Dolar 32,3694
Euro 34,9629
Altın 2.325,75
BİST 9.071,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C
Sal 24°C

Zamanında satılamayan Nar üreticisini üzdü

Zamanında satılamayan Nar üreticisini üzdü
REKLAM ALANI
Ekim 18, 2013 9:24 am | Son Güncellenme: Ekim 18, 2013 9:26 am
1.300
A+
A-

DSC 0005 - Zamanında satılamayan Nar üreticisini üzdüZamanında satılamayan Nar üreticisini üzdü

Yılda ortalama 40 bin ton nar üretimi gerçekleştirilen Ortaca ilçesinde zamanında satılamayan nar bahçelerde çürümeye terk edildi. 10 yıl önce limon ve portakal ağaçlarını sökerek nar diken üreticiler şimdi kara kara düşünüyor. Bölgede yetiştirilen 40 bin ton birinci sınıf narın ancak yüzde 40’lık bölümü 60 kuruştan satılıyor, Geriye kalan bölüm ise en fazla 25 kuruştan alıcı bulabiliyor.

Bölgede büyük sorun haline gelen üretim ve pazarlama sıkıntısı Muğla Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ başkanlığında Ortaca’da gerçekleştirilen Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısında ele alındı.

Muğla Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ üreticinin sıkıntılarını ilgili bakanlığa iletmek üzere TZOB genel merkezine ileteceklerini söyledi.

-Limon, portakal ağaçlarını söktüler nar diktiler

Dalyan beldesinde nar üreticiliği yapan Mustafa Aydın “Zamanında toplanmadığı için şu anda ben memnun değilim. Çünkü zamanında toplansaydı bu zayiatı vermeyecektik. Geçen sene 15-20 ton’da 10 kasa patlak ancak çıktı. Ama bu sene nereden baksanız 20 ton patlak nar var.Bunları alsalar alsalar 10 kuruşa alırlar. 15-20 tonu ben toplayayım desem, işçi tutalım desek işçiye ben kaç para vereceğim, maalesef bunların hepsi yerde kalacak. 10 yıl önce diktiğimizde süperdi ama adam nar iyi para ediyor diye limon ağaçlarını portakal ağaçlarını söktüler maalesef yerine 100 dönüm, 200 dönüm nar diktiler. Şu anda bazı arkadaşlarımızın maalesef hepsi rezil. Bir arkadaşım 30 dönüm nar bahçesini söktü şu anda mısır ekiyor” dedi.

-Tüccarlara nazlana nazlana satabiliyoruz

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü “Bu yıl bölgemizde her yıl olduğu gibi 40 bin ton nar üretimi var. Ama maalesef son iki yıldan bu yana bölgemizde üretilen nar değerinde satılamamakta. Maliyeti 30 kuruşu bulan narımızı biz bugünlerde 30 kuruşla 60 kuruş arasında zoraki tüccarlara nazlana nazlana satıyoruz. 30 kuruş zaten ürünün maliyeti bunun üzerinde en az 45-50 kuruşun altında satılmaması lazım. Bilindiği üzere üretilen narın yüzde 70’e yakını suluğa gidiyor. Hasat dönemi çok kısa olduğundan bir ay içinde hasat edildi edildi, edilemediğinde çatlamalar patlamalar olduğundan 1. Sınıf nar yüzde 30, yüzde 40’ını ancak topluyoruz.  Geriye kalanı suluğa gidiyor o da 15-20 kuruşa can çatla 25 kuruşa satılıyor. Bu da maliyetlerin altında ancak üreticiye gübre mazot parası gibi geliyor” diye konuştu.

-Koordinasyon kurulunun gündem maddesi nar oldu

Muğla Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ,bBölgede büyük sorun haline gelen üretim ve pazarlama sıkıntısının Ortaca’da gerçekleştirilen Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısında ele alındığını söyledi.

Baştuğ; “Ortaca bölgemizde şu günlerde nar mevsimi ve narlar toplanıyor ama asıl istenilen fiyatta satılamıyor. Bugün en az kilosu 45-50 kuruş olması gerekirken maliyeti olan 30 kuruştan ancak satılıyor. İl koordinasyon kurulunda dile getirildi. Bizler de koordinasyon olarak buna destek vererek Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Merkezimize bu konuları göndereceğiz. Genel merkezimiz de bunun üzerinde değerlendirme yaparak inşallah bakanlığımızla istişareye geçerler” ifadelerini kullandı

Ömer Kundakçı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.