Dolar 32,5692
Euro 34,8277
Altın 2.495,27
BİST 9.625,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 21°C

MUSKİ Genel Müdürlüğün’den Basın Açıklaması

MUSKİ Genel Müdürlüğün’den Basın Açıklaması
REKLAM ALANI
Aralık 24, 2014 8:02 am
1.337
A+
A-

MUSKİ Genel Müdürlüğün’den Basın Açıklaması

 

Son günlerde sosyal medya ve basında 2015 yılı için belirlenen su fiyatlarıyla ilgili vatandaşlarımızı yanıltan bazı rakam ve bilgiler yer almaktadır. Bu yanlış bilgi kirliliğinin önüne geçebilmek adına siz değerli basın mensuplarına olağanüstü Genel Kurulumuzda kabul edilen su fiyatlarını detaylı olarak açıklamak isterim.

 

Öncelikle belirtmeliyim ki, MUSKİ Genel Müdürlüğümüz 31 Mart 2014’te kurulmuştur. MUSKİ’nin kurulmasının ardından ilk olarak belirlenen su fiyatları il Belediyemiz tarafından 31 Mart 2014 öncesi hazırlandığından her hangi bir sıkıntı çekilmeden yönetim kurulu üzerinden Genel Kurula sevk edilmiştir.

2560 sayılı kanuna göre hazırlanması zorunlu olan su fiyatlarında, yönetim ve işletme giderleri, amortisman ve finansman giderleri gibi bir çok giderin oluşması gerekmektedir. Buna göre, kurumumuzun maliyet analizini yapmaya yetecek bütçe verisi oluşmadığından tarifemiz halkımızın da mağdur edilmeden geçiş sağlanması açısından ilk okumada kademesiz olarak meskenlerde 1,50 TL olarak MUSKİ Genel Müdürlüğü Olağan Genel Kurulunda meclis üyelerimizin oy birliği ile belirlenmiştir.

Bu bilgilerin doğrultusunda, 6360 sayılı kanun köylerin yeni mahalle statüsünde olmasından dolayı bu yerlerde 5 yıl boyunca en düşük tarifenin %25’i uygulanacağını ve geri kalan %75’lik kısmının da bütçeden karşılanması zorunda kalınmaktadır. Bu köylerimiz için harcanan giderlerde mecburen karşılanmak zorunda kalındığından bazı ilçelerde fiyatın aynı kalması talepleri bu bütünlük içerisinde mümkün değildir.  Buna göre, köy statüsünden mahalle statüsüne geçen yerlerin içme suyu fiyatları aylık 20 tona kadar 50 kuruş olarak belirlenmiştir. 21 ton ve üzeri ise 75 kuruştur. Meskenlerde ise aylık 15 tona kadar suyun fiyatı 2 lira, 16 tondan itibaren bu fiyat 3 liradır. İş yerlerinde ise aylık 20 tona kadar 3 lira olan su fiyatı, 21 ton ve üzeri 4 lira, 3.kademe 41 tonun üzerinde ise 5 lira olarak belirlenmiştir. Resmi kurumlarda suyun ton fiyatı aylık 4 liradır. Su fiyatlarının inşaatlarda tonu aylık 5 lira, Turizm işletme belgeli işletmeler ve tesislerde aylık tonu 4 lira, belediye tarifelerinde ise aylık tonu 2 lira şeklindedir.

Bu fiyatlara, atık su hizmetini kullanan meskenlerde atıksu satış bedeli 1 lira olarak belirlenmiş, köyler, işyerleri, inşaat, resmi kurumlar ve belediyeler hariç ÇTV ücretleri 24 kuruştur. Ayrıca köy statüsünden mahalle statüsüne geçen ve atıksu hizmetinden yaralanan yerlerde atıksu satış bedeli 25 kuruş olarak içmesuyu fiyatına ilave edilecektir. İş yerleri ve resmi kurumların atık su fiyatı 1,50 lira olurken atık su hizmetinin olmadığı yerlerde ise bu ücret alınmayacaktır.

Ayrıca uygulamaya koyduğumuz kademe uygulamasına değinecek olursak su tasarrufu sağlamak adına hayata geçirdiğimiz bir uygulamadır.

Söz konusu sosyal medya ve basında yer alan içme suyu fiyatlarının 5 lira olarak genelleme yapılması doğru değildir.

Bir meskeni örnek gösterdiğimizde, 15 tona kadar su kullanan bir abonenin su faturası, içme su fiyatı 2 lira, atıksu bedeli 1 lira ve ÇTV fiyatı 24 kuruş olmak üzere toplamda KDV dahil 3,48 lira ücret ödeyecektir. Yeni mahalle olan yerleri örnek verirsek, 20 ton su kullanan abone 50 kuruş su tarifesi ve varsa atıksu bedeli 25 kuruş olmak üzere toplamda KDV dahil 81 kuruş ödeyecektir.

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.