çelikten – Arap Ahmet Ali ve İzmirli Ahmet Ali adlarıyla da bilinen, Türk pilot. (Doğum 1883, İzmir – Ölüm 1969) Osmanlı Savaş Pilotu ve Dünyanın ilk siyahi pilotudur. Çelikten, Eugene Jacques Bullard ile birlikte I. Dünya Savaşına katılmış tek siyahi pilottur.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.