Dolar 32,3679
Euro 34,9483
Altın 2.325,20
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C
Sal 23°C

Sıra Kargıcak koyunda

Sıra Kargıcak koyunda
REKLAM ALANI
Mayıs 28, 2016 2:02 pm
1.827
A+
A-

OMR_0123

Sıra Kargıcak koyunda

 

Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgesi (B) sınıfı hassas zon alanı ve carettacarettaların yuvalama bölgesi olan Kargıcak koyunun ihale ile özel bir firmaya mesire alanı olarak kiralanması ve ardından firma tarafından koyda yapılan çalışmaların doğaya zarar verdiği iddia edildi.

 

Akdeniz Kıyı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erdal Özhan ve İztuzu Koruma Platformu (İKUP) üyeleri yapılan çalışmaların çevreye zarar vereceğini belirterek, durdurulmasını istedi.

 

İhale şartnamesine göre kumsala 6 metrekare bir büfe, soyunma kabinleri ve tuvalet yapan firmanın, daha sonra kumsala elektrik hattı çekmesi, trafo kurması ve iskele yapımı için çalışmalara başlaması tepkilere neden oldu.

 

– “Carettaların yuvalama alanı”

Akdeniz Kıyı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erdal Özhan, Kargıcak Koyunun, ÖÇKB sınırları içerisinde olmasının yanında, İztuzu Kumsalı ile aynı biçimde B sınıfı Hassas Zon (B sınıfı Koruma Bölgesi) olduğunu söyledi.

Kargıcak Kumsalının, deniz kaplumbağaları carettacarettaların yuva yaptığı küçük bir kumsal olduğunu anlatan Özhan, “2015 yazı öncesine kadar belki de Muğla’nın araçla erişilebilir tek doğal kumsalıydı. Kargıcak Kumsalı, İztuzu ve Ölüdeniz kumsalları gibi Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde bulunmasına rağmen, Orman Genel Müdürlüğü tarafından ihale yoluyla, ihaleye katılan tek kişiye kiralandı. Bu kiralamaya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Tabiat Varlıklarını Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü) ne kadar katıldı? hangi aşamalarına onay verdi? örneğin mevzi imar palanına onay verdi mi? bilmiyorum.” dedi.

 

-Hassas zonlarekolojik koruma alanlarıdır

Özhan, Köyceğiz – Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgeleri için geçerlikte olan 1/25 000 ölçekli Çevre Düzeni Planında söz konusu Kargıcak Koyunun ‘B sınıfı hassas Zon olarak satışı ve tahsisi yapılamaz’ alanlar olarak tanımlandığına dikkat çekti.

Çevre Düzeni Planını hakkında bilgi veren Özhan, “B sınıfı Hassas Zonlar bir veya daha fazla ekosistemin birleştiği ekolojik koruma alanlarıdır. Bu alanlar mutlak koruma alanlarına geçiş alanlarıdır. Çevre koruma amaçlarına uygun olmak kaydıyla rehberli ve belirlenecek rotalar üzerinde olmak üzere yörenin ekolojisini tanıtıcı turistik geziler, Kuş gözleme, Şnorkel ile dalma ile ekolojiye uygun önlemler alınarak ve geliştirilerek geleneksel balıkçılık gibi bazı yöresel faaliyetlere ÖÇKK’nca belirlenen kurallara uymak koşuluyla izin verilebilir. Bu alanlarda bulunan mülkiyeti hazineye ait taşınmazlar kesinlikle satışa, tahsise ve takasa konu edilemez.” diye konuştu.

 

-Turizm tesisi kurmak için altyapı

Özhan, kumsalda özel firma tarafından yapılan çalışmaların doğaya zarar verdiğini ileri sürdü.

Kargıcak Koyu’nu kiralayan şirketin 2015 yılı yaz mevsimi öncesinde günü birlik kullanım için büfe, gölgelik, tuvalet gibi ahşap yapılar yaptığını belirten Özhan,

“Kıyı Kanunu’na göre büfenin 6 metre kareden daha büyük olması mümkün değildir. O sezon bir jeneratör ile elektrik üretilmiş, aydınlatma ve buzdolabının gereksinmeleri böyle sağlanmıştır. Ancak, yaz mevsiminden sonra devasa çelik direkler, yine B sınıfı Hassas Zon olan ormanlık alanda dikilmeye başlamış, bir yüksek gerilim hattı ve kumsala yakın bir yerde trafo yapılmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu yüksek gerilim hattına onay verip vermediği bilinmemektedir. Yüksek gerilim hattı ve trafonun, 6 metre kare büyüklüğünde ve yalnızca yaz aylarında faaliyet gösteren bir büfeye elektrik sağlamak için yapılmayacağı ortadadır. Kumsalı kiralayan şahıs (şirket), birkaç yıl önce köylülerden, 10 000 metre kare büyüklüğündeki bir alanı satın almıştır. Bu alan kumsalın gerisindeki iki 2B parselinden birisidir. Yüksek gerilim hattı ve trafonun yapılmasının asıl amacının, satın alınan bu alanda büyük bir turizm tesisi kurmak için gerekli altyapıyı sağlamak olduğu açıkça ortadadır.”

ifadelerini kullandı.

Özhan, Türkiye kıyılarının toplam kıyı uzunluğunun 8’de 1’ine sahip Muğla’da, Kargıcak Koyu’nun bugüne kadar bakir kalmış kumsallardan birisi olduğunu dile getirdi.

Koylarda İskele yapımı çok büyük bir sorun olduğunu ifade eden Özhan, şunları kaydetti:

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.