Dolar 32,3578
Euro 35,0024
Altın 2.326,06
BİST 9.124,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C
Sal 24°C

Kruvaziyer Limanı için bir adım daha

Kruvaziyer Limanı için bir adım daha
REKLAM ALANI
Mayıs 6, 2014 9:22 am | Son Güncellenme: Mayıs 5, 2014 6:26 pm
1.366
A+
A-

Kruvaziyer Limanı için bir adım daha

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın hazırladığı Kruvaziyer Limanı Fırsat Analizi Projesi kapsamında düzenlenen çalıştayda, doğru planlama ve stratejilerin uygulanmasıyla, kruvaziyer turizminin Fethiye’de başarıya ulaşacağına dikkat çekildi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan Fethiye Kruvaziyer Limanı Fırsat Analizi Projesi kapsamında düzenlenen çalıştay 30 Nisan 2014 tarihinde Liberty Hotels Ölüdeniz’de yapıldı. Kruvaziyer Limanı Fırsat Analizi Projesi GEKA’dan alınan hibe ile Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından gerçekleştiriliyor.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan “Kruvaziyer Limanı Fırsat Analizi Projesi” kapsamında düzenlenen çalıştay sektör temsilcilerinden yoğun ilgi gördü. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı- Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Azman, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, IMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İMEAK Deniz Ticaret Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Yılmaz Dağcı, İzmir Ticaret Odası Türkiye Kruvaziyer Platformu Genel Sekreteri Mine Güneş , FTSO Meclis Başkanı Osman Çıralı, Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Oda ve meslek kuruluşu temsilcileri, Fethiye Belediyesinden bazı belediye meclisi üyeleri ile ilçemizde faaliyet gösteren turizm, denizcilik ve ticaret sektöründen temsilciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan FTSO Başkanı Akif Arıcan, kruvaziyer liman konusunda somut adımlar atarak bir yol haritası çıkarmayı amaçladıklarını belirterek “Türkiye’nin yer aldığı Doğu Akdeniz havzası Karayipler’den sonra dünyanın en önemli deniz turizmi alanıdır. Değişik kültür ve tarihe sahip çok sayıda ülkeye kıyı veren Akdeniz ılıman iklimi, uygun deniz ve hava koşulları ile on iki ay deniz turizminin kesintisiz sürdürülebileceği bir coğrafyadır. Türkiye, Doğu Akdeniz havzasında kruvaziyer turizmi pazarında en hızlı büyüyen ülkelerden biridir. Kruvaziyer turizm liman dışında bir altyapı gerektirmemektedir. Gelen turistler gemide konaklamakta ancak harcamalarını şehirde yapmaktadırlar. Bu nedenle kruvaziyer turizminin bölgede gelişmesi turizme pozitif katkı sağlayacaktır. Bu doğrultuda proje kapsamında; Fethiye Kruvaziyer Limanı’nın yapılacağı yerin tespiti coğrafi olarak yapılacak. Fethiye Kruvaziyer Limanı’nın alt ve üstyapı nitelikleri Türkiye’deki diğer kruvaziyer limanları ile karşılaştırma çalışması yapılarak belirlenecek.Fethiye ilçesinin turizm envanteri çıkarılarak kruvaziyer tur operatörleri için düzenlenebilecek kara turlarına ilişkin bilgi bankası oluşturulacaktır. Ayrıca çalışma sonucu ortaya çıkacak bulguların derlendiği “Fethiye Kruvaziyer Liman Çalışması Sonuç Raporu” hazırlanıp, hem konu ile ilgili potansiyel yatırımcılara hem de ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilecektir.

