Dolar 32,3241
Euro 34,9742
Altın 2.312,74
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 24°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C

“Saldırı” değil, “Kendini Koruma”

“Saldırı” değil, “Kendini Koruma”
REKLAM ALANI
Ağustos 16, 2016 1:24 pm
1.640
A+
A-

“Saldırı” değil, “Kendini Koruma”

 

Bodrum’un Hawaii’si Orak Adası’nda carettacarettakabusu ve carettacarettalar yine saldırdı haberlerine DEKAMER’den açıklama yapıldı.

 

Ortaca Dalyan’daki, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) son günlerde basında yer alana haberlere istinaden “Saldırı” değil “Kendini Koruma” açıklamasında bulundu.

DEKAMER’den yapılan yazılı açıklama şu şekilde; “Deniz kaplumbağaları, tüm dünyada çeşitli anlaşmalarla koruma altında olan ve denizlerimizin sağlıklı kalabilmesi için çok önemli doğal elementlerin başında gelen canlılardır. Tüm dünyada bilinirlik düzeylerinin çok yüksek olması ile kamuya doğa koruma çalışmalarının anlatılabilmesi için Bayrak Türler olarak büyük öneme sahiptirler. Deniz kaplumbağalarının korunması sadece bazı kaplumbağa türlerinin koruması olarak değil, aynı zamanda deniz kaplumbağalarıyla aynı habitatları paylaşan birçok türün de korunması anlamına gelmektedir. Ülkemizde düzenli olarak görülen ve yuvalayan iki tür bulunuyor: Herkesin Carettacaretta olarak bildiği İribaş Deniz Kaplumbağası ve bilimsel adı Cheloniamydas olan Yeşil Deniz Kaplumbağası.

Yeşil kaplumbağanın erginleri otçuldur, iribaş deniz kaplumbağası ise etçildir. Son günlerde gündemde olan ısırma vakaları iribaş deniz kaplumbağası ile alakalı olarak gelişiyor. Öncelikle bu konuda panik yapılacak bir duruma yol açılmaması en büyük temennimiz. Bu olaylar bize gelen ihbarlardan anlaşıldığı kadarıyla birkaç bireyden kaynaklanıyor. Ancak sorunun temelinde insan müdahalesinin olduğunu düşünüyoruz.

Son yıllarda iyi niyetli olarak insanların deniz kaplumbağalarını beslediğini veya beraber yüzmek-sevmek amacıyla deniz kaplumbağalarına çok yaklaştığını görüyoruz. Her iki davranış da hayvanların normal beslenme düzenlerini değiştirirken üzerlerinde yoğun stres oluşturacak eylemlerdir. Bu nedenle strese giren hayvanlar kendini koruma içgüdüsü veya besin alacağını düşünerek insanlara doğru hamlelerde bulunabiliyorlar. Muğla’nın Dalyan Mahallesi İztuzuKumsalı’nda elle besleme faaliyetleri geçtiğimiz yıl Valiliğin yazısıyla yasaklanmış ve Dalyan bölgesinde bu tür vakalar kesilmiştir. Bu nedenle tatil yöresinde bulunan işletmelerin ve tatillerini geçiren vatandaşlarımızın kaplumbağaları besleme, yanına gidip sevme gibi davranışları göstermemesi önemle rica olunur. Isırma vakası gösteren kaplumbağaların rehabilitasyon için merkezimize alınması yönündeki talepler, insanların bahsettiğimiz davranışlara devam etmesi halinde olumlu sonuçlanmayacaktır. Başka hayvanların da strese girerek kendini koruma içgüdüsüyle hareket etmesi olasıdır. İyi niyetle de olsa doğada bulunan vahşi bir hayvana yapılan bilinçsiz müdahaleler, onları korumaktan çok zarar verecektir. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, bildiklerimiz ışığında durumu “Saldırı” değil “Kendini Koruma” olarak yorumlayabiliriz.Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.