Dolar 32,3427
Euro 35,0956
Altın 2.307,92
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 24°C
Az Bulutlu
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C

Sivas katliamının 20. nci yıl dönümü

Sivas katliamının 20. nci yıl dönümü
REKLAM ALANI
Temmuz 3, 2013 3:52 pm | Son Güncellenme: Temmuz 3, 2013 3:53 pm
1.345
A+
A-

OKN0005 - Sivas katliamının 20. nci yıl dönümü

Sivas katliamının 20. nci yıl dönümü

Yirmi yıl önce Sivas Madımak otelde 33 kişinin yaşamını yitirdiği olayın yıl dönümünde Ortaca Cumhuriyet meydanında anma etkinliği düzenlenerek saygı duruşunda bulunuldu.

Anma törenine Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, CHP Muğla eski milletvekili Dr. Ali Arslan, dernek üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ortaca Şubesi başkanı Veli Bolat “Bu katliamı unutmayacağımız gibi bu saldırıların amacını boşa çıkarmak ve eşit Alevi kimliğini bilince çıkarmak için mücadelemizi yükselteceğiz” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ortaca Şubesi tarafından düzenlenen törende yapılan basın açıklamasını dernek üyesi Cahit Gümüş okudu.

Açıklamada Sivas olaylarının üzerinden 20 yıl geçtiği hatırlatılarak, olayların unutulmayacağı ve unutturulmayacağına vurgu yapıldı.

Cahit Gümüş okuduğu basın açıklaması şöyle “Bugün 2 Temmuz 2013, 20 yıl önce 2 Temmuz 1993 günü Sivas’ta yaşanan kara günün 20.yıl dönümü.

Aleviler Cumhuriyetin kuruluşu ile açık bir yıldırma politikası ile karşı karşıya bırakılmışlardır. Bir yanda sürekli vurgulanan laiklik ilkesi ile inançlara saygı anlatılırken, diğer yandan asimilasyon politikaları ile ve de katliamlar ile tek tiplik içerisinde eritilmek istenmiştir. 1970’ler boyunca Alevi kimliğine saldırıların arkası kesilmemiştir. Maraş, Çorum ve Malatya’da insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen katliamlar bu politikaların sonucudur.

Hafızalardan silinmeyecek 20 yıl önce yaşadığımız Sivas Katliamı, bilinçli ve oldukça organize, devlet güçleri ve onlara bağlı Sivil güçler tarafından gerçekleştirilmiştir. Yapılan katliamın sorumluluğu sadece fiili olarak katliamın içinde olanlar değil en az onlar kadar buna izleyici kalan, örgütlenmesini sağlayan devlet görevlilerindedir.

2 Temmuz 1993 günü Aleviler Madımak otelinde 33 aydınını, sanatçısını ve gencini kaybetti. Bunun yanında 2 otel görevlisi de yanarak can verdi.

Sivas katliamında hedef seçilen Alevi toplumunun en seçkin evlatları şahsında Alevilik bilincidir. Bu katliamda bu bilinç ortadan kaldırılmak istenmiştir. Alevi toplumunu sindirmek katliamın hedefleri arasındadır. Bu katliamı unutmayacağımız gibi bu saldırıların amacını boşa çıkarmak ve eşit Alevi kimliğini bilince çıkarmak için mücadelemizi yükselteceğiz. Bu temelde duyarlı sivil toplum kuruluşlarını yanımızda görmek bizleri ümitlendirmektedir. Unutmadık, unutmayacağız” dedi.

Ömer Kundakçı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.