Dolar 32,5748
Euro 35,0148
Altın 2.432,32
BİST 9.773,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 23°C
Açık
Muğla
23°C
Açık
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 26°C

3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞ HAFTASI

3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞ HAFTASI
REKLAM ALANI
Kasım 2, 2015 2:48 pm
1.631
A+
A-

3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞ HAFTASI

 

 

Yapacağınız Organ Bağışı bırakacağınız  en güzel mirastır.

 

 

 

Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar tüm dünyanın olduğu gibi Ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir.

Kişinin hayatta iken serbest iradesi ile, tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesine organ bağışı denir. 2238 sayılı yasaya göre on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.

Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine,canlı veya ölüden alınan yeni,sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denir.

Organ ve doku nakli , canlıdan ve kadavradan olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

1-Kadavra donör (verici): Trafik kazası, kurşunlanma, beyin kanaması vb. nedenlerle yoğun bakımda tedavisi devam ederken, beyin ölümü denilen geri dönüşümsüz beyin hasarı gelişmiş hastaların organları bağışlandığı takdirde bunlar kadavra donör olarak tanımlanmaktadır.

Böbrek, karaciğer, pankreas, kalp, kalp kapakları, kornea kadavradan nakillerde kullanılmaktadır.

2-Canlı donör: Organ nakli gereken hastanın eşi veya yakın akrabaları,  doku, kan grubu vb. uyum mevcut ise nakil gereken hastaya organ bağışında bulunabilmektedirler. Bunlar canlı donör olarak tanımlanmaktadır.Böbrek ve karaciğer canlıdan nakil yapılabilen organlardır.

 

Organ nakli son evredeki organ yetmezliği için en iyi hayat kurtarma yoludur.Tıp bilimindeki gelişmeler her geçen gün hız kazanmakta, dünyada ve ülkemizde konusunda uzman hekimlerimizce başarılı nakiller yapılmakta ve hastalarımızın  tekrar sağlığına kavuşması sağlanmaktadır.

Yeterli personel, tıbbi ve teknik donanıma sahip olmamıza ve  yoğun bakım ünitelerinde her gün onlarca hastaya beyin ölümü tanısı konulmasına rağmen kadavra donör sayısındaki yetersizlik nedeniyle organ ve doku bekleyen hastaların sayısı artmakta ancak, organ nakil sayısı aynı oranda artış göstermemektedir. Bunun en büyük nedeni yapılan tüm çalışmalara rağmen  hala organ bağışı  konusunda toplumda, gerek tıbbi , gerekse dini açıdan eğitim ve bilgi eksikliğinin bulunmasıdır. Ancak yüce kitabımız Kuran’ı Kerim’in Maide Suresi’nin 32. Ayeti’nde “Her kim de birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır” buyrulmaktadır. Görüldüğü gibi  dinimizce de organ bağışında bulunmak caiz görülmüştür.

2015 yılı içerisinde ülkemiz genelinde hastanelerimiz yoğun bakım ünitelerinde yatan 1.586 hastaya beyin ölümü tanısı konulmasına karşın kadavra donör sayısı sadece 372’dir. Canlı bağışlarla birlikte bu yıl 2.425 kişiye organ nakli gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde halen 28.274  hasta nakil olabilmek ve tekrar sağlığına kavuşmak  için umutla beklemektedir.  İlimizde ise 2015 yılı 10 (on) aylık dönemde 18 beyin ölümü gerçekleşmiş,  5 hastamızın  ailesi kadavra donör olmasını kabul etmiş ve bu kişilerin organları başka hayatlara can vermiştir.

Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım   vatandaşlarımızın konuya olan duyarlılıklarını arttırmak amacıyla ” Organ Bağış Haftası” olarak kutlanmaktadır. İlimizde de sağlık kuruluşlarımız tarafından hafta kapsamında etkinlikler düzenlenmektedir.

Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımızın ;

-İl ve İlçe Sağlık  Müdürlüklerine

-Devlet Hastanelerine

-Özel Hastanelere

-Toplum Sağlığı Merkezlerine

-Aile Sağlığı Merkezlerine başvuruda bulunmaları yeterlidir.

Ülkemizde organ bağışlarının tek bir sistem üzerinde toplanmasını sağlayan Türkiye Organ ve Doku Bağış Bilgi Sistemi (TODBS) 2013 yılında kurulmuştur.Bu tarihten sonra yapılan tüm bağışlar sistem üzerinden kaydedilmektedir. İlimizin  Türkiye Organ ve Doku Bağış Bilgi Sistemi verilerine göre toplam organ bağış sayısı 11.264′ tür. Bu sayı ile Muğla ili İstanbul ve İzmir illerinden sonra 3. sırada yer almaktadır. Bağış sayımızı nüfusa oranladığımızda ise Muğla ili Türkiye’de 1. sırada yer almaktadır. Hayata tutunabilmek için Organ Nakli  bekleyen hastalarımıza şifa olabilmek amacıyla halkımızı bu konuda bilinçlendiren, organ bağışına teşvik eden sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.

Tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ediyorum. Yapacağınız Organ Bağışı bırakacağınız  en güzel mirastır.

 

Dr.Cihan TEKİN

                                                                                                                      İl Sağlık Müdürü

             

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.