Dolar 32,6095
Euro 34,7751
Altın 2.505,88
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 13°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
13°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Rusya pazarının canlanması üreticiyi umutlandırdı

Rusya pazarının canlanması üreticiyi umutlandırdı
REKLAM ALANI
Ekim 3, 2016 7:55 am
1.412
A+
A-

Rusya pazarının canlanması

üreticiyi umutlandırdı

6 4 7

 

Limon’da geçen yıl yaşanan sıkıntının ardından bu yıl piyasanın iyi olması ve bahçede 0,80 kuruş ile 1 TL arasında müşteri bulması çiftçiyi umutlandırdı.

 

Türkiye’nin limon üretiminde önemli paya sahip bölgesi olan Ege’nin, limon üretiminin merkezi durumundaki Ortaca’da limon hasadı devam ediyor. Limon alıcısı firmalar ürünlerin hasadı için bahçelerde yoğun çalışma sürdürüyor.

– Modern tesiste işleme yapılıyor

Ortaca’da kurulan ve faaliyetlerine yoğun bir şekilde devam eden ORMESKOOP ürün işleme fabrikasında çalışmaları takip eden Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü ise bahçelerde kesimlerin yoğun bir şekilde devam ettiğini hatırlatarak, “Bahçeden kesilen yeşil renkteki limonlar, kooperatifimizin fabrikasına geliyor. Burada bir sarartma işleminden geçtikten sonra, ihracata yönelik seçilmesi ve paketlemesi devam ediyor. İşlemleri biten ve ihracata hazır hale gelen ürünlerimiz tırlara yüklenerek gerekli yerlere gönderiliyor.” diye konuştu.

– Enterdonat limon için patent çalışması

Bölgede ağrılıklı olarak enterdonat limon yetiştiğini aktaran Çöllü, “55 bin ton limonun hepsi enterdonat cinsi, Güzelyurt, Çaylı, Karadonlar ve Dalyan bölgesinde limon mevcut. 5-6 yıldır enterdonat limonu “Ortaca Limonu” olarak patentleme çalışmalarımız Muğla Ticaret Odası iş birliği ile devam ediyor.” dedi.

Pazarın genellikle Rusya ağırlıklı olduğunun altını çizen Çöllü; Avrupa, Suudi Arabistan, Kuzey Irak, Romanya ve Bulgaristan gibi bölgelere ihracatlarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

– 20’den fazla ülkeye ihracat

Çaylı Mahallesindeki bahçede limon hasadı yapan bir firma yetkilisi Hüseyin Aslan, Ağaçların boş olmasından ve ilaç tabanının zayıf olmasından hastalıkla mücadelenin fazla yapıldığını aktardı.

Bu sene Ortaca, Dalaman bölgesinin rekoltesinin çok yüksek olduğunu belirten Aslan, şunları kaydetti;“Rekolte bu sene yüksek, 50 binin üstünde olduğu tahmin ediliyor. İnşallah pazarı da güzel olur. Bizde kestiğimiz ürünleri, fabrikalarımıza gönderiyoruz. Oradan ihracat yapılıyor, marketlere ulaşıyor. 20’den fazla ülkeye ihracatımız var. Narenciyede dahil olmak üzere, bu sene inşallah daha fazla olacak. Bu sene Ortaca, Dalaman bölgesinin rekoltesi çok güzel, her şirket şuanda kesimine başladı. Kesim için tam mevsimi diyebiliriz.”

-Üreticide 1 lira, tüketiciye 10 lira

Üretici Hamdi Şarlak, geçmiş yıllara göre bu seneki rekoltenin yükseldiğini,  geçen sene aynı alandan 6 ton ürün alırken bu sene 30 ton civarında beklentisi olduğunu söyledi.

Geçen yıl limonu 50, 60, 70 kuruşa sattıklarını anlatan Şarlak, “Fakat girdilerin çok yüksek olması bizi zor durumda bırakıyor. Bu yıl 1 liradan sattık.  Ama bunu tüketiciler Muğla’da bile 10 liranın üzerinde yediler. Büyük şehirdeki insanlarımız üretici çok fazla kazanıyor diye düşünüyor.  Aslında bizim bunu en azından 1,5 veya 2 liraya satmamız gerekiyor” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.