Dolar 32,3411
Euro 35,0201
Altın 2.321,80
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 24°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C
REKLAM ALANI
Ağustos 10, 2017 10:45 am | Son Güncellenme: Ağustos 10, 2017 10:46 am
1.567
A+
A-

Milyonda 1 görüldü, o da Dalyan’da

Ortaca’nın Dalyan mahallesindeki dünyanın özel merkezlerinden olan, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi’nde (DEKAMER) milyonda  1 görülen “Albino Caretta Caretta yavrusu” görüldü.

Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi sorumlusu Pamukkale Üniversitesinden (PAÜ) Prof. Dr. Yakup Kaska, Albino bireylerin doğada çok nadir görüldüklerini söyledi.

Dalyan kumsalında ilk defa canlı ve sağlıklı bir yavru Albino kaplumbağa tespit ettiklerini ifade eden Yakup Kaska, “Deniz kaplumbağalarında ise genellikle embriyonik gelişim sırasında yumurta içinde gelişimlerinin durduğu veya yumurtadan çıktıktan kısa süre sonra öldükleri tespit ediliyor. Canlı bir Albino yavru tespit etmek milyonda bir denecek kadar az bir olasılık. Diğer yuvalama kumsallarında daha önce nadiren canlı Albino yavru tespit edilsede bu yıl Dalyan kumsalında ilk defa canlı ve sağlıklı bir yavru albino kaplumbağa tespit ettik” dedi.

Doğada Albino ergin bir birey tespit edilmemesi, bu yavruların hayatta kalma olasılığının yok denecek kadar az olduğunun göstergesi olduğuna işaret eden Kaska, “Bunda beyaz renkli olmaları ve kendilerini kamufle etmekte başarılı olmamalarının etkisi büyük. Bu nedenle Albino yavruyu merkezimizde bakım altına aldık. Merkezimizde diğer kaplumbağalarımızla birlikte Albino yavrumuz da ziyaret edilebilecek” diye konuştu.

-Albino Nedir?

Halk arasında albino veya akşınlık olarak bilinen hastalığın asıl adı ise Albinizimdir. Vücutta var olması gereken melanin maddesinin eksikliği veya bu maddenin vücutta hiç olmaması nedeniyle ortaya çıkar. Melanin maddesi deriye, saçlara, kirpiklere ve gözlere renk veren pigmentlerdir. Bu pigmentlerin eksikliği insanlarda olabileceği gibi hayvanlarda da bu eksiklik görülerek albino hastalığı oluşması mümkündür.

Gürcan Kundakçı-Melahat Kanbur

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.