Dolar 32,5138
Euro 34,7887
Altın 2.431,88
BİST 9.732,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 21°C
Az Bulutlu
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 26°C

3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü

3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü
REKLAM ALANI
Mayıs 7, 2016 7:48 am
1.412
A+
A-

3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü

 

CHP Ortaca İlçe Örgütü, 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü nedeni ile ilçede faaliyet gösteren yerel gazeteleri ziyaret etti.

 

CHP Ortaca İlçe yönetim kurulu üyeleri Bayram Avcı, Zümran Ertürk ve Nejlin Yalçın, ziyaretlerinde basının özgür ve bağımsız olması dileğinde bulundular.

Ziyarette konuşan basından sorumlu İlçe Başkan yardımcısı Bayram Avcı, “bu gün her ne kadar ülkemizde basın özgürlüğü konusunda soru işaretleri bulunsa da bizler yine de özgür bir basının olması dileği ile 03 Mayıs Basın özgürlüğü gününüzü kutluyoruz” dedi.

 “Gazetecilik kara listeye alındı”

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu  3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü için yaptığı açıklamada “iktidara yakın olmayan ve nesnel gazetecilik yapan medya kuruluşlarının ve çalışanlarının hem mali, hem adli, hem de sosyal bir baskıyla kara listeye” alındıklarına dikkat çekti. Açıklamada şu görüşler yer aldı:

“Gazetecilik ve basın özgürlüğü açısından yine çok ağır bir baskının yaşandığı bir dönemde 3 Mayıs 2016’da Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü karşılıyoruz. Bugün Türkiye’de gazetecilik hedef gösterilerek sözlü ve fiziksel şiddete uğrama, işsiz kalma, gözaltına alınma, tutuklanma riskiyle stresi en yüksek meslek haline getirildi.

Gazeteciler  “terörist” ve “casus” diye nitelenerek Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Terörle Mücadele Kanunu (TMK)  ile sürekli  gözaltına alınma ve tutuklanma baskısı altında tutuldu. İktidara yakın olmayan medya kuruluşlarına uygulanan akreditasyonlarla ve her toplumsal olayda yürürlüğe sokulan yayın yasaklarıyla  halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme  hakkı engellendi.

İktidarın baskısıyla, kamudan ve özel sektörden reklam almaları engellenen, kayyumlar aracılığıyla zarara uğratılarak iflas ettirilen yayın kuruluşları nedeniyle Türkiye’de yılda ortalama 500-1000gazetecinin işsiz bırakılması olağanlaştırıldı. İktidara yakın medya kuruluşlarında da gazetecilerin işten çıkarılma süreci hızlandı. Bu medya kuruluşlarında haberler iktidarın bakış açısıyla tek bir yerden hazırlandığı için gazeteciler işten çıkarıldı.

Basın sektöründe işsizlik oranı ülke ortalamasının üç katına ulaştı. TÜİK rakamlarına göre işsiz gazeteci sayısı 7 bini buldu.  Avrupa’da yüzde 25 olan gazeteciler arasındaki sendikalaşma oranı Türkiye’de yüzde 3.5 ile sınırlı kaldı.Türkiye’deki basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü sorunu yalnız ulusal basını etkileyen bir sorun olmaktan çıkıp yabancı gazeteciler için de bir sorun haline dönüştü. İktidarın hoşuna gitmeyen haberler yaptıkları için sınır kapılarında bekletilen, gözaltına alınan gazetecilerin sayısı hızla arttı.Bu tablo iktidarla arası iyi olmayan medya kuruluşlarının ve çalışanlarının hem mali, hem adli, hem de sosyal bir baskıyla kara listeye alındıklarını gösterdi.

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak; halkın haber alma hakkının yayın yasaklarıyla, oto sansürle, sansürle engellenmediği, gazetecilerin işsizlikle, fiziksel saldırıyla, tutuklamalarla baskı altına alınmadığı bir ülkede yaşamak dileğiyle tüm gazetecilerin 3  Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyoruz.”

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.