Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 18°C
Az Bulutlu
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 22°C
Çar 22°C

Tuna-1 neden vuruldu

Tuna-1 neden vuruldu
REKLAM ALANI
Mayıs 14, 2015 6:32 am
1.551
A+
A-

Tuna-1 neden vuruldu

 

-Gemiden önce cenaze sonra yaralılar çıkarıldı

a (4)a (1)

 

Libya açıklarında saldırıya uğrayan Türk şirketine ait Cook Adaları bandıralı “Tuna-1” isimli kuru yük gemisi Sahil güvenlik botu TCS 83 önderliğinde Fethiye körfezi Şövalye adası yakınlarına demirledi. “Tuna-1” isimli kuru yük gemisindeki mürettebatın ifade işlemleri sürüyor.

 

Saldırıda yaşamını yitiren 3. Kaptan İlker Büyükdere’nin cenazesi Sahil Güvenlik botu tarafından gemiden alınarak Fethiye iskelesine getirildi. Kaptanın cenazesi ambulansa konularak Fethiye Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Vali yardımcısı Kamil Köten, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık ve protokol üyelerinin hazır bulunduğu karşılamada İlker Büyükdere’nin akrabaları da yer aldı.

Gemideki 2 Gürcü, 1 Türk mürettebat Sahil Güvenlik botuyla karaya getirildi. Burada ambulanslara alınan mürettebat, kontrol amaçlı Fethiye Devlet Hastanesi’ne götürüldü.

Savcının gemide yaptığı ilk incelemenin ardından hafif yaralı oldukları öğrenilen 1’i Türk, 2’si Gürcistan uyruklu 3 mürettebat, Sahil Güvenlik botu ile limana getirildi, ardından ambulanslarla Fethiye Devlet hastanesine kaldırıldı. Vücutlarında herhangi bir yara izi görülmeyen mürettebatın hastanedeki kontrolleri yapıldı. İfade işlemleri için asayiş bürosuna getirilen yaralılar, işlemlerin tamamlanmasından sonra tekrar limandan sahil güvenlik botu ile gemiye götürüldü. Diğer mürettebat ise sırayla gemiden alınarak ifadelerine başvuruluyor.

 

-Hiçbir uyarı yapmadan ateş ettiler, uyarı muhtemelen bombaydı

Asayiş bürosundaki işlemlerden sonra çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan geminin ikinci kaptanı Zafer Kalaycı, açıktan 12-13 mil mesafede, karadan ve havadan saldırıya uğradıklarını söyledi.

İkinci uçak saldırısının da yaklaşık bir saat sonra 18 mil açıkta gerçekleştiğini belirten Kalaycı, “Kendi çabamızla geminin makinesi hasar almadı ve gemiye karartma uyguladık. Gizli gizli Girit Adası’na doğru kurtulduk” dedi.

Kalaycı, şunları söyledi: “Uyarı yapılmadı çünkü benim vardiyamdı. Ben ikinci kaptanım. 4-8 vardiyası benimdi. Hiçbir şekilde uyarı yapmadılar. Onların uyarıdan kastettiği muhtemelen bombaydı. Uyarıyı bombayla yaptılar bize. İlk saldırıdan sonra hedef küçülttük. Çünkü sahile paralel bir şekilde gidiyorduk. Kuzeye doğru dönünce hedef küçüldü.”

Saldırının ardından personeli toplamak için çalışma yürüttüklerine işaret eden Kalaycı, “Geminin üçüncü kaptanıyla personeli toplarken geminin kıç tarafına bombalar isabet etti. O, arada kaldı. Biz kendimizi biraz yere attık, içeri kaçtık. O, arka taraftan dolanırken bombaların, şarapnellerin arasında kaldı. Gemideki hasarı da gezdiğinizde göreceksiniz” diye konuştu.

Gemini birinci kaptanı Ünal Bilici’nin ise ifadesini Fethiye Adliyesi’nde savcıya vereceği öğrenildi.

-Olay ne ise ortaya çıkarılsın

Saldırıda hayatını kaybeden 3. kaptan İlker Büyükdere’nin cenazesini almak üzere Fethiye’ye gelen yakınları, cumhuriyet savcısı ile görüştü.

Fethiye Adliyesi’nde nöbetçi cumhuriyet savcısından bilgi alan Büyükdere’nin yakınları, buradan ayrılırken gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İlker Büyükdere’nin amcası Mustafa Büyükdere, yeğeninin vefat haberini, İstanbul’da yaşayan kardeşinden aldığını belirtti.

Cenazeyi almak için Fethiye’ye geldiklerini ifade eden Büyükdere, “Savcı beyden işlemlerin hızlandırılmasını rica ettik. Bekliyoruz. Cenazeyi alır almaz otopsiye göndereceklermiş” dedi.

Büyükdere’nin diğer amcası Hasan Büyükdere ise olaydan duyduklarını üzüntüyü dile getirerek, “Beni dün 09.00’da gemicilik firmasından aradılar. İlker Büyükdere’nin amcası olduğumu öğrenmişler. Libya açıklarında bir saldırı olduğunu ve vefat ettiğini söylediler. Onun üzerine biz de Fethiye’ye geldik” diye konuştu.

Geminin ikinci kaptanı ile telefon görüşmesi yaptığını anlatan Büyükdere, şu bilgileri aktardı:

 

“10 mil açıktayken önce bir topçu saldırısı olmuş. Sanırım karadan uzaklaştırmak istiyorlar. Bir süre sonra hava saldırısı olmuş. İki defa saldırı olmuş sanırım. İlker, geminin arka kısmında açıkta merdivenlerden kaçmaya çalışıyormuş. Bu sırada isabet almış. İlker de maalesef o esnada ölmüş.”

Yetkililerden olayın çok iyi takip edilmesini isteyen Büyükdere, “Devletin bu işin takipçisi olması gerekiyor. Olayın iç yüzünün aydınlatılması lazım. Gemide alçıpan olduğunu öğrendik. İspanya’dan yüklenmiş. Devletin, sürecin hukuki takipçisi olmasını istiyoruz. Başka bir isteğimiz yok. Ne ise ortaya çıksın” ifadesini kullandı.

Öte yandan, Ankara’dan gelen olay yeri, bomba imha ve kriminal uzmanlarından oluşan 11 kişilik ekibin Fethiye’ye gelerek, gemide inceleme yapacaklar.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.