Dolar 32,5384
Euro 34,8990
Altın 2.437,23
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 23°C
Cum 25°C
Cts 26°C
REKLAM ALANI
Mart 14, 2018 10:50 am
1.559
A+
A-

Turizmde can suyu 2018’i umutlandırdı

veli -

YDA Dalaman Havalimanı Genel Müdürü Cengiz Tuğrul Avaz, “Özellikle turizmcinin birazcık daha yüzünü güldürecek. 2018 sezonunda Dalaman Havalimanına gelecek olan yolcu sayımız bizim yeni çalışmalarımızla 2017 rakamlarına göre yüzde 30 artış sağlıyor. Bu teşvikle beraber biz 2015’i yakalayacağımızı, beklide geçebileceğimizi düşünüyoruz”

Azur Mavi Turizm Gayrimenkul Şirket Yetkilisi Turizm İşletmecisi Veli Yalçın, “Daralan pazarı canlandırır ümidindeyiz”

Kültür ve Turizm Bakanlığının “Ülkemize Turist Getiren (A) Grubu Seyahat Acentelerine Destek Sağlanması Hakkında Karar”ı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi turizmcileri sevindirdi.

-Bin 500 dolar ile 9 bin dolar arasında teşvik

Bu kapsamda, Muğla Dalaman, Muğla Milas-Bodrum, Antalya, Antalya Gazipaşa-Alanya, Denizli Çardak, Erzurum, Eskişehir Hasan Polatkan, Isparta Süleyman Demirel, İzmir Adnan Menderes, Konya, Kütahya Zafer, Nevşehir Kapadokya, Ordu Giresun, Samsun Çarşamba ve Trabzon havalimanlarına tarifeli ve tarifesiz (charter), İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına ise tarifesiz uçak seferleriyle 2018 yılında en az 30 kişiden oluşan turist grubu getiren seyahat acentelerine bin 500 ila 9 bin dolar destek sağlanacak.

1 Ocak-28 Şubat tarihlerindeki uçuşlara 9 bin dolar, 1 Mart-31 Mayıs uçuşlarına 6 bin dolar, 1-30 Haziran uçuşlarına 3 bin dolar, 1-30 Eylül uçuşlarına bin 500 dolar, 1-31 Ekim uçuşlarına 3 bin dolar, 1 Kasım-31 Aralık uçuşlarına da 9 bin dolar destek ödemesinde bulunulacak.

-Teşvik ölü sezonu hareketlendirme amaçlı

YDA Dalaman Havalimanı Genel Müdürü Cengiz Tuğrul Avaz yaptığı açıklamada, 2018 yılı için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yeni açıklamış olduğu kararın memnun ettiğini söyledi.

YDA Dalaman Havalimanı Genel Müdürü Avaz, “bölgesel anlamda turizm sezonu olarak 8 aylık bir dönem yaşıyoruz. Fakat bunun en fazla 4 ayını, 3 ayını pik dönem yaşıyoruz. Teşvik kararı bölgedeki turizmde düşük sezon olarak bilinen dönemleri birazcık daha hareketlenmesi amaçlı. Yeni sistem özellikle 2018’in ilk 2 ayı ile son 2 ayında yüksek oranda vermiş oldukları 9 bin dolar gibi bir teşvik ciddi bir rakamdır. Daha önceki yıllarda 12 ayın tamamına eşit olarak yayılan bir teşvik söz konusuydu. Fakat bu yeni sistem özellikle bölge halkına, 12 ay açık olmayan tesislerimizin daha geç kapanmasını, daha erken açılmasını sağlayacaktır. Genele baktığımız zaman dönem içinde Kasım ayı itibariyle Dalaman, Ortaca, Marmaris ve Fethiye arasında bu bölgede biz Kasım ayı itibariyle sezonu kapatıyoruz. Fakat yapılan bu teşvik özellikle Ocak, Şubat, Kasım ve Aralık aylarında tamamen ölü dediğimiz bizim de kapatmış olduğumuz bu sezonlardaki 9 bin dolarlık teşvik bu bölgedeki tesislerin daha aktif hale geleceğini, en azından açık olabileceğini oransal anlamda da daha fazla aktif olabileceğini düşünüyoruz. Bu da tur operatörlerinin ve acentelerin riskini azaltacaktır. Diğer bir taraftan özellikle Avrupa ülkeleri ve uzak doğu ülkeleri için de yapılmış olan bu çalışma yalnızca 9 bin dolar düşük sezondaki rakamın değil aynı zamanda o bölgelerden gelecek, bunun içinde İngiltere var, Uzak Doğu var, Japonya var. Normal bir teşviğin üzerinde de yüzde 20 farklı bir artış da söz konusu olacaktır. Bu da yine aynı şekilde bölge ekonomisine ve Türk ekonomisine büyük katma değer sağlayacak. Bu anlamda Turizm Bakanlığı’nın turizmi 12 aya yaymak amaçlı olan bu teşviğin bizleri de memnun ettiğini söyleyebiliriz. Bizler de bu yeni sistemi memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

-2018 sezonunda 2015’i yakalarız…

Avaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yine bunun dışında, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında verilen 6 bin dolarlık teşvik de yine tam bizim bahar ayları dediğimiz turizmin yeni yeni canlanmaya başladığı bir dönemdir ki bu dönemde de 6 bin dolarlık bu rakamın bu bölge için çok büyük katma değer sağlayacağını da düşünüyoruz. Kısacası Turizm Bakanlığı ve hükümetin bu seneki yeni yapmış olduğu sistem bizleri de bölge halkını da özellikle turizmcinin birazcık daha yüzünü güldürecek. Örneğin 2018 sezonumuzda Dalaman Havalimanına gelecek olan yolcu sayımız bizim yeni çalışmalarımızla 2017 rakamlarına göre yüzde 30 artış sağlıyor. Bunda yönetim Kurulu üyemiz Hamdi Güvenç’in gayretli çalışmaları etkili oldu. Bu teşvikle beraber biz 2015’i yakalayacağımızı, belki de geçebileceğimizi düşünüyoruz. Bu da yine yapılan bu yeni çalışmanın ne kadar faydalı olduğunu bize gösterecektir”

 

-Daralan pazarı canlandırır ümidindeyiz

Azur Mavi Turizm Gayrimenkul Şirket Yetkilisi Turizm İşletmecisi Veli Yalçın ise, “Bakanlığımızın 2018 yılı turizm sezonu öncesi verdiği bu teşvik müjdesini tüm turizm camiası olarak olumlu değerlendiriyoruz. Kayda değer bir gelişme olarak görüyoruz. Daralan bu pazarın verilen teşvikle canlanacağından hiç kuşkumuz yok” diye konuştu.

MELAHAT KANBUR – GÜNGÖR ÇOBAN

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.