Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 18°C
Az Bulutlu
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 22°C
Çar 22°C

Şezlongların kaldırılması Dalyan’a zarar verir

Şezlongların kaldırılması Dalyan’a zarar verir
REKLAM ALANI
Mart 2, 2015 11:47 am
1.336
A+
A-

Şezlongların kaldırılması Dalyan’a zarar verir

12

 

İztuzu plajında ticari faaliyete izin verilmemesi, şezlong ve şemsiye kullanımının kaldırılmasıyla ilgili tartışmalar üzerine, İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP), Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle toplantı düzenledi.

 

Dalyan Mahallesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan İKUP sözcüsü Murat Demirci, plajdaki şezlong ve şemsiyelerin kaldırılmasının Dalyan turizmini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

İztuzu Plajı’nın Boğazağzı mevkisi ve karadan gidilen tarafında belli kısımlara şezlong ve kafeler yerleştirilmiş durumda olduğunu hatırlatan Demirci, “Gelen turistler buraları kullanıyor ve diğer taraflarına gitmelerine gerek kalmıyor. Şezlonglar ve kafeler kaldırıldığı anda 4,5 kilometrelik bir kumsalı herkese açmış olursunuz. Bu yöntem korumacı anlayışla baktığımız zaman doğru bir yöntem değil. İnsanları bir yerde topladığınızda onları daha kolay kontrol ediyorsunuz” dedi.

Demirci, İztuzu Plajı’nda 25 yıl önce karar verilmiş ve ufak tefek eksikleriyle birlikte bu güne kadar gelmiş bir sistem olduğunu, sistemin doğa korumada, turistlerin memnuniyetinde başarılı olduğunu savundu.

Turizm firmalarının ve seyahat acentelerinin düzenli olarak anketler yaptığını, yapılan anketlerde İztuzu Plajı’nın her yıl ilk 10’a girdiğini vurgulayan Demirci şunları kaydetti:

“Plaj Avrupa’da geçen yıl 8. sıradaydı bu yıl ise 5. sırada seçildi. Geçen yıl dünya sıralamasında yoktu bu yıl 20. sırada yer aldı. Bunlar bize gösteriyor ki burası kötü yönetilmemiş ve doğa korunmuş. Tersi bir durum olsa karşımıza bu sonuç çıkmazdı. Caretta carettalar kısmına baktığımızda ise korunması ve üremesinin her geçen yıl yapılan çalışmalarla arttığı görülüyor. Demek ki burada doğayı, caretta carettaları koruma çalışmaları ve oranın kullanılması bugüne kadar başarılı bir şekilde gelmiş. Ortada bütün bu sistemi değiştirecek bir sebebin olmadığını düşünüyoruz.”

Demirci, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin plajı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar’a emanet ettiğini, Salı günü “plajın nasıl işletileceği” konusunda Harmandar ile platform olarak görüşeceklerini bildirdi.

Akdeniz Kıyı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erdal Özhan ise İztuzu Plajı’nın sadece kaplumbağa varlığıyla değil bütün kumsalının korunmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

İztuzu Plajı’nı özelliklerini yok etmenin Dalyan turizmine büyük karar zarar vereceğini belirten Özhan şunları söyledi:

“Çünkü plaj Dalyan’a ait olağan üstü bir yer. İztuzu’nun dünya sıralamalarında yer alması doğa koruma açısından olmamıştır. Günübirlik kullanım açısından, dinlence olarak kullanım açısından dereceye girmiştir. Bu özelliğinin devam etmesini diliyoruz. Bütün kumsal değil iki ucu ve belirli uzunlukları dinlence kumsalı olarak dünyanın önde gelen plajları arasına seçiliyor. Bu iki ucun dinlence kumsalı özelliğinin kalkması Dalyan turizmine ciddi zararlar verir.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.