Dolar 32,5059
Euro 34,9169
Altın 2.447,53
BİST 9.711,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 23°C
Açık
Muğla
23°C
Açık
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Şifa deposu narın hasadı başladı

Şifa deposu narın hasadı başladı
REKLAM ALANI
Ekim 21, 2015 10:24 am
1.373
A+
A-

Şifa deposu narın hasadı başladı

 

 

Ortaca’da “şifa deposu” olarak adlandırılan narın hasadı başladı.

9

 

Damar plaklarını önleyici, tansiyonu dengeleyici, cildi güzelleştirici özelliğiyle bilinen şifa deposu nar, tarlalardan toplanarak birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, yaptığı açıklamada, olumsuz hava şartları nedeniyle narın geç çiçeklendiğini, hasadın da geçen yıllara göre geri kaldığını söyledi.

Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman bölgesinde yaklaşık 80 bin ton nar üretimi olduğunu bildiren Çöllü, “Başta Rusya olmak üzere Ukrayna, Almanya, İngiltere gibi Avrupa ülkelere ihraç ediliyor. Rusya’da yaşanan devalüasyon ile rublenin dolar karşısında değer kaybetmesiyle ihracatta sıkıntılarımız oldu” dedi.

Çöllü, ihracattaki sıkıntının direkt üreticiye yansıdığını, rekoltenin geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30’a yakın düşük olmasına rağmen, ürünlerin eski fiyatlara zorla satıldığını ifade etti.

Narın bu yıl 50 kuruş ile 1 lira arasında alıcı bulduğunu belirten Çölü, “Suriye ve Irak gibi şuan savaş içinde olan ülkelere de ihracat yapıyorduk. Oralardaki savaştan dolayı ihracatta sıkıntılar oldu. Rekolte çok düşük olmasına rağmen alımlar çok yavaş. Bu sıkıntıları önlemek için bölgemizde bir kooperatif kurduk. Kooperatifimiz de yaklaşık 2 bin ton nar aldı” diye konuştu.

– “İyi tarım uygulaması yapılıyor”

Çöllü, bölgede üreticiler tarafından kurulan kooperatif üyelerinin iyi tarım uygulaması yaptığını, bunun hem üreticiye hem de tüketiciye büyük katkısı olacağını vurguladı.

Uygulamayla kontrollü ilaç atımları ve sağlığa zararlı olmayan ürünler üretileceğine işaret eden Çöllü “Bu uygulamayı daha da geliştirerek kooperatifimize üye olanların hepsini iyi tarıma yönlendirmeyi amaçlıyoruz. Tüketiciye ise daha iyi ürün sunmayı hedefliyoruz. Bu şekilde daha da iyi ürünler yetiştireceğimize inanıyoruz” dedi.

– “Çiçeğinden kabuğuna kadar değerlendiriliyor”

Narın çekirdeğine kadar her yönüyle değerlendirilebilen önemli bir endüstri meyvesi olduğunu anlatan Çöllü, şunları kaydetti:

“Narın tansiyondan, şekerden tutun vücuttaki toksin maddelerin atımına kadar bir çok yönden insan sağlığına faydaları var. Ayrıca kabuğuna kadar değerlendirilen bir ürün. Kabuğu kozmetik sanayinde, suyu konsantre olarak kullanılmakta. Kozmetik sanayisinde ise hap ve krem yapımında kullanılıyor.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.