Dolar 32,3358
Euro 35,1663
Altın 2.241,66
BİST 8.745,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 14°C
Yağmurlu
Muğla
14°C
Yağmurlu
Çar 14°C
Per 14°C
Cum 13°C
Cts 14°C

Üreticilerden Zirai Don Nöbeti

Üreticilerden Zirai Don Nöbeti
REKLAM ALANI
Ocak 4, 2016 9:55 am
1.501
A+
A-

Üreticilerden Zirai Don Nöbeti

 

Hava sıcaklığının geceleri eksilere düştüğü Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz ilçelerinde örtü altı yetiştiriciliği yapan üreticiler geceleri nöbet tutmaya başladı.

 

 

Üreticiler, özellikle domates, kabak, patlıcan ve biber gibi soğuklara karşı hassas olan ürünleri don tehlikesine karşı korumaya çalışıyorlar.

Hava sıcaklığının eksilere düşmesinden dolayı yol kenarlarındaki su birikintileri ve bazı ağaçların buz tuttuğu görüldü.

3 15 16Geceleri hava sıcaklığının geceleri zaman zaman eksi 3-5 dereceye kadar düştüğü Ortaca ve bölgesinde seracılık yapan üreticiler zirai don tehlikesine karşı seraları istenilen sıcaklıkta tutabilmek için sobaları yakıyor. Sera üstlerinde donmaya karşı damlama sistemlerini çalıştırıyorlar.

 

Üretici Erman Deveci “hafta başından itibaren etkili olan soğuk havalar nedeniyle seralarda yoğun zirai don mücadelesi vermekteyiz. Bunun için ürünleri korumak adına yağmurlama sistemi ve sobaları kullanmaktayız. Son yılların en soğuk günlerini yaşamaktayız buralarda. Bu yüzdende ürünleri korumak adına gece gündüz nöbet tutuyoruz. Daha önceleri Ortaca’da 0-1 santigrat dereceler görülmekteyken, bu günlerde -4, -5’lere kadar hava sıcaklığı düşmüş bulunmakta. Bu yüzdende yoğun buzlanma yaşanmakta. Çeşmelerde bile buzlanmayı görebilmekteyiz” dedi.

 

Üretici Mesut Kaya “2015’in sonuna kadar herhangi bir soba ısıtma sıkıntımız yoktu. Yukarıdaki yağmurlama sistemi sayesinde ısıtmamızı yeterince yapabiliyorduk. 2016 ile birlikte soğuk hava dalgası da geldi. Seralarımızda damlama dediğimiz, yağmurlama dediğimiz sistem şuanda yetmediği için sobamızı yakarak ısıtmamızı sağlıyoruz. Ürünlerimiz soğuktan zarar görmesin, meyve olgunlaşsın diye ısıtma sistemini bu şekilde düzenliyoruz. Nasıl çocuğumuza özen gösteriyorsak seramıza da aynı şekilde özen gösteriyoruz” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.