Bildiğiniz gibi, kruvaziyer liman yapımına ilişkin Fethiye Belediyesi son yıllarda değerli çalışmalar yapmıştır. Odamızın yapmış olduğu bu projenin amaçlarından birisi de Belediyemizin kruvaziyer limanı çalışmalarına destek olmaktır. Fethiyeliler olarak bu yatırımın ilçemize kazandırılması konusunda birlikte çalışmalıyız” dedi

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk’ün ardından söz alan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı,

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’na böyle bir çalıştay yaptığından dolayı teşekkür ederek Fethiye Belediyesi tarafından 2006 yılında başlatılan çalışmalarla ilgili bir sunum yaptı. “Bu işi en iyi yapan yerlerden birisi olan Kuşadası’na giderek değerlendirmeler yaptık” diyerek 2006 yılındaki izlenimlerini video şeklinde katılımcılarla paylaşan Başkan Saatcı, daha sonra Fethiye Belediyesi tarafından kruvaziyer liman projesi ile ilgili yapılan çalışma ve ilgili bakanlıklarla yazışmaları kronolojik sıra halinde katılımcılara aktardı.

 

Türkiye’deki limanlar arasında Fethiye’nin uğrak liman olarak tanımlandığını belirten Saatcı, “Devletimizin mastır planında Fethiye uğrak liman olarak gözüküyor. Şimdiye kadar neden yapılmadı? Asıl bunu değerlendirmek lazım. Karayollarına kruvaziyer limanı yapmak için Özel Çevre Koruma Kurulu’na müracaat ettik. Yapılması düşünülen bölgenin arkası yaklaşık 70 dönümlük bir alan. Yani kruvaziyer iskelede sadece liman olmayacak ki, gümrüklü alan olacak, otoparklar olacak, restoranlar olacak vb. gibi. Bir de bu bölgeden şehir içerisindeki yoğun trafiğe takılmadan ören yerlerine ulaşması sağlanabilinecek bir alan. Kruvaziyer liman projemizin teknik özelliklerini çıkardık. Daha sonra bununla ilgili talebimiz ret edildi. Ne için ret edildiği konusuna girmek istemiyorum. Devletin 2030 yatırım planında var mı? Var! Burası uğrak liman olarak gözüküyor mu? Gözüküyor! Belediye bununla ilgili çalışma yapmış mı? Yapmış! 2006’da başladık biz bu işe, 2008 diyelim, Tam olarak 2008’den bu yana biz doğru dürüst bir cevap alamadık. Şimdi burada konuyla ilgili duayenler, bürokratlar, STK temsilcileri var. Bir cevap 8 yıl bekler mi? Benim kuyumcu dükkanım yok ki. Belediye’nin de bundan bir çıkarı yok. Bu çıkar Fethiyemin çıkarı, bu çıkar ülkemin menfaati” dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdür Yarımcısı Mustafa Azman’ın konuşması ile devam etti. Azman, Başkan Saatcı’nın yaptığı sunumla ilgili değerlendirmede, “Eğer işleyişte bir aksama varsa, nedenlerinin bir an önce tespit edilmesi için çalışmalar yapılması gerekir. Fethiye tarihi ve doğal güzellikleri ile kruvaziyer turizm için önemli bir bölge olabilir” dedi.

İzmir Ticaret Odası Türkiye Kruvaziyer Platformu Genel Sekreteri Mine Güneş, İstanbul Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başdanışmanı Yılmaz Dağcı ve Kruvaziyer Turizmin önemli seyahat acentelerinden MSC’nin Türkiye Resmi İlişkiler Koordinatörü Savaş Ercan, kruvaziyer turizmin uygulanması hakkında slaytlar eşliğinde katılımcıları bilgilendirerek Fethiye için görüşlerini dile getirdi. Fethiye’nin özellikleri ile önemli bir liman olabileceğini dile getiren konuşmacılar, bu konuda sabırlı çalışmalarla sonuca varılabileceğini vurguladı.

Konuşmaların ardından mevcut durumun tespitine ilişkin “Odak” ile “Strateji Belirleme” isimli grup çalışmaları gerçekleştirildi. Çalışma bitiminde Fethiye Kruvaziyer Liman Çalışması Sonuç Raporu yatırımcılara, lgili kurum ve kuruluşlara gönderilecek. haber merkezi

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